28 / 04 / 2024

Emrullah Turanlı: Keyfi itirazlar kentsel dönüşümü geciktiriyor

Emrullah Turanlı: Keyfi itirazlar kentsel dönüşümü geciktiriyor

Kentsel dönüşümün keyfi itirazlar yüzünden geciktiğini belirten Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, kurumların görüşlerinin baştan alınmasını, sonradan planlara itiraz edilmemesi gerektiğini söyledi



Japonya'yı vuran deprem, gözleri Türkiye'deki hazırlık çalışmalarına çevirdi. Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, keyfi itirazların kentsel dönüşüm projelerini geciktirmesinden yakındı.

İNCELEME 6 YIL SÜRÜYOR

Turanlı, 'İstanbul'da 1998 yılından önceki yapıların yüzde 80'i depreme dayanıksız. Yıkılması ve yeniden yapılması lazım ama plan yapılması için 4 sene beklemeniz gerekiyor. 4 sene beklediniz, plan yaptınız ve çıktı. Tam işe başlayacaksınız, biri dava açıyor. Mahkeme inceleme yapılana kadar yürütmeyi durduruyor' dedi.

İncelemenin bitmesinin 2 yıl sürdüğünü belirten Turanlı, 'Etti 6 sene. Böyle bir rezillik dünyanın hiçbir yerinde yok. 'Belediyenin yaptığı plana ve kurumların görüşü de alınarak yapılan plana itiraz etme hakkınız yok' diye neden denilmiyor Eğer itiraz edecek bir kurum varsa onların da görüşü alınsın. Fakat en baştan alınsın. Gerekirse üniversitelerden ve mahkemelerden alınsın ki işler senelerce sürüncemede kalmasın' diye konuştu.

YENİLEMEK DAHA MAKUL

Türkiye'deki sıkıntının bu engeller olduğunu belirten Turanlı, bu problemler kalkmadan sektörün canlanmasının mümkün olmadığı kaydetti. Turanlı, şehrin yenilenmesi dururken uzağa gitmenin maliyetleri artırdığını dile getirdi.

Tek başına iktidar

Yeni başarılar için haziran ayında yapılacak seçimde de istikrarlı bir yönetiminin çıkması dileğinde bulunan Turanlı, 'Dünyada da her ne kadar bir çöküş daha yaşanacağı söylentisi var ise de Türkiye'de bu kriz yavaş yavaş normale döndü. 2011 yılı Haziran ayındaki seçimleri de göz önünde bulundurarak hesabımızı kitabımızı yapmamız gerekiyor. 2011 seçimlerinde inşallah gene tek başına bir iktidar bu ülkenin başına gelir. Eğer gelmezse felaketler ard arda gelmeye başlar' dedi.

'Esas sıkıntımız ortada duruyor'

Türkiye'deki mevcut gecekonduların, depreme dayanıklılığı olmayan binaların hala durduğunu hatırlatan Turanlı, 'Bir deprem olduğunda içerisinde ezileceğimiz binalar dururken İstanbul'un 30 km. dışındaki boş tarla vasfındaki araziyi alıp orayı güya geliştiriyoruz ve oraya konut yapıyoruz. Buralarda altyapı sıkıntısı, elektrik problemi, yol problemi, güvenlik problemi, nakliye ulaşım problemi gibi sıkıntılar bitmek bilmiyor. Esas sıkıntımız ise olduğu gibi duruyor' diye konuştu.

Turanlı, yapılması gerekenleri şöyle özetledi: 'Riskli olan bölgeler yenilenmeli. Bunu geliştirici firmalar yapacak. Devletin görevi kanun koymak, plan yapmak ve yatırımcıyı korumaktır. Yüklenici finans bulur, araziyi geliştirir ve müşteriyi bulur. Daha sonra da projesini yapar.'


Trump'da mutlu son

Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, ABD'li ünlü emlak yatırımcısı Donald Trump'ın iş ortağı olarak Mecidiyeköy'deki Trump Towers'ı inşaa ediyor. Kriz ortamına rağmen başladığı projenin yapımını sürdüren ve mutlu sona yaklaştıklarını belirten Emrullah Turanlı, bunu Türkiye'deki istikrarlı ekonomi yönetimi sayesinde başardığına işaret ediyor.
Yeni şžafak/MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT


Geri Dön