05 / 11 / 2024

Emre Ergani, Şişli Otogaraj yönetim binasını kiraladı

Emre Ergani, Şişli Otogaraj yönetim binasını kiraladı

Gece eğlence hayatının en önemli isimlerinden Emre Ergani, 63 yıllık tarihi eski Şişli Otogaraj yönetim binasını kiraladı




Black, Biber Bar, Levendiz Meyhane, Bianca Beach Club ve Park Şamdan gibi ünlü işletmelerin sahibi Emre Ergani, ilk kez kendi ligi alanı dışında top koşturmaya hazırlanıyor... Şimdiye kadar hep sosyetenin müdavimi olduğu gece kulübü ve barları işleten Ergani, bu kez halka iniyor! Ergani, Şişli'deki eski İETT binasını Cevahir'in sahibi Kuveytli St Martins Property'den kiraladı ve burayı 25 Ocak'ta Türk tencere yemekleri ve Türk fast food restoranı olarak hizmete açacak.

HAYAL SATMAK BİTTİ ARTIK
Şu anda oldukça farklı projelere imza atmaya hazırlanıyorsunuz. Nedir bu projeler?
Ortağım Figen-Yiğit Doğusoy çifti ile birlikte bütün şirketlerimizi tek bir çatı altında topladık. Dedik ki, şu anda net bir şey var. Sigara yasağından ve ekonomik krizden önce hayaller yaratıp onları satardık. Şimdi çok hayale gerek yok. Bir gerçek var, mekânın bahçeli olması şart. İkincisi bütün dünyada bugün en önemli adamlar restoranlarında set mönüler yapmaya başladılar. Dünyada çok net bir gerçek var. Artık balon patladı. Biz gerçek dünyaya geri döndük. Para artık çok önemli. Bunun ilk adımı olarak; eski İETT Genel Müdürlüğü binasını aldık ve orada yaklaşık bin 200 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği Türk yemekleri sunacağımız yeni bir işe giriyoruz. Burada amaç 12- 15 TL arası yemek satmak. İçki olmayacak, çünkü bölge olarak saat 20'den sonra iş yerlerinin kapandığı bir yer. Mahallenin bıçkın delikanlıların gelip müşterilerimi rahatsız etmesini istemiyorum. Orada başlayacağız, daha sonra İstanbul'da 3 tarihi mekânda daha aynı konseptte yer açacağız.
Neden burası?
Ben hayatım boyunca şövalyelik yaptım. Artık bitti. Bugün Cevahir AVM en yüksek sayıda inansın girdiği bir alışveriş merkezi. Geçen yıl 27 milyon kişi ziyaret etti. 3 bin 600 kişi içinde çalışıyor. Bunun önünde duran ve bahçesi olan bir binadan bahsediyoruz. A şıkkı, ben şu an elimde portföyümde bulunan insanların kendi pastamdan paylarını çalıp, kendim için çalışacaktım. Ya da B şıkkı, buraya giren 27 milyon insanın ziyaret ettiği müşteriden bunu almaya çalışacaktım. Seçimimi B şıkkı için kullandım. Ben bundan sonraki yatırımlarımda şan şöhret beklemiyorum. Daha çok tüccar mantığıyla bakıyorum.
Mutfağı kime emanet ediyorsunuz?
Konyalı'nın aşçısı Mustafa Yıldız'ı transfer ettim.
NLÜ işletmeci: "Hayatımda en sevdiğim dönemler krizlerdir. Çünkü bir malı iyi fiyatla alıp onu paraya çevirmenin zamanı. Bu dönemler bu anlamda çok avantajlı oluyor. Ben kriz yatırımcısıyım. Risk almayı seviyorum. Ben bu işe aile sermayesiyle başlanmadım. Tırnaklarımla kazıyarak geldim. Ayağını yorganına göre uzatırsan o hep senin yorganındır. Bu yıl 7 milyon euroluk yatırım yapıyoruz. Şu anda Kıbrıs'ta ve Mısır'da devam eden iki görüşmemiz var"

Kurumsallaşıyor musun?
Ben bugüne kadar çok önde duran bir adamdım. Artık takım kurma zamanı geldiğine inanıyorum. Bunun adı kurumsallaşmak değil, bu laftan da hoşlanmıyorum. Çünkü o zaman ben ben olmaktan çıkarım. Bunun sebebi de kurumsallaştığımızda bazı eğlencelerimizi kaybedebileceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla benim kurumsallaşma gibi bir imkanım yok.
21 yıl sonra iş hayatında yanınızda kaç kişi çalışıyor olacak?
İlk işim 21 yıl önce Bodrum'da ismi ve cismi olmayan Emre'nin Yeri diye küçük bir restorandı. Ondan önce İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme ve daha sonra London Businness School'da Marketing okudum...Şimdi 800 ile bin kişi arasında bu yıl istihdam sağlayacağım.
Sigara yasağı konusunda son fikriniz nedir?
Türkiye'de sigara yasağı 18 ayın sonunda geldi. Yurtdışında bu 10 yılda gerçekleşti. Çok ani oldu. Bizim sektörümüzle ilgili çok net gözlemlediğim yüzde 35 iş hacminde düşüş var. Bu işletmeci arkadaşlarımın çok işine geldi. Bazıları iş yapamamalarını buna direkt bağladılar. Hâlâ işini doğru yapan insanlar ise bunu çok güzel götürüyor.
Eğlence ve para el değiştirme söylemine katılıyor musunuz?
Asla. Bir hata yapılıyor, hâlâ bizim çıkış noktamız 20 yıl önce gece hayatına başladığımız şeyi düşünüyoruz. Gece hayatının lokomotifi olarak görmeye alıştığımız birtakım soyadları servetlerini kaybettiler. Bir diğerleri de yeni çıkıyor. Profilde böyle bir değişiklik var. O zaman 500 kişiden bahsederken şimdi 20 bin kişiden bahsediyoruz. Bunların hepsinin aynı gelir seviyesinden geliyor olmasını beklemek saçma... Kesinlikle özel bir sebebi yok.

ERGANİ: "Bir de eğlenceli bir hikâye var. Onu getiriyorum. Bundan yıllar önce Brooklyn'de kaybolduğumda bir hamburgercinin önünde sıraya girmiş lüks arabaları görünce çok şaşırdım. Sonrasında ben de oranın müdavimi oldum. Olivier Deed adında tam nevi şahsına münhasır bir adam; son derece mütevazı, akşam 22.00 olduğunda kapılarını kapatıp giden biri. Adı Ketchup, tamamen aile eğlencesi diyebileceğimiz, 10-12 dolar arasında daha Amerikan tarzı yemek yiyebileceğin, çocukların çok gitmek
isteyeceği bir proje.

Şişli Garajı 1947 tarihli bir yapı... İnşası ise 1920'lere kadar uzanan önündeki bu yapı, "Şişli Tramvay Deposu"nun yönetim binası atölyesi olarak inşa edilmiş. Birinci Ulusal Mimarlık çizgisine uygun bir tasarımda projelendirilmiş. 1960'lardan sonra tamamıyla İETT'nin Otobüs ve Troleybüs yönetim binası olarak kullanılmış ve 80'lerde Şişli Garajı'nın buradan kaldırılmasıyla da (İstanbul'un ilk garajıdır aynı zamanda), bina sadece çıplak duvar olarak kalmış. Son dönemde yeniden elden geçirilerek restorasyonu tamamlanmış ve bugünkü görünümüne kavuşmuş.
Sinan Özedincik/Sabah


Geri Dön