09 / 01 / 2025

Türkiye 'de 17 milyon binanın yüzde 90 'ında yalıtım yok!

Türkiye 'de 17 milyon binanın yüzde 90 'ında yalıtım yok!

Mantolama, dairenin ısıtma ve soğutma giderlerini yarıya düşürüp masrafını birkaç yılda çıkarıyor ama binaların yüzde 90 'ı hala yalıtımsız …



Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, binaların dış cephesinin ısı yalıtımı malzemeleri ile kaplanması anlamına gelen mantolamanın çok sayıda faydası olmasına rağmen Türkiye 'deki 17 milyon binanın yüzde 90 'ının halen yalıtımsız olduğunu açıkladı.

Ulu, mantolamanın ısıtma ve soğutma giderlerini yarı yarıya azaltıp, binanın ömrünü uzattığını belirterek, bunun yanı sıra binanın su almasını engelleyerek paslanmayı önlediğini söyledi.

Nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunun da mantolama sayesinde önüne geçilebildiğini belirten Ulu, bu sayede sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkan sağlandığını vurguladı.

Mantolamanın binaya ve yaşam konforuna çok sayıda katkısı olmasına rağmen çok fazla uygulanmadığını söyleyen Ulu, 'Tüm bu yararlarına rağmen ülkemizde ısı yalıtımı ve mantolama ile ilgili bilinç çok yetersiz. Bu nedenle 17 milyon binanın yüzde 90 'ı hala yalıtımsız' dedi.

Ulu, 'sıcak bir kentte yaşayanların ısı yalıtımına ihtiyacı olmadığı' yönünde yanlış bir inanışın olduğunu belirterek, bir binanın ısıtılması kadar soğutulmasının da maliyetli bir iş olduğunu söyledi. Ulu, Sıcak bir bölgede yaşayanların da elektrik faturalarından tasarruf sağlamak ve serin evlerde yaşamak için ısı yalıtımı yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
Mantolamanın maliyetinin, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 lira arasında değiştiğini bildiren Ulu, bu rakamın AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler için geçerli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ile 4 bin liralık bir maliyet anlamına geliyor. Bugün binaya sadece boya yaptırmanın metrekare maliyeti bile ortalama 15-20 lira. Mantolama ile ısıtma ve soğutma harcamaları yüzde 50 azalıyor ve sağladığı tasarrufla yatırım maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor.'

DERNEK BAşžKANINDAN MANTOLAMA TAVSİYELERİ

-                   Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünlerin uygulama sonrasında ciddi sorunlara neden olabilir. Paranız çöpe gidebilir.

-                   İyi bir mantolama için mutlaka paket sistemler kullanın. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu malzemelerin hepsinin birbiri ile uyumu da daha önceden test ediliyor

-                   Uygulama firmalarından mantolama için teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak olan firmanın vereceği detaylı bir fiyat teklifinde, malzemelerin metrekare tüketim miktarlarını görüp, uygulama başlamadan eğer eksik kullanılan bir takım malzemeler varsa bunları tespit edip müdahale etmek mümkün oluyor. Kullanıcıların beklentileri, mantolama ile ilgili teknik şartnamelere uygunluk ve firma, ürün, uygulama garantisi olmalı.'

-                   Binanın sadece kuzey cephesine değil tüm cephelerine mantolama yapılması şart. Aksi takdirde mantolama yapılan duvarlardan, yapılmayan duvarlara doğru ısı köprüleri oluşuyor, yani ısı kaybı gerçekleşiyor. Bu durumda mantolama yapılmayan duvarlarda eskisinden daha fazla rutubete yol açıyor ve enerji tasarrufu da sağlanamıyor


Geri Dön