Kent Haberleri

Yüzde 8'i iflas bayrağını çekmek üzere, dünya şokta! Kriz orayı da vurdu, sonumuz korkunç

Avrupa'da devam eden enerji krizi büyük sorunları beraberinde getirmeye devam ediyor. Tarımdaki verimliliğiyle bilinen Hollanda'da seraları enerji krizi vurdu. Firmaların yüzde 8'i iflasın eşiğine geldi.   Hollanda seracılık sektör kuruluşu Glastuinbouw Nederland, üyeleriyle yaptığı son anketin sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı

Rusya ve Ukrayna savaşından sonra iyice etkisini artıran enerji krizi, özellikle Avrupa ülkelerini derinden etkilemeye devam ediyor. 
Hollanda seracılık sektör kuruluşu Glastuinbouw Nederland, üyeleriyle yaptığı son anketin sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

Seracılıkla uğraşan şirketlerin yaklaşık üçte birinin yüksek gaz ve elektrik fiyatları nedeniyle likidite sorunu yaşadığı kaydedilen açıklamada, "Enerji krizinin Hollanda seracılığı için felaket sonuçları oldu. İşletmelerin yüzde 8'inin bu yıl iflas başvurusunda bulunması bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
 

Açıklamada, sektördeki şirketlerin dörtte birinin istihdam kaybı tahmininde bulunduğu ve firmaların yüzde 75'inin likidite sorunları nedeniyle ürün yetiştirme stratejilerini değiştirdiği vurgulandı.

Enerji krizi nedeniyle piyasada daha az Hollanda sebzesi, meyvesi, çiçeği ve bitkisinin bulunacağına işaret edilen açıklamada, yakın zamanda ürün yelpazesinin daha da daralacağı belirtildi.
Açıklamada, sera ve bahçecilik şirketlerinin enerji dönüşümü için yeterli mali kaynak ve teşviklere sahip olmadığının altı çizildi.

Enerji krizinin mevcut gelir modeline uymayan bir maliyet artışına neden olduğu ifade edilen açıklamada, sektöre yeterli destek sağlanmaması halinde krizin Hollanda ekonomisi için "felaket" sonuçlar ortaya çıkaracağı kaydedildi.

Hollanda, Avrupa'da en fazla çiçek ihraç eden ülke konumunda bulunuyor. Ülke, seralarıyla Avrupa'nın taze meyve ve sebze üretiminde de önemli rol oynuyor.

Seralarda, ısıtma ve aydınlatma sistemleri nedeniyle yoğun enerji kullanılıyor..
 

Seranın Tanımı

Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak gerekli özel çevre şartlarının oluşturulması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda örtü altı yetiştiriciliği denir. Sera; iklimle ilgili çevre şartlarına, tümüyle veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem gibi faktörler denetim altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum, fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam, plastik vb. ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik biçimde inşa edilen yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği yapısıdır.

Diğer bir ifade ile sera iklime bağlı kalmadan bütün yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin yapıldığı tesislerdir.

Seranın Yararları

Seracılığın yararları şunlardır: Yetiştirme devresi uzatılarak yıl içinde yetiştirilen bitki sayısı artar, aynı yerden bir kaç ürün alınabilir. Pazara sürekli mal çıkarma imkânı vardır. Birim sahadan elde edilen kazanç artar. İş gücü, sera ile düzenli ve sürekli olarak değerlendirilebilir. Tarımsal işletmelerde için az bulunduğu yaz devresinde kullanılan mevsimlik işçiliğe seracılıkla devam sağlanabilir.  Birim alandan yüksek verim ve kaliteli ürün alınır. Elde edilen ürünlerde devamlı pazar (iç ve dış pazar) bulur. Seranın yapımı için gerekli olan çeşitli malların üretimi için yeni sanayi kollarının doğmasına neden olur. Sera yetiştiriciliği, zirai olarak kullanılması mümkün bulunmayan sahaları kullanılabilir hâle getirir.

Seracılık; sermaye, teknik bilgi ve çalışma ile başarı sağlanabilen bir faaliyettir. Sermaye, yapılacak yatırımın gerçekleşmesi için teknik bilgi, sera inşası ve sera yetiştiriciliği için çalışma ise her mevsim devamlılık arz eden faaliyetleri yürütmek için gereklidir.

Sera Tipine Etki Eden Faktörler

Seralar çeşitli bitkilerin yetişme, büyüme ve gelişmelerini engelleyen çevre koşullarında en uygun bitki gelişme ortamlarını sağlamak amacıyla planlanır. Ancak bu planlamaya etki eden bazı faktörler vardır. Bu faktörler tam olarak dikkate alınmadığı takdirde üretim aşamasında birçok güçlükle karşılaşılır. Bu da telafisi zor bazı zararlara sebep olabilir.