Ekonomi

Enerji krizi patladı! İflas dalgası kasıp kavuruyor

Avrupa’da elektrik ve doğalgazdaki krizi şirketleri batırmaya başladı. Almanya’da birçok fabrika iflas edip, işçileri işten çıkardı. İngiltere ise bin 933 firma iflasını açıkladı. Ayrıca Belçika’da 10 gıda şirketinden 4’ü riskli durumda. Enerji şirketleri de hükümetlerden yardım bekliyor.Rusya'nın doğalgazı kesmesiyle enerji faturaları üçe katlandı

Avrupa Birliği’nde enerji krizi ve yüksek enflasyon şirketleri batırmaya başladı. Rusya'nın doğalgazı kesmesiyle enerji faturaları üçe katlandı. Yükselen enflasyonla birlikte insanlar da alışverişi kesti.

Sabah'tan Merve Bilkay'ın haberine göre enerji şirketlerinden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar birçok firma iflas bayrağını çekmek üzere. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustos ayında yüzde 43 yükseldi. 

Belçika'daki 10 gıda şirketinden dördünde iflas tehlikesi söz konusu. Almanya'da ise iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. İtalya'nın endüstriyel lobisi Confindustria enerji fiyatları artmaya devam etmesi durumunda şirketlerin batacağını açıkladı.

Rusya'ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Münih'teki Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, 2023'ün ilk aylarında yüzde 11'e varan enflasyon oranları öngördüklerini açıkladı.

Alman Sanayi Federasyonu'nun anketine göre, üç küçük ve orta ölçekli şirketten en az biri geleceğini risk altında görüyor. Yalnızca ağustos ayında, çoğunlukla orta ölçekli şirketlerden oluşan anonim şirketler arasındaki iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında yükseldi.

Almanya'da neredeyse on şirketten biri üretimi azalttı veya tamamen durdurdu. Kağıt, gübre ve çelik üreticileri gibi enerji yoğun şirketleri ise zor durumları yüzünden hükümetlerden fon bulmaya çalışıyor. Orta Avrupa'nın en büyük gübre üretim şirketi SKW Piesteritz, üretimi üç haftadan uzun süre tamamen durdurdu. Gıda üretimi de enerji fiyatlarından ciddi şekilde etkilendi.

Durum, otomotiv endüstrisinin tedarikçileri için de aynı durumda.

DEV ŞİRKETLER BİR BİR İFLAS ETTİ

Avrupa'daki tüm büyük otomobil üreticileri tarafından tercih edilen krom kaplı plastik bileşenleri üreten BIA, Forst'taki fabrikasını kapatacağını açıkladı.

Otomotiv tedarikçisi Dr. Schneider de iflas eden şirketler arasında yer aldı. Yılda yaklaşık bir milyar hassas torna parçası üretimi yapan Carl Leipold, iflas başvurusunda bulundu.

Ayakkabı satıcısı Ludwig Görtz GmbH de iflas başvurusu yapan şirketler arasında yer aldı... Avusturyalı gayrimenkul milyarderi Ren'ecute, Benko'nun sahibi olduğu Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) perakende grubu da iflas etti.