Ekonomi

Gazprom 2 ülkenin daha gazını kesti

Avrupa'yı enerji krizine sokan Rusya iki ülkenin daha gaz akışını kesti. Kesintiye neden olarak Avusturya'nın yaptığı düzenlemeler olarak gösterilirken gaz akışının ne zaman başlayacağı hakkında bir açıklama yapılmadı.Konuyla ilgili açıklama yapan İtalyan enerji şirketi ENI’den yapılan yazılı açıklama Gazprom'un Avusturya üzerinden gaz akışını sağlayamayacağını duyurduğu bildirildi

Rus enerji şirketi Gazprom’un 1 Ekim 2022 itibariyle İtalya ve Avusturya’ya üzerinden gaz akışını durdurduğunu açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan İtalyan enerji şirketi ENI’den yapılan yazılı açıklama Gazprom'un Avusturya üzerinden gaz akışını sağlayamayacağını duyurduğu bildirildi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Gazprom'un kendilerine Avusturya üzerinedn gaz akışının mümkün olmadığının ve dün talep edilen gaz miktarının da teslim edilemeyeceğinin bildirildiği kaydedildi. Açıklamada, Tarviso giriş noktasından ENI'ye Rus gaz arzının sıfır olacağı bildirilirken gaz arzının tekrar sağlanması halinde şirketin yeni bir güncelleme ile durumu bildireceği ifade edildi. 

Gazprom, Avusturyalı bir operatörün düzenlemelerdeki değişiklikleri onaylamayı reddetmesi nedeniyle Rus gazının Avusturya üzerinden transit geçişinin askıya alındığını açıkladı. Rus şirketi şu anda sorunu İtalya’daki alıcıyla birlikte çözmek için çalıştığını bildirdi. Gazprom açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Rus gazının Gazprom Е-ihracat sözleşmeleri vasıtasıyla Avusturya toprakları üzerinden transit geçişi, Avusturyalı operatörün nakliye adaylıklarını onaylamayı reddetmesi nedeniyle askıya alınmıştır. Sorun, Avusturya’da Eylül ayı sonlarında uygulamaya konulan düzenleyici değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Gazprom İtalyan müşterilerle ortaklaşa sorunu çözmek için halen çalışmalarını sürdürmektedir”

İran gazı da kesildi Türkiye'ye akış durdu

 

Öte yandan İran-Türkiye doğal gaz boru hattındakan gaz akışı da geçici süreyle durduruldu. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, gerçekleşecek planlı bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle İran-Türkiye doğal gaz boru hattından 2 - 9 Ekim 2022 tarihleri arasında gaz akışının tamamen kesileceği bildirildi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattında gerçekleştirilecek bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle yaşanacak kesintinin arz-talep dengesiyle ilgili herhangi bir soruna neden olmayacağını açıkladı.

BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, 2-9 Ekim tarihleri arasına İran-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattından Gürbulak giriş noktasına doğal gaz teslimatı yapılmayacağının bildirildiği ifade edildi. Açıklamada planlı bir bakım onarım çalışmasının söz konusu olduğuna işaret edilerek art talep dengesinde herhangi bir sorun yaşanmayacağının öngörüldüğü dile getirildi.

Gazprom'dan Naftogaz açıklaması! Rusya'ya yaptırım uygulayabilir!

Avrupa’da enerji krizi büyüyor! Hapis cezası gelebilir

Gazprom akımı kesti! Fitch resesyon uyarısı verdi