Ekonomi

Emtia piyasalarındaki pozitif seyir devam etti!

Küresel piyasaların, geçtiğimiz hafat enflasyon ve resesyon endişelerinden dolayı negatif seyretmesine karşın emtia piyasasına pozitif bir seyir devam etti.Analistler, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin bekleneni karşılayamamasından sonra resesyon endişelerinin güç kazanması ile dolara olan talebin düştüğünü ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin yoğunlaştığını, arza dair endişelerin de emtia fiyatlarındaki artışları tetiklediğini kaydetti

Küresel piyasaların, geçtiğimiz hafat enflasyon ve resesyon endişelerinden dolayı negatif seyretmesine karşın emtia piyasasına pozitif bir seyir devam etti.

Analistler, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin bekleneni karşılayamamasından sonra resesyon endişelerinin güç kazanması ile dolara olan talebin düştüğünü ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin yoğunlaştığını, arza dair endişelerin de emtia fiyatlarındaki artışları tetiklediğini kaydetti.

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye yönelik kaygılar günden güne artarken, ABD'de belli olan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmayı sürdürüyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçtiğimiz hafta belli olan haziran ayı toplantı tutanaklarından alınan sinyaller de fiyatlamaları zora koyan başka bir neden oldu. Tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran ayındaki toplantısında faiz oranının 25 baz puan çıkarmasından yana olduğunu ya da böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu.

Bu gelişmelerden sonra para piyasalarında Fed'in 26 Temmuz'daki toplantıda yüzde 93 ihtimalle 25 baz puan faiz yükselttiği yönündeki tahmin güçlü kalmayı sürdürüyor.

İşte konuya ilişkin diğer tüm detaylar...

ALTININ ONS FİYATI 3 HAFTALIK DÜŞÜŞ EĞİLİMİNİ SONLANDIRDI

Geçiğimiz hafta gümüş ve paladyum yüzde 1,4, platin yüzde 0,9 ve altın yüzde 0,3  değerlendi. Altının ons fiyatı ile platin, bur durumda art arda 3 haftalık düşüş eğilimini tamamlamış oldu.

Analistler, dünya genelinde belli olan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini yükselmesinden sonra altına talebin yoğunlaştığını söyledi.

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde destekleyici görünüm sergilemeyi sürdüreceğinin beklendiğini bildirmesinin altının ons fiyatını yukarı yönlü etkilediğini kaydeden analistler, Çin'de Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) beklentilerden az gerilemesinin gümüş fiyatlarını destekleyen başlıca etkenlerden biri olduğunu ifade etti.

BRENT PETROLÜN VARİL FİYATI SON BİR AYIN ZİRVESİNDE!

Geçtiğimiz hafta baz metallerde ise karışık bir seyir dikkat çekti. Haftayı alüminyum yüzde 0,5, kurşun yüzde 3,6 ve çinko yüzde 0,6 azalışla kapatırken, nikel yüzde 2,5 ve bakır yüzde 0,3 değer kazanarak üst üste 2 haftalık düşüş eğilimlerini kapattı. Enerji emtiasında da geçtiğimiz hafta karışık bir seyir takip etti.

Brent petrol yüzde 4 değerlenerek son bir ayın en yükseğine ulaşırken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 8,4 geriledi.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini ağustos ayına uzatacağını kaydetti. Cezayir günlük petrol arzını 200 bin varil, Rusya da 500 bin varil,azaltacağını duyurdu.

Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimlerinde inişe gideceği haberleri petrol fiyatlarının artışını desteklerken, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de hükümetin daha çok ekonomik destek paketi açıklamayabileceğine ilişkin haber akışı da fiyatları yukarı yönlü etkileyen başka bir unsur olarak dikkat çekti.

TARIM EMTİALARINDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ DİKKAT ÇEKTİ

Tarım emtialarında ise geçtiğimiz hafta artış eğiliminde bir seyir izlendi. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören mısır yüzde 0,4, buğday yüzde 0,1 ve pirinç yüzde 3,5 değerlenirken, soya fasulyesi yüzde 1,8 gerileme kaydetti.

Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 0,8, şeker yüzde 3,2 ve kahve yüzde 0,5 artarken, kakao yüzde 1,5 değer kaybı yaşadı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü, küresel ısınmanın gıda enflasyonunda 2035 yılına kadar yüzde 0,92 ila yüzde 3,23 arasında, manşet enflasyonda ise yüzde 0,32 ila yüzde 1,18 arasında yükselişe yol açacağını tespit etti.

Tahıl Koridoru Anlaşması'na dair belirsizliklerle arza ilişkin endişeler çoğalırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı yayımladığı açıklamada, Rusya'nın Tahıl Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini sorumlu bir şekilde yerine getirmeyi sürdürüleceğini ancak anlaşmanın daha fazla devam etmesi için bir gerekçe görmediğini kaydetti. Bu gelişme, özellikle mısır, pirinç ve buğday gibi tarım emtialarının fiyatlarında yükselişe sebep oldu.

Rabobank'ın 2022-2023 sezonu için kahve açığı beklentisini 6,4 milyon torbaya çıkarması ile kahve fiyatları arttı. El Nino hava olayının devam etmesiyle şeker üretimine ilişkin endişeler emtianın fiyatını yükseltirken, Tayland'daki kurak hava koşullarının ön plana çıkması şeker fiyatlarını destekleyen başka bir etken oldu. Hafta başında 3.414 dolarla Aralık 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gören kakao ise bu seviyeden gelen kar satışları ile birlikte geriledi.

Emeklilerin kök maaşı nasıl hesaplanır? Kök aylığını merak edenler dikkat! Rakam rakam açıklandı!

Tarım Kredi Market yeni kataloğunu yayımladı! Süzme peynir 49 TL'ye, fileto beyaz et 88 TL'ye düştü!

Deprem bölgesindeki tarımsal sulama yatırımlarına tam 4 milyar TL'lik ek bütçe ayrıldı!