Genel

Enerji kimlik belgesini kimler verebilir? 

Enerji kimlik belgesi olmayan binaların 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım,satım ve kiralanması yapılamayacak. Peki enerji kimlik belgesini kimler verebilir. 

1 Ocak 2020'den itibaren enerji kimlik belgesine sahip olmayan binaların alım, satım ve kiralanması yapılamayacak. Enerji kimlik belgesi için son 5 aya girildi.    

Mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu hale getirildi. Belgede, binaların enerji sınıfı A, B, C, D, E, F, G olarak gösteriliyor. Enerji kimlik belgesinin on yıl geçerliliği bulunuyor. 

Belgeyi almak için bina sahipleri veya yöneticilerin başvuruda bulunması gerek. Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor. Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar veya bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara bu belgeyi verebiliyor.

Bazı binaların enerji kimlik belgesi almasına gerek yok 

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalara da belge zorunluluğu yok.50 metrekareden küçük ticari binaların enerji kimlik belgesi almasına gerek yok. Münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binaların enerji kimlik belgesi almasına gerek yok.

Ev alacak, satacak ve kiralayacaklar dikkat!

Tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor!