26 / 12 / 2024

Enerjisa 2018'de halka açılmayı hedefliyor!

Enerjisa 2018'de halka açılmayı hedefliyor!

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Göçmen, Enerjisa’nın 2018 başında halka açılacağını belirtti. Göçmen, azınlık hissesi satıp halka arzı desteklemek istediklerini söyledi.



Sabancı Holding'in enerji şirketi Enerjisa, 2018 başında halka açılacak. Holdingin Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, halka arz oranının belirlenmediğini ancak yeterli derinliği sağlayacak oranda olacağını söyledi. Halka arzın Türkiye tarihinin en büyüklerinden biri olacağını vurgulayan Göçmen, "Bütün değer zincirimizi şeffaflaştırıyoruz. Her şirketimiz yatırımcıya hesap verecek" dedi.


SEKTÖR 60 MİLYAR $ BORÇLU

Sektördeki borçluluk miktarının yüksekliğine dikkat çeken Göçmen, "10 yılda sektöre 75 milyar dolara yakın para yatırılmış. Bugün itibarıyla sektörün borcu 60 milyar dolar. Bunun da 52 milyar doları yerli bankalara" dedi. Göçmen, Enerjisa'nın toplam borcunun 12 milyar lira olduğunu ve borcun yaklaşık yarısının euro cinsinden oluştuğunu söyleyerek, "Euro cinsi borcumuzun da yüzde 70'ini hedge ediyoruz. Gelirlerimizin içinde de dolar cinsi olanlar var" diye konuştu.


HİSSE SATIŞI OLABİLİR

Borç seviyesini düşürmek ve Enerjisa'da planlanan halka arz öncesi şirketin değerlemesine katkıda bulunmak için dağıtım ve perakende işlerinde azınlık hisse satışının gündemlerinde olduğunu vurgulayan Göçmen, "Bu, borçlarımızı azaltacağı gibi halka arza da katkı yapacaktır" diye konuştu. Enerjisa'nın satılık tesisinin olmadığını belirten Göçmen, ortakları EON için Türkiye'nin en başarılı operasyon olduğunu kaydetti. Göçmen, yeni enerji yönetimi ve EPDK'nın attığı adımları da çok olumlu bulduklarının altını çizdi.


CİROYU YÜZDE 8 ARTIRACAK

Enerjisa CEO'su Kıvanç Zaimler, 9 milyon müşteriye ulaştıklarını satışları yüzde 8, FAVÖK'ü de yüzde 119 artırdıklarını söyledi. 2016 yılı büyüme hedeflerine de değinen Zaimler, "Operasyonel kârda yüzde 40-50, satış gelirlerinde ise yüzde 8 artış hedefliyoruz" diye konuştu. Yılsonu itibarıyla üretimde 5.5 milyar dolar, dağıtım ve tedarikte ise 4.2 milyar dolar yatırım rakamına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Zaimler, şirketin 4 milyar dolar olan cirosunun ise bu yıl yüzde 8 artmasını öngördüklerini belirtti.


DÜŞÜK FİYAT AVANTAJ

Gelecek 10 yılda sektörün en az 80-100 milyar dolar yatırıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Göçmen, kurumsal yatırımcı sayısının artırılması için liberalizasyonun şart olduğunu söyledi. Düşük enerji fiyatlarının Türkiye için rekabet avantajı sağladığını söyleyen Göçmen, doğalgaz fiyatlarının düşmesinin özellikle LNG piyasasında Türkiye'nin lehine bir ortam oluşturduğunu kaydetti.



Sabah 





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye enerji üretiminin % 4’ünü üreten Sabancı Holding’e ait Enerjisa, 2018 başında halka arz ediliyor. 10 milyar $'lık değere sahip kurumun borsadaki en büyük halka arzı olması bekleniyor.


Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen 2017 sonu ve 2018 başında Enerjisa’yı halka arz edeceklerini söyledi. Borsa tarihinin en büyük halka arzlarından birini yapmayı planladıklarını açıklayan Göçmen, "Amacımız öncü rolümüzle sektörümüzün şeffaflığını ve öngörülebilirliğine katkı sağlarken ve kazancımızı tekrardan sektöre yatırmak" ifadelerini kullandı.  


SATIŞLARI % 40-50 ARTIRACAK 


Türkiye enerji sektörüne önümüzdeki dönemde de  yatırım yapmayı sürdüreceklerini dile getiren Göçmen, 10-11 milyar dolarlık hacme sahip Enerjisa’nın halka arzının sektör için önemli bir adım olacağına dikkat çekti. Mehmet Göçmen Türkiye’de son 10 yılda enerji sektörüne 75 milyar dolarlık yatırım yapıldığını da hatırlattı. Üretimde yerli yenilenebilir yatırımlar, dağıtımda akıllı şebekeler, satışta ise modern mönülere önümüzdeki süreçte yatırımı sürdürecek olan EnerjiSA "2016 yılında ayrıca satışlarını yüzde 40-50, FAVÖK karını ise %8 oranında artırmayı planlıyor. 


25-30 YABANCIDAN İLGİ VAR


Yabancı firmaların Türkiye enerji piyasasından çıkma kararlarına ilişkin bir soruya Göçmen şöyle yanıt verdi: "Türkiye enerji piyasasına yatırım yapmak isteyen en az 25-30 yabancı firma var. Ancak sektörün öngörülebilirliği, şeffaflığı olmadığı için bunlar bir türlü satışa çevrilemiyor. Bizim de ortağımız yabancı ama onlar Türkiye’den çıkmayı planlamıyor. Sektörün geleceğinde sıkıntı görmüyorum."


Tebdili-kıyafet geziyor 


Saha çalışmalarını gözlemlemek amacıyla dönem dönem tebdili kıyafet aboneleri dolaştığını anlatan Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler de, ilginç bir anısını gazetecilerle paylaştı: "Kartal’da sahaya çıktım. Bir boya dükkanıyla serbest tüketici sözleşmesi imzalamak üzereyiz. Dükkan sahibi sözleşmeyi okumadan imzaladı. Ben bunu hatırlatınca, ‘Kıyafetinizde Enerjisa amblemi var. Okumama gerek yok’ dedi. Bu bize en büyük ödül." 


Hisse satışı planımız var


Bir gazetecinin Enerjisa’nın Çinli bir firmaya hisse satışı yapma hazırlığında olup olmadığıyla ilgili sorusuna Göçmen, "Bizde satılık tesis yok. Ancak üretim alanındaki borçluluğun düşürülmesi için alttaki şirketlerimizin azınlık hissesini satma kararımız var. Amacımız 2018’de halka arz edilecek Enerjisa’nın bilançosuna katkıda bulunmaktı. Ama satış şart değil" dedi. 


Dağıtıma 1 milyar TL yatırım yapacak


Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 4’ünü karşıladıklarını ifade eden Zaimler, 2016’nın sonunda 3.700 MW kurulu güce ulaşacaklarını ve sektöre bugüne kadar 5.5 milyar dolarlık yatırıma ulaşacaklarını söyledi. AYEDAŞ ve Toroslar ile 14 ilde 20 milyondan fazla insana dağıtım hizmeti verdiklerini anlatan Zaimler, her yıl yüzde 3 oranında büyüyen dağıtım alanında 1 milyar TL daha yatırım yapacaklarını söyledi. 



Akşam



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


14 ilde 20 milyondan fazla aboneye hizmet veren, enerji sektörünün en önemli oyuncularından Enerjisa halka açılacak.


Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen “2017’nin sonu, 2018’in başında Enerjisa’yı halka arz etmek istiyoruz. Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak. Bunu Türkiye’deki enerji piyasalarının kurumsal gelişimi açısından önemsiyoruz” dedi. Enerjisa’nın gelecek dönem hedeflerinin paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Göçmen “Türkiye tarihinin belki de en büyük halka arzlarından birisi olacak parasal büyüklük bir tarafa bunun arkasındaki öncelikler Türkiye’nin ufkunu açmakta çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.


Göçmen, Enerjisa’nın toplam borcunun 12 milyar lira olduğunu ve borcun yaklaşık yarısının euro cinsinden oluştuğunu söyleyerek, “Euro cinsi borcumuzun da yüzde 70’ini hedge ediyoruz. Gelirlerimizin içinde de dolar cinsi olanlar var” dedi. 10 yılda 75 milyar dolar yatırım yapılan sektörde borç miktarının 60 milyar dolar olduğunu kaydeden Mehmet Göçmen “Bazı şirketler borç çevirerek hayatta kalıyor. Üretim tarafında ciddi finansman sorunu var” şeklinde konuştu.


2015 GELİRİ 4 MİLYAR DOLAR


Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler de Enerjisa’nın, geçen yıl satışlarını yüzde 8 artırarak 4 milyar dolara, FAVÖK’ünü ise yüzde 119 arttırarak 1.8 milyar dolara çıkardığını söyledi. Zaimler, bu yılki hedeflerini ise gelirde yüzde 8,  FAVÖK’de de yüzde 40-50 artış olduğunu belirtti. Zaimler “2.900 MW’lık portföyümüzde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 65’e ulaşıyor. 2016’nın sonunda 3.700 MW kurulu güce ulaşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz üretim çalışmalarımız ila sektörümüze 5.5 milyar dolar yatırım yaptık” diye konuştu.


E.ON’LA  % 50 OTAKLIK


Sabancı Holding ve Alman E.ON’un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa’nın portföyünde İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım, Başkent elektrik dağıtım ve Toroslar elektrik dağıtım ile üç perakende elektrik satış şirketi bulunuyor. Şirketin üretim tarafında ise Türkiye’deki payı yüzde 4 civarında.


Star


Geri Dön