Ekonomi

Enerji faturaları sabitlenecek

İngiltere'de yeni hükümet, enerji faturalarında hane başına ortalama 1000 sterlin  tasarruf sağlayacak destek paketini açıkladı. İngilizleri sokağa döken enerji faturalarında fiyat garantisi verilecek ve faturalar sabitlenecek.  Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada “Bu haftanın başlarında, Birleşik Krallık’taki ailelerin ve işletmelerin karşılaştığı yüksek enerji fiyatlarıyla ilgileneceğime söz verdim ve bugün bu sözümü yerine getiriyorum” şeklinde konuşan Truss, "Hükümet, insanlara enerji faturalarında indirim sağlayacak, enflasyonu frenleyecek ve büyümeyi artıracak yeni bir enerji fiyat garantisi sunmak için hemen harekete geçiyor" dedi

İngiltere'de Boris Johnson'dan boşalan başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss, 1 Ekim'den itibaren enerji fiyatlarının sabitleneceğini söyledi. 

Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada “Bu haftanın başlarında, Birleşik Krallık’taki ailelerin ve işletmelerin karşılaştığı yüksek enerji fiyatlarıyla ilgileneceğime söz verdim ve bugün bu sözümü yerine getiriyorum” şeklinde konuşan Truss, "Hükümet, insanlara enerji faturalarında indirim sağlayacak, enflasyonu frenleyecek ve büyümeyi artıracak yeni bir enerji fiyat garantisi sunmak için hemen harekete geçiyor" dedi. 
 

Truss, önümüzdeki iki yıl boyunca enerji faturalarının 2 bin 500 poundda dondurulacağını kaydederek enerji arzının da artırılacağını söyledi.

İngiltere'de enerji fiyatı garantisi verilerek enerji firmalarının hanelerden talep edeceği fiyatta sınırlandırmaya gidilmesi beklenirken hanelerden alınan ve yıllık 150 sterlini bulan "yeşil vergilerin" de geçici olarak kaldırılması planlanıyor. İlk etapta İngiltere, İskoçya ve Galler'i kapsayacak enerji desteklerini daha sonra Kuzey İrlanda'da da devreye alınması planlanıyor.

Öte yandan İngiltere'de hükümet enerji birim maliyetini düşürecek bir paketi de finanse edecek bu paketin maliyetinin ise 150 milyar sterlin olması bekleniyor. Önceki hükümetin açıkladığı 400 sterlinlik indirimle birlikte yeni destek paletinin devreye alınmasıyla hane halkına aylık bin sterlinlik tasarruf imkanı verilmiş olacak.

Yüzde 80'lik zam öngörülmüştü

İngiltere'de daha önce yapılan açıklamada enerji tavan fiyatının ekim ayından itibaren yüzde 80 artırılarak yıllık 3 bin 549 sterline çıkarılacağı ilan edilmişti.  Hali hazırda ülkede ortalama bir hane için enerji tavan fiyatı 1971 sterlin seviyesinde bulunuyor. 2023'de enflasyonu yüzde 22'ye kadar çıkabileceği belirtilen İngiltere'de yüksek enflasyon nedeniyle sokak gösterileri yapılrıken faturların ödenmemsi çağrısı ile bir araya gelen "Faturaları Ödeme" hareketi Haziran ortasından bu yana 180 bin kişiye ulaştı. Alınan son kararlarla birlikte hane faturası 2 bin 500 sterlinde sabitlenecek. Bu destek paketi hayata geçirilmezse aylık enerji faturası ocak ayında 5 bin 400, Nisan ayında ise 6 bin 600 sterline yükselebileceği kaydediliyordu.

 

Kriz büyüyor Uzmanlar uyardı! Yüksek fiyatlar senelerce sürecek!

Avrupalılar kış için ülkeleri terk ediyor! Türkiye ilk tercihleri olacak!

Enerji fiyatları halkı sokağa döktü! 70 bin kişi hükümeti protesto etti