04 / 05 / 2024

Emre Çamlıbel: Dar gelirliye kiralama modeli getirilsin

Emre Çamlıbel: Dar gelirliye kiralama modeli getirilsin

Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel tapu harcı ve KDV'de yapılan indirimin sınırlı kaldığını söylüyor



Tapu harcı ve KDV'de yapılan indirimin sınırlı kaldığını söyleyen Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, "Mısır, Meksika ve ABD'de hükümet dar gelirliler için ev yapıp satmak yerine uzun vadeli kiraya veriyor. 10 yıllığına ayda 100 TL'ye kira modeli, TOKİ'ye model olabilir. Ayrıca arsa payının KDV'sinin düşmesi ve harçların kalkmasıyla sektörde de fiyatlar yüzde 15 geriler" dedi

Konut sektörü, hükümetin tapu harcında ve KDV'de 3 ay boyunca uygulama kararı aldığı indirimin ardından "dar gelirliye konut üretebilmesi" için bir dizi yeni paketin uygulanmasını bekliyor. Sektörde 3 ayı kapsayan indirim paketinin çerçevesinin çok sınırlı kaldığına dikkati çeken Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, "KDV, 150 metrekarenin üstünde yani konut stoğunun yüzde 5'ini ilgilendiren daireler için geçerli. Tapu harcındaki indirim ise 100 bin liralık bir dairede bin liralık avantajı ifade ediyor. Tek başına yeterli değil" diyerek alınması gereken yeni önlem paketini sıraladı. Mısır, Meksika ve ABD'de hükümetin dar gelirliler için evler yapıp satmak yerine uzun vadeli kiraya verdiğine dikkati çeken Çamlıbel, "Bu TOKİ'ye de model olabilir. Örneğin 10 yıllık bir süre için aylık 100 liradan kiralama yapılabilir. Böylece hiç ev alamayanlar da sisteme dahil edilebilir" dedi. Arsa payının KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesinin gerekliliğine de işaret eden Çamlıbel, "Bununla birlikte iskan ve ruhsat harçları ile damga vergisinde indirim bekliyoruz. Bütün bunlar konutun maliyetinin yüzde 15'i demek. Sektörün asıl ihtiyacı olan bunlar. Böylece dar gelirlilere ulaşmak mümkün olabilir" diye konuştu.

Dört kat artış

Devletin Mısır, Meksika ve ABD'de olduğu gibi faiz sübvansiyonuna destek vermesi gerektiğini söyleyen Çamlıbel, "Ayrıca özel sektöre `şartlı arsa' satışı yapılabilir. Yani özel sektöre arsa devrederken belli bir bölümün dar gelirliler için kullanılması şartı getirilebilir" dedi. Konut kampanyaları ve hükümetin getirdiği paketlerin sektörde yarattığı olumlu hava ile satışların Mart ayında yüzde 10 arttığını söyleyen Çamlıbel, şöyle devam etti: "Bizim de satışlarımız Şubat'a göre 4 kat arttı"

Vatan


Geri Dön