28 / 04 / 2024

Emrullah Eruslu: Konya'da binaların yüzde 70'i yalıtımsız!

Emrullah Eruslu: Konya'da binaların yüzde 70'i yalıtımsız!

Eryap A.Ş. CEO'su ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye'nin soğuk iklim kuşağında olan Konya'da binaların yüzde 70'inin yalıtımsız olduğunu belirtti.



Eryap A.Ş. CEO'su ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, "Özellikle kış aylarını soğuk geçiren ve çok büyük hava kirliliği sorunu olan Konya'da vatandaşlar çok yüksek eneıji maliyetlerine katlanmak zorunda kalıyor. 


Isı Yalıtımı ile ısınma ve soğutma maliyetinde yüzde 5 5'e yakın tasarruf etme imkanı sağlanırken, daha az yakıt kullanılması da hava kirliliğini azaltıyor" dedi. 


YALITIM KALKINMAKTIR 


Eruslu Konya'da düzenlediği basın sohbet yemeğinde Türkiye genelinde ve Konya'da yalıtım konusundaki eksiklikler hakkında bilgi verdi. 

Eruslu, "Eneıjisirıin yüzde 75'ini ithal eden bir ülke olarak artan eneıji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel eneıji miktan da bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden eneıjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar dolan buluyor. 

Binalarda eneıji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 55 azaltmak mümkün. Yaktım levhasının kalınlığı arttıkça eneıji verimliliği de o oranda artıyor. Konya'da da binaların yüzde 70'i yalıtımsız durumdadır. Kent bu nedenle yüksek enerji maliyetleri ve hava kirliliği ile karşı karşıya kalıyor" diye konuştu. 


YALITIMIN STANDARDLARI VAR 


Türk Standartlan Enstitüsü'nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallan Standardı'ndaki sınır değerlerin, hesaplamalar sonucu binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, Türkiye'deki ısı yalıtım standartlarının mevcut hali ile AB'nin gerisinde olduğunu söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yapılan "Konya Gayrimenkul Sektörü Değerlendirme ve Öngörüler Raporu 2015" çalışmasına göre, Konya'da 2010-2015 döneminde kentli hane halkı sayısı artışının 34 bin adet olarak hesaplandığını belirten Eruslu, şu bilgileri verdi: Buna bağlı olarak aynı dönemde konut ihtiyacı da artacaktır. Konya'da kentsel alanlarda yer alan toplam 464 bin konutun yüzde 28 oranında yaklaşık 130 bini inşaat izni olmayan konutlardan oluşmaktadır. 2010-2015 döneminde bu konutların her yıl yüzde 3'ünün kentsel dönüşüm sürecinde yenileneceği varsayımı ile her yıl 4 bin adet kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı olacağı varsayılmaktadır. Bina yapım yıllan itibari ile değerlendirildiğinde 2010 yılında Konya'da 50 yaş ve üzerinde konut ve çoğunluğu konut olarak kullanılan 43.410 (yaklaşık 60 bin konut) bina bulunmaktadır. Bu binalar fiziki ömürlerini tamamlayacağından yenileme ihtiyacı doğmaya başlamıştır. Bu çerçevede 2010-2015 döneminde her yıl 2 bin adet yenileme kaynaklı konut ihtiyacı olacağı öngörülmektedir'dedi. 


YALITIM KALINLIKTIR 


Yalıtımın doğru yapılmasının da çok önemli olduğunun altını çizen Eruslu, özellikle yalıtımın kalınlıkla ölçülmesi gerektiğinin altını çizerken, "Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan uygulamalar yeterli etkiyi yaratmıyor. Yalıtım levhası kalınlığı ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 4—5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15-20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor" diye konuştu. 



Konya Yenigün


Geri Dön