Sektörel

Enerji kimlik belgesi için son viraj! 

Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda alınması yasal zorunluluk olan enerji kimlik belgesi uygulamasında son 5 aya girildi. Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda alım, satım veya kiralama yapılamayacak. 

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren enerji kimlik belgesi olmayan mesken olarak kullanılan tüm binalarda alım, satım veya kiralama yapılamayacak. Ülke genelinde tüm binalarda zorunlu hale getirilen enerji kimlik belgesi alınması için son 5 aya girildi. 

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın "Türkiye’de 2017 yılı itibarıyla 9,1 milyon bina bulunuyor, bu yapıların yüzde 87’sini konut nitelikli binalar oluşturuyor. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile sağlanacak enerji tasarrufu 5 yılda 3,2 milyar lira olarak öngörülüyor. Enerji verimliliği açısından EKB tarihi bir adım" dedi.

Enerji kimlik belgesi olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılamayacak. Mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen belgede, binaların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. Enerji kimlik belgesinin on yıl geçerliliği bulunuyor.

50 metrekareden küçük ticari binaların enerji kimlik belgesi almasına gerek yol.Ayrıca, sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalara da belge zorunluluğu yok. Münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar bu belgeyi almayacak.

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Enerji kimlik belegesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara enerji kimlik belgesi verebiliyor.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın şunları söyledi: "Türkiye’de 2017 yılı itibarıyla 9,1 milyon bina bulunuyor, bu yapıların yüzde 87’sini konut nitelikli binalar oluşturuyor. EKB ile sağlanacak enerji tasarrufu 5 yılda 3,2 milyar lira olarak öngörülüyor. Enerji verimliliği açısından EKB tarihi bir adım."

Kentsel dönüşüm sayesinde kentleşme oranında ciddi bir büyüme olduğunu söyleyen Kalsın, şu ifadeleri kullandı:
"Bina sayısında ciddi bir artış söz konusu. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan, bireysel yalıtım yaptıran ve yeni yapılan verimli binalar dikkate alındığında yaklaşık 5,6 milyon konutun yalıtım ihtiyacı bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, bir binada ısı kayıplarının yüzde 40’ının dış duvarlarından, yüzde 30’unun pencerelerinden, yüzde 17’sinin kapı ve hava girişlerinden, yüzde 7’sinin çatıdan ve yüzde 6’sının alt kat döşemelerinden kaynaklanıyor. Sağlıklı bir yalıtımla ciddi oranda enerji tasarrufu sağlamak ve aile bütçesini rahatlatmak mümkün. Hesaplamalara göre, yaklaşık 5,6 milyon adet konutun yalıtımının tamamlanması durumunda yıllık 3 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu, yani 1 milyar dolarlık gaz ithalatının azaltımı sağlanabilir."

FATURAYI YÜZDE 15 AZALTMAK MÜMKÜN

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen de EKB'nin binaların enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içerdiğini belirterek şunları söyledi: 
"Artık kimlik belgesine de bakılıyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren EKB'de binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ila G arasında sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma binanın inşa edildiği yıldaki mevzuatlarca tanımlanmış asgari şartlar göz önüne alınarak yapılıyor. Belge ile tescillenen enerji sınıfı yüksek binaların ısı yalıtımı, cam-pencere ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin diğer yapılara göre daha verimli olduğu anlaşılıyor. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmamız mümkün." 

Belge almayan evini kiraya veremeyecek!

Enerji Kimlik Belgesi konutta satış ve kiralamayı kolaylaştırıyor!