05 / 05 / 2024

En çok gelişme gösteren sektörlerin başında inşaat geliyor!

En çok gelişme gösteren sektörlerin başında inşaat geliyor!

Özellikle inşaat ve imalat sanayinin "lokomotif" sektör olduğu dikkate alındığında, büyüme verilerinin önemi daha iyi görülebilir



Piyasalar referandum sonrası büyüme verileri ile canlılığını koruyor. Piyasa beklentileri büyümenin yüzde 8.5 olacağı yönündeydi. Ancak Türkiye ekonomisi, 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 10.3 oranında büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını dün açıkladı. Açıklanan verilere göre, ikinci çeyrekteki büyüme rakamı 10.3 oldu. TÜİK´in açıklamış olduğu verilere göre 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, 2010 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 11.7'lik büyüme göstermişti.

İnşaat lokomotif sektör
Böylece ekonomi son üç çeyrekte üst üste büyüme kaydetmiş oldu. Tahminlerin üzerinde gelen ikinci çeyrek büyüme verisi, 3. ve 4. çeyrekte büyümenin ivme kaybetse de süreceğinin göstergesi olarak algılanabilir.
TÜİK tarafından açıklanan tablonun detayına bakıldığında sevindirici gelişmeler olduğu görülüyor. En çok gelişme gösteren sektörlerin başında inşaat, balıkçılık, imalat sanayi yer almakta. Özellikle inşaat ve imalat sanayinin "lokomotif" sektör olduğu dikkate alındığında, büyüme verilerinin önemi daha iyi görülebilir. Yüzlerce girdinin olduğu inşaat sektörü bilindiği üzere geçtiğimiz dönemlerde ekonomik gelişmeye ayak uydurmakta zorlanmış ve gelişme hızı düşük seyretmişti. Şimdi ise sektör bu hantal yapıdan sıyrılmış görüntüsü vermekte. İmalat sanayi ise sanayi şirketlerindeki aktiviteyi gösteriyor. Madencilik ve özellikle toptan-perakende ticaretin ortalamaların üzerinde gelişme göstermesi talep açısından olumlu algılanan bir diğer gelişme. Büyüme verilerine bağlı olarak borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde de imalat sanayi şirketlerinin öne çıktığı gözleniyor. Hızlı büyüme borsadaki hisse senetlerinin fiyatlarına da yansıyor. Piyasalarda seçici hareketler başladığında büyüyen şirkletler öncü rol oynamaya başlayacak.

Referanduma en hızlı tepki veren hisseler
Borsa referandum sonuçlarına sert tepki verirken en çok tepkiyi yine kolay hareket edebilen hisseler verdi.  Borova Yapı, İhlas Gazetecilik, Aslan Çimento, Bisas Tekstil, Favori, Kent Gıda gibi hisselerde sert çıkışlar görüldü. Bununla birlikte borsanın ortaklık yapıları ve temel verileri güçlü bazı hisseler de çıkışa çabuk uyum sağladı. Çimsa, Tofaş Oto, Trakya Cam,  Adana  Çimento, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, Coca Cola gibi bazı hisselerde endeksteki çıkış hareketine olumlu tepki veren hisseler oldular. Ancak kolay hareket edebilen küçük hisselere göre primler daha düşük gerçekleşti. Bu durum borsada genele yaygınlık gösteren bir çıkış hareketinden daha çok yükselişin seçici olduğu seçilmiş hisselerle devam ettiğini gösteriyor.

Referandum etkisi ne kadar canlı kalacak?
Piyasalardaki gelişmelere baktığımızda 'referandum etkisi'nin "Dış piyasalar izin verdiği ölçüde" canlı kalacağını söyleyebiliriz. Referandumda "Evet" olasılığı piyasalar tarafından bir ölçüde fiyatlara dahil edilmişti. Hatırlanırsa referandum öncesi dış piyasalarda düşüşler görülürken iç piyasalardaki olumlu hava korunmuştu.
O zamanki piyasa yorumları referandum sonucu fiyatlanıyor olmuştu. "Evet" olasılığı fiyatların içinde zaten belli ölçülerde vardı. Ancak beklentilerin üzerinde yüzde 58 gibi bir oranın çıkması, referandumu da aşan değerlendirmelerin ortaya çıkmasına ve 2011 genel seçimlerine projeksiyon yapılmasına neden oldu. 2011 seçimlerinde de AKP´nin tek başına iktidar olabileceği yorumları yapılmaya başlandı. Bu henüz fiyatlara dahil edilmedi. Kanımızca bu konudaki bir fiyatlama için de henüz çok erken.
Zira seçimlere 9-10 ay var. Referandum oylamasının piyasalara etkileri tartışılırken dış piyasaların da olumlu seyir izlemesi önemli bir şans oldu. Dış piyasalardaki iyimserlik iç piyasalardaki referandum fiyatlamasına ve iyimserliğe katkı yaptı. Dış piyasaların seyri bozulmadığı sürece iç piyasalar ivme kaybetse de olumlu görünümünü bir süre daha koruyabilir. 

PİYASALARI YUKARI TAŞIYACAK GELİŞMELER
-  Siyasi yapının korunması ve 2011 seçimleri için yapılan iyimser projeksiyonlar
-  Dış piyasaların olumluya dönmesi ve ABD-Çin kaynaklı verilerin piyasalara verdiği moral
-  Alternatif piyasalardaki (faiz-döviz) düşüş. Borsanın rakibi piyasa araçlarındaki durgunluk
-  Yılın ilk yarısına ilişkin GSYİH sonuçlarının verdiği olumlu algılama

 RİSKLER  REALİZASYONLARI GETİRİR
-  Yükseklik korkusu. Endeksin kısa ve orta vadeli primli görünümü
-  Borsanın ciddi bir realizasyon yaşamadan bu seviyelere gelmiş olması
-  Dış piyasalardaki olumlu havanın bozulması
-  Referandum sonuçlarının fiyatlanması sonrası piyasanın yeni beklenti oluşturamaması
ZEYNEP AKTAŞ/Star


Geri Dön