Ekonomi

Kabus geliyor: Enerji krizi tavukçuluğu vurdu!

Avrupa’da yaşanan enerji krizi Fransa'da da etkisini gösterirken ülkede tavuk ithalatını yükseltti. Üreticiler yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle civcivleri ısıtmakta zorluk çekerken savaş nedeniyle yükselen enerji ve tahıl fiyatları yerli tavukçuluk sektöründe maliyetleri yüzde 30 artırdı.Ukrayna ve Rusya’nın savaşı nedeniyle enerji ve tahıl fiyatlarının artması yerli tavukçulukta maliyetleri yüzde 30 artırınca bu durum fiyatlara en az yüzde 14 zam olarak yansıdı

Fransa'da ana akım medya organlarından biri olan TF1 Info'nun haberine göre, Fransızların çokça yediği tavuk etine yönelik talebi, yerli üreticiler kuş gribi ve yüksek maliyet nedeniyle karşılamakta zorluk çekiyor.

Ukrayna ve Rusya’nın savaşı nedeniyle enerji ve tahıl fiyatlarının artması yerli tavukçulukta maliyetleri yüzde 30 artırınca bu durum fiyatlara en az yüzde 14 zam olarak yansıdı.

Üreticiler ayrıca doğalgaz fiyatlarının artması nedeniyle çiftliklerdeki civcivleri ısıtmakta zorluk çekiyor.

Tedarikçiler ise daha uygun fiyata mal olması nedeniyle tavuk etinin yaklaşık yarısını yurt dışından ithal etmeye başladı.

Öte yandan Avrupa Birliği'nin gümrük kotasını 1 yıllığına kaldırması sebebiyle Ukrayna tavuğunun Fransız pazarlarını dolduracağı öngörülüyor.

Fransa'da 2021'de iç pazarda ithal tavuğun oranı yüzde 25 iken bu yıl rakamın yüzde 50’ye çıktığı kaydediliyor.

Rusya ve Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizinin etkileri Avrupa'da 2022 yılında da devam edebilir. Energy Aspects Petrol Analisti Amrita Sen Bloomberg'e verdiği röportajda "Bu sadece tek kış sürecek bir hikaye değil. Rusya'nın sadece 2022’de değil, gelecek yılın sonuna kadar piyasaları dengelemesi gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Ukrayna savaşıyla tetiklediği enerji sorunu, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını sert biçimde yükseltirken bu durum Almanya'nın da en büyük enerji şirketini kamulaştırması gibi birçok ülkeyi çeşitli tedbirler almaya yöneltti.

Amrita Sen, resesyon endişeleri ve Çin'deki korona vakaları gibi etkilerle petrol fiyatlarında dalgalı seyrin yılın son çeyreğinde süreceği tahminini paylaştı. Uzman, petrolün varil fiyatının kısa vadede 90 dolar, 2022 sonunda 120 dolar civarında olacağını öngördü. Brent petrolün varil fiyatı bugün 90 dolar civarında işlem görüyor. Fiyatlar Haziran'da gördüğü zirvenin ortalama yüzde 30 altında seyrediyor.

Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve doğalgaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planı yatırımcılar tarafından çok yakından takip ediliyor.

Sen, Rusya'dan Asya'ya yapılan petrol ihracatının devam edeceğini fakat bankalara uygulanan yaptırımların bu akışı sınırlandıracağını dile getirdi.  

Faizler yüzde 60’a dayandı! Yolu düşen yanıyor  

Piyasa uzmanı borsada zurnanın zırt diyeceği tarihi açıkladı   

Yemek kartlarına yeni düzenleme! Yeni setcard sistemi nasıl olacak?