Kent Haberleri

En düşük emekli maaşı için yeni rakam verildi! Maaşlara üç formüllü artış geliyor!

Milyonlarca emekli Temmuz 2024 zammını beklerken, en düşük emekli maaşı için de yeni rakam verildi. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 

Milyonlarca emeklinin ve memur tarafından merakla beklenen 2024'ün ikinci zam oranı için geri sayım sürüyor. Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in habere göre yüzde 68.80 şeklinde açıklanan 2024 yılı Nisan ayı enflasyonu ile beraber 4 aylık oran da ortaya çıktı. Aralık ve Mayıs arasında oluşan 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18.72 şeklinde hesaplandı. Söz konusu bu oranın üzerine Mayıs ve Haziran enflasyonları da eklenecek ve emekliler ile kamu çalışanların Temmuz ayında alacakları senenin 2. zam oranı şekillenecek. İşte tam da bu noktada enflasyon artışı, refah payı ve taban maaş zammı olarak üç ayrı formül devreye girecek.

TEMMUZ 2024'TE KİM NE KADAR ZAM ALACAK?

2024 yılının Ocak ayında yüzde 37.57 şeklinde çıkan 6 aylık enflasyon yüzde 49.25'e tamamlanmış ve tüm memurlar ile tüm emeklilere bu oranda zam verilmişti. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre böylelikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 11.68 puanlık refah payı da eklenmişti.

Akabinde emekliler tarafından merakla beklenen ikramiyeler de 3 bin TL'ye çıkartılmış ve promosyon rakamları da 12 bin TL'ye kadar yükseltilmişti. Bankalar rekabet ortamı içinde söz konusu bu rakamları 18 bin TL'ye kadar yükseltmişti. Şimdi 2024 yılının 2. zammı için de refah payı ve taban maaş artışı beklentileri var. Ortaya çıkmış olan 4 aylık yüzde 18.72 oranındaki enflasyon rakamının maaşlar üzerinde etkileri ve beklentiler şu şekilde oluştu:

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ ZAMMI

Her sene Ocak ve Temmuz aylarında oluşan 6 aylık enflasyon oranında artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık yüzde 18.72'lik oran kesinleşti. Aktarılan detaylara göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık enflasyon artışı şu anda yüzde 18.72 olurken söz konusu bu oranın üzerine Mayıs ve Haziran enflasyonları da eklenecek.
Böylelikle 6 aylık oran ortaya çıkacak ve emeklilerin de 6 aylık zamları kesinleşmiş olacak.
 
Burada tahminler sene sonunda yüzde 25-30 civarında bir 6 aylık enflasyonun çıkması şeklinde. Söz konusu bu durum gerçekleştiğinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı yüzde 25-30 bandında olmuş olacak. Bunun üzerine eklenmesi düşünülen refah payı ile beraber zam oranının yüzde 35-40 bandında gerçekleşmesi de bekleniyor.

MEMURLAR MEMUR EMEKLİLERİ ZAMMI

Senede iki defa zam alan bir başka kesim de kamu çalışanları ve emekli sandığı emeklileri. Memurlar ve memur emeklileri her sene Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşmede imzalanmış olan oranlarda zam alıyor. Bunun üzerinde oluşmuş olan 6 aylık enflasyon farkı da zam oranına ekleniyor.

Ocak'ta yüzde 15 toplu sözleşme artışı ve oluşan enflasyon farkıyla beraber yüzde 49.25 oranında zam alan memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da da yüzde 10 toplu sözleşme zammı alacak. Yüzde 15'lik ocak ayı zammının üzerinde oluşacak enflasyon da fark şeklinde ödenecek. Yüzde 18.72'lik 4 aylık enflasyon düşünüldüğü zaman memurlar ve memur emeklileri için de fark ödenmesi kesinlik kazandı. 2024 yılının Mayıs ve haziran enflasyonlarının da eklendiği varsayıldığında söz konusu bu fark daha da artacak. Yapılan 6 aylık enflasyon tahminlerine göre memurlar ve memur emeklilerinin de maaş zammının 25-30 bandında çıkması ve 15 puanın üzerinde bir enflasyon farkının oluşması bekleniyor.
Burada Ocak ayındaki gibi bir refah payı uygulandığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 35-40 bandındaki zammıyla bir eşitlenme yaşanması da söz konusu olabilecek.

SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ: Yaşlılık maaşı, evde bakım aylığı, engelli maaşı gibi sosyal ödemeler de her sene Ocak ve Temmuz'da zamlanıyor. Bu sosyal desteklerdeki artış oranı da memurlar ve memur emeklilerinin zam oranlarıyla aynı oluyor. Memur emeklileri için gerçekleştirilecek olan yüzde 10'luk toplu sözleşme ve enflasyon farkı sonrası ortaya çıkacak oran sosyal yardımlara da uygulanacak. Eğer refah payı uygulanırsa bu ilave oran sosyal yardımları da aynı biçimde artıracak.

TABAN MAAŞLAR: Bu yılın Temmuz ayı için bir başka beklenti de taban maaşlarla ilgili. 2024 yılının Ocak ayında 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilen en düşük emekli maaşı Temmuz ayında yeniden belirlenecek. Taban maaşa yapılacak olan artış daha düşük aylığı olan emeklilere yapılan seyyanen desteği de artıracak. Paylaşılan detaylara göre burada artışın 6 aylık enflasyon kadar olması bekleniyor. Ya da sene sonu enflasyon oranı da uygulanabilir.

Her iki formülde de taban maaşların 14-15 bin Türk Lirası bandına çıkması bekleniyor. Emekliler tarafından merakla beklenen Temmuz artışları kök maaşlara yapılacak.

Söz konusu bu artışlar sonrası belirlenen taban maaşın altında kalan emekli aylıkları seyyanen ödemelerle taban maaşa tamamlanmış olacak.

Hem Ankara hem de Gaziantep'te satılık arsa fırsatı! 

Araba alacaklara Mayıs 2024 müjdesi! Kampanyalar peş peşe açıklandı, 22 gün sürecek!

Yaşlı ve engelli aylıkları için son dakika müjdesi! Hesaplara 4,8 milyar TL yatırıldı!