Emlak Terimleri

Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mu?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince Enerji Kimlik Belgesi alınıyor. Peki, Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mu? 2011 yılından önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun 2017’de başlaması öngörülüyordu

Enerji Kimlik Belgesi, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belgedir.

2011 yılından önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun 2017’de başlaması öngörülüyordu. Ancak bu karar 2020 yılına ertelenmişti. Peki, Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu bu tarihte başladı mı? Peki, Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mu? 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Enerji Kimlik Belgesi'nin alınabilmesi için bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvuru yapıyor.

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor. 
 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NE KADAR?

Enerji Kimlik Belgesi çıkartmada belirlenen standart bir fiyatı yok. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALINMAZSA CEZASI VAR MI?

Enerji Kimlik Belgesi almamanın cezası bulunmuyor. Ancak Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapılarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamıyor. Belgesi olmayan yeni yapılar ise ruhsat alamıyor. 

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLU MU?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre mesken niteliği taşıyan binaların 2020 yılı itibarıyla Enerji Kimlik Belgesi'ni almak zorunlu oldu. Bu belgeye sahip olmayan binaların alım-satım işlemleri Tapu Müdürlüklerince yapılamıyor.

Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binaların A ile G arasındaki herhangi bir enerji tüketim sınıfı belgesi alması yeterlidir. Ancak 2011 yılından sonra yapılan binaların Enerji Kimlik Belgelerinin C kategorisinde olması gerekmektedir. Enerji Tüketim Belgesinin 10 yıl geçerliliği bulunmaktadır.
 

Riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Kentsel dönüşüm kredisi 2022 ne kadar oldu?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl ve nereden alınır?