Ekonomi

Enerji krizine yeni tedbirler geldi!  Vergilendirmeye gidiliyor

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan enerji krizi Avrupa’da kendini hissettirmeye devam ediyor. Belçika yeni tedbirler aldı…Belçika, yükselen enerji faturalarına karşı, yakıt, elektrik ve doğalgazdaki düşük vergi uygulamasını uzatmaya karar verdi

Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle Belçika’da gerçekleştirilen istişare komitesi toplantısı sonrası, Belçika Başbakanı Alexander De Croo açıklamalarda bulundu. Belçika, yükselen enerji faturalarına karşı, yakıt, elektrik ve doğalgazdaki düşük vergi uygulamasını uzatmaya karar verdi. Kamu binalarında ise enerji tasarrufuna gidilecek ve enerji firmalarını vergilendirilecek.

Belçika’dan enerji krizine yeni tedbirler

Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan Avrupa'daki enerji krizi kış aylarının gelmesi ile kendini iyiden iyiye hissetirmeye başladı. Avrupa ülkelerinden neredeyse her gün yeni tedbir kararları geliyor.  Tedbir kararları son olarak Belçika’dan geldi..

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ülkede yaşanan enerji krizi nedeniyle gerçekleştirilen istişare komitesi toplantısı bitiminde açıklamalarda bulundu ve krize karşı mucizevi bir çözüm olmadığını ancak hükümet olarak bütün imkanları zorlayacaklarını ifade etti.

İşte Belçika’nın uygulayacağı tedbirler…

Kamu ışık kapatacak, ısıtma azalacak

De Croo, kamu binalarında 19.00 ile 06.00 arasında aydınlatmaların kapatılacağını, ısıtmanın en yüksek 19 dereceye, soğutma sistemlerinin de 27 dereceye ayarlanacağını kaydetti.

Enerji firmalarına ek vergi gelecek

Enerji krizinde aşırı kazanç elde eden şirketlere ek vergi uygulanacağına işaret eden De Croo, bu kaynağın bir dayanışma fonu ile halka yardım için kullanılacağını anlattı.

Nükleer santraller kapanmayacak

Belçika Başbakanı Alexander De Croo , hükümetin Tihange 2 ve Doel 3 nükleer santrallerinin 31 Mart 2023'e kadar açık kalmasını talep ettiğini dile getirdi.

Belçika'da, Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 olmak üzere toplam 7 reaktör bulunuyor.

Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Belçika, enerji arz sıkıntısı yaşamamak için faaliyet sürelerini 10 yıl uzatmaya karar vermişti.

Belçika, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından enerji arz sıkıntısı yaşamamak için daha önce 2025 yılında kapatmayı planladığı Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süresini 10 yıl uzatmaya karar vermişti.

Daha önce Doel 3 rektörünün eylül ayında ve Tihange 2 reaktörünün ise şubat ayında kapatılması planlanıyordu. Son kararla bu reaktörlerin faaliyet süresinin uzatılması için çalışmalar yapılacak.