01 / 01 / 2025

Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir?

Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir?

Enerji Nakil Hattı alanında konut yapılabilir mi? Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı ne demektir? Enerji Nakil Hattı Koruma Kuşağı'nda ev yapılabilir mi? İşte Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir? sorusunun cevabı...



Enerji Nakil Hattı ve Koruma Kuşağı nedir?


Enerji Nakil Hattı altında kalan ve planda donatı alanları dışında kalan alanlarda, teknik ve altyapı tesisleri haricinde yapı yapılamaz.


Ancak, tamamı "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalan parseller ile bir kısmı "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalıp bu bant altında kalmayan kısmında yapı yapılması mümkün olmayan parsellerin imar hakları bu planın onama sınırları içerisindeki başka parsellere transferi gerçekleştirilebilir.


İmar hakkı transferinden yararlanacak olan parseller, 3194 sayılı İmar Kanunu doğrultusunda uygulama görmüş ise parsel yüzölçümünün ancak %60'ı imar hakkı transferine konu edilebilir.


Söz konusu parsellerin imar hakları, bu plana uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları üzerinden hesaplanacaktır.


1/1000 ölçekli uygulama imar planı üzerinden yapılacak hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan imar hakları, transfer edildiği parselin toplam inşaat alanını en fazla %25 arttırabilir. Geri kalan/kalacak olan diğer imar hakları ise aynı usule göre başka parsellerde kullanılabilir. Ancak, parçalı da olsa söz konusu imar haklarının tamamının tek seferde kullanılması zorunludur. 


İmar hakkı transferinden faydalanan parsellerin, "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalan bölümlerinin yol, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtilen emniyet kriterlerine uygun pasif yeşil alan, mezarlık alanı ve açık otopark olarak kullanılmak üzere "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalmayan ve bu kısmında yapı yapmaya müsait olmayan bölümlerinin ise yapılaşmaya konu olmayan ağaçlandırılacak alan ve park alanı olarak kullanılmak üzere kamuya bedelsiz olarak devredilmesi zorunludur. Bu esaslar çerçevesinde "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında yer alacak fonksiyonlar, İstanbul'da ilgili kurumların (Türkiye Elektrik İletim A.Ş., İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İBB Mezarlıklar Müdürlüğü) görüşleri doğrultusunda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında netleştirilecektir. 


Bir kısmı "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalıp bu bant altında kalmayan yapı yapılması mümkün olan parsellerde ise uygulama imar planı aşamasında plan kapsamında gösterilen "Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalmayan kısmında TEİAŞ görüşü doğrultusunda gerekli önlemler alınarak yapı yapılabilecektir. Bu durumdaki parseller, şayet 3194 sayılı İmar Kanunu doğrultusunda uygulama görmüş ise parsel yüzölçümünün tamamının, şayet 3194 sayılı İmar Kanunu doğrultusunda uygulama görmemiş ise parsel yüzölçümünün %60'ının imar hakkı hat altında kalmayan bölümde kullanılacak, parsellerin hat altında kalan bölümleri ise yukarıda açıklanan esaslar doğrultusunda kullanılmak üzere kamuya bedelsiz olarak terk edilecektir. 


"Enerji Nakil Hattı Koruma Bandı" altında kalan ve imar hakkı transferinden faydalanmayan parsellerde ilgili kurumların (Türkiye Elektrik İletim A.Ş., İBB Ulaşım Daire Başkanlığı v.b.) uygun görüşü alınmak kaydıyla mülkiyeti parsel malikinde kalacak şekilde açık otopark da düzenlenebilir.


Geri Dön