Ekonomi

Enerji krizi büyüyor! Üretim durma noktasına geldi

Yeni araştırmalara göre dünyada yaşanan enerji krizi, üreticileri üretime ara vermeye veya tamamen durdurmaya zorluyor.jpg" />Birleşik Krallık Üreticiler Organizasyonu Make UK, 200 şirketin katıldığı bir anket yayınladı

Birleşik Krallık Üreticiler Organizasyonu Make UK, 200 şirketin katıldığı bir anket yayınladı. Anket, firmaların enerji maliyetlerinin halihazırda “kontrolden çıktığını” gösterdi.

Ankete katılan 200 şirketin yaklaşık yarısı, elektrik faturalarının son 12 ayda %100'den fazla arttığını söylerken, diğer yarısı da gelecek yıl aynı kaderi beklediklerini söyledi.

Ankete katılanların yaklaşık sekizde biri, artan enerji faturalarının bir sonucu olarak işten çıkarma yaptıklarını söyledi ve önümüzdeki 12 ay içinde beklenen fiyat artışlarının gerçekleşmesi durumunda tam kapatma veya daha geniş işten çıkarmalar gibi sert önlemlere ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Birleşik Krallık'taki üreticileri temsil eden Make UK İngiliz hükümetinin, İtalya’daki gibi gaz ve elektrik faturalarındaki vergileri düşürmede ve enerjiyi yoğun kullanan endüstriler için KDV'yi azaltmada Avrupa Birliği’ndeki muadili ülkelerin gerisinde kaldığını belirtti.

İNGİLİZ ÜRETİCİLERİN YARDIMA İHTİYACI VAR

Make UK CEO'su Stephen Phipson, “Enerji faturaları kontrolden çıktıkça üreticiler, enerji alanında iyileştirmeler yapmak ve yenilenebilir enerji kaynakları kurmak için ellerinden geleni yaparak, tüketimi azaltmanın yollarını bulmak için çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin zor durumdaki işletmelere yardım etmek için devreye girmesi gerektiğini belirten Phipson, “Artan sayıda üretici artık hayatta kalma modunda ve işleri kesmek gibi sert önlemler alırken, yeni hükümetin başa gelir gelmez acil eylem yapması gerekiyor. Birleşik Krallık’ın dünyanın en büyük imalat ülkelerinden biri olarak yerini kalması için acil yardıma ihtiyacı var.” dedi.

Küresel rakiplerinin gerisinde kaldıklarını vurgulayan Phipson, “Birleşik Krallık Hükümeti'nin uzun süredir harekete geçmemesi durumu daha da kötüleştiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir hükümet yetkilisi ise konuya ilişkin şunları söyledi:

“Hiçbir ulusal hükümet, enerji fiyatını artıran küresel faktörleri kontrol edemez. Ancak, önümüzdeki aylarda iş dünyasında ilerlemeyi desteklemeye devam edeceğiz. Enerji maliyetlerine yardımcı olmak için son yıllarda sanayiye 2 milyar sterlinden fazla kaynak sağladık. Buna ek olarak, yakın zamanda elektrik yardımı planımızın bütçesini iki katına çıkardık ve endüstrileri belirli yeşil enerji vergilerinden muaf tutma planlarını açıkladık. Ayrıca, ulusal sigorta primlerini azaltan ve yakıt vergisini düşüren İstihdam Ödeneği'ni artırarak yüz binlerce işletme için vergileri de indirdik."

Rusya Merkez Bankası açıkladı: “22 milyar zararımız var”

Gram altında çarpıcı tahmin! Uzmanlar tarih verdi!

Otomobil satışları 2022 yılında yüzde 8.5 düştü