Ekonomi

Enerji krizi Avrupa'nın 'Efendisi' oldu!

Fransa'da enerji fiyatları yükselirken, halkın talaşa yönelmesiyle, odun satan şirketlerin hisseleri borsada hızla yükselmeye başladı.Aynı zamanda Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını kısıtlaması nedeniyle Fransa'da elektrik ve doğalgaz fiyatları yükselirken, halk ısınmanın daha ucuz olduğu gerekçesiyle talaşlara yöneldi

Fransız kanalı BFMTV'nin haberine göre önümüzdeki kış öncesi doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış vatandaşları alternatif yakıtlara yöneltti. Aynı zamanda Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını kısıtlaması nedeniyle Fransa'da elektrik ve doğalgaz fiyatları yükselirken, halk ısınmanın daha ucuz olduğu gerekçesiyle talaşlara yöneldi.

Ayrıca, odun talebindeki artış, hükümetin yeşil yakıtı teşvik etmesinden ve son iki yılda akaryakıt ve kömürlü kazanların kurulmasının yasaklanmasından kaynaklandı. Fuel Chip Heating National Association'a göre 2020-2021 yılları arasında talaş sobası satışları yüzde 1, talaş kazanı satışları yüzde 120 arttı. Talep arttıkça talaş fiyatları da ton başına 300- 400 euro'ya yükseldi. 

Odun ile talaş satışıyla tanınan bazı Fransız şirketleri, hisselerinin borsada yüzde 700 arttığını gördü. Fransız Yakıtlar, Yakıtlar ve Isıtma Derneği geçtiğimiz günlerde ülkede yakıt olarak talaşların yüksek talep gördüğünü duyurdu. Yüksek talep nedeniyle odun arzı sıkıntısı yaşansa da, enerji sıkıntısı korkusu tüketicileri kıştan önce odun depolamaya yöneltti. Öte yandan Fransız basını, Rusya'nın doğalgaz kesintisi ve enerji eksikliği nedeniyle ülkede gösterge elektrik fiyatının 1.075 euro/megavat/saat'e yükselerek 2023 tarihi rekorunu kıracağını yazdı.

YÜKSEK ENERJİ FİYATLARI YERLİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİ DE VURDU!

F1 Info'nun haberine göre, yerli üreticiler kuş gribi ve yüksek maliyetler nedeniyle Fransızların yaygın olarak tükettiği tavuk eti talebini karşılamakta zorlanıyor. 

Ukrayna'daki savaşın neden olduğu enerji ve tahıl fiyatlarındaki artışın kanatlı eti maliyetlerini yüzde 30 artırması nedeniyle bu durum fiyatlara en az yüzde 14 yansıdı. 

Artan gaz fiyatları nedeniyle çiftçiler de civcivleri sıcak tutmakta zorlanıyor. Ancak fiyatların ucuzlaması nedeniyle tedarikçiler tavuk etlerinin neredeyse yarısını yurt dışından getirmeye başladı. 

Öte yandan, Avrupa Birliği'nin bir yıllık tarife kotasını iptal etmesi nedeniyle Ukrayna tavuk etinin Fransız pazarını doldurması bekleniyor. Diyelim ki Fransa'da 2021 yılında ithal tavuğun iç pazardaki payı yüzde 25 iken bu yıl yüzde 50'ye yükseldi.

Altın 7 gün sonra bu kadar olacak! Analistler peş peşe açıkladı! Hemen bakın, sonra keşke demeyin!
Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'tan anında düşük faizli kredi! Hemen bakın!
Altın yıl sonu bu kadar olacak! Analistler art arda açıkladı! Son 3 ay! Hemen bakın, sonra pişman olmayın!