O belgesi olmayan binalara iskan verilmiyor!
Yeni binalar için 2011’den bu yana uygulanmaya başlanan enerji kimlik belgesinde geçen yıl itibarıyla 1 milyon 206 bin binaya ulaşıldı. Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalara belediyeler iskân vermiyor.
Yeni binalar için 2011’den bu yana uygulanmaya başlanan enerji kimlik belgesinde geçen yıl itibarıyla 1 milyon 206 bin binaya ulaşıldı. Bu binalar arasında, yüksek enerji verimliliğine sahip binalar olarak bilinen A, B ve C sınıfı binaların sayısı ise 1 milyon 105 bini geçti. Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalara belediyeler iskân vermiyor.
Binalar tıpkı elektronik eşyalar gibi A’dan G’ye sınıflara bölünüyor. A sınıfı en verimli seviyeyi işaret ederken, G sınıfı en düşük verimli olduğunu belirtiyor. Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre; bu yıl enerji kimlik belgesine sahip bina sayısının 1 milyon 350 bini geçmesi planlanıyor.
Diğer yandan, enerji kimlik belgesi alan binaların bir kısmında da yenilenebilir enerji kullanılıyor. Bu binaların sayısı ise 52 bin 600’ü aştı.
Enerji kimlik belgeli binaların büyük çoğunluğu İstanbul’da yer alırken, İstanbul’u Ankara, İzmir izliyor. Büyük çoğunlukla C sınıfı belge alınırken, belge düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerli sayılır. Binalarda A sınıfı yüzde 60, B sınıfı yüzde 35-50, C sınıfı ise yüzde 25-35 enerji tasarrufu yapılmasını sunuyor.
2010 yılı öncesi yapılmış bir bina için yıllık 1.000 TL enerji faturası ödenirken, C sınıfı ve daha iyi seviyedeki binalarda bu rakam 400-750 TL'ye kadar inebiliyor.
Enerji Kimlik Belgeli bina sayısı 1 milyonu aştı!