02 / 05 / 2024

Enerji kimlik belgesi uygulama tarihi 2020!

Enerji kimlik belgesi uygulama tarihi 2020!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile enerji kimlik belgesi zorunluluğu ertelendi. Enerji kimlik belgesi uygulama tarihi 2020 yılı oldu..



Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Bu yönetmelik ile 2 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ancak ev sahipleri tarafından ertelenmesi beklenen enerji kimlik belgesi 4. kez uzatıldı.


Enerji kimlik belgesi uygulama tarihi 2020 yılı oldu. Yönetmelikte "Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrası 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmaz." hükmüne yer aldı.


Bahsedilen madde:

"Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir."  


Böylece binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı 1 Ocak 2020 tarihine kadar aranmayacak.


Yönetmeliğe göre, Enerji Kimlik Belgesi, Bakanlık tarafından yayımlanacak tebliğle belirlenen formatta ve muhteviyatta düzenlenecek.


Enerji Kimlik Belgesi BEP-TR kullanılmak suretiyle düzenlenecek. BEP-TR’ye erişim yetkisi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlara verilecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön