02 / 05 / 2024

Enflasyon canavarı geri döndü! Temmuzda fiyatlar yüzde 12,38 arttı!

Enflasyon canavarı geri döndü! Temmuzda fiyatlar yüzde 12,38 arttı!

Türk-İş'in aylık araştırması sonuçlarına göre gıda enflasyonu yeniden hareketlenmeye başladı. Açlık sınırının de asgari ücreti geçtiği görüldü. Gıda enflasyonu temmuz ayında yüzde 12,38 yükselerek 15 ayın rekorunu kırdı.



Yüzde 85’lere kadar çıkan enflasyon ekonomi yönetiminin değişmesi sonrasında alınan tedbirlerle düşme eğilimine girerken temmuz ayı rakamları bu gidişe dur dedi. Türk-İş'in aylık araştırması, gıda enflasyonunda yeniden ivmelenmeye işaret ederken, açlık sınırının de asgari ücreti geride bıraktığı görüldü.

Konfederasyonun Temmuz ayını kapsayan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli şekilde beslenebilmesi için aylık yapması gereken gıda harcaması miktarı, kamuoyunda bilinen ismiyle açlık sınırı 11 bin 658 liraya yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt giderleri), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamalarının toplamı, istatistik değerlendirmelerinde bilinen adıyla yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 liraya yükseldi.

BEKAR ÇALIŞANA 15 BİN TL LAZIM!

Bekâr bir çalışanın temmuz ayındaki yaşama maliyeti ise aylık 15 bin 123 TL oldu. Araştırma sonuçları gıda tarafında enflasyonda bir hareketlenme başladığını da göstermiş oldu.

Dunya.com’da yer alan araştırmada yer alan bilgilere göre, Ankara’da yaşayan ve dört kişiden oluşan bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama miktarındaki yükseliş bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında oldu. Böylece Mayıs 2022'den bu yana ilk kez çift haneli bir artış kayda geçti. Ocak-Temmuz 2023 tarihlerini kapsayan dönemde yaşanan değişim oranı ise yüzde 43,38 olarak belirlenirken, gıdada yıllık enflasyon ise aynı dönemde yüzde 70,44 olarak gerçekleşti.

Enflasyon canavarı geri döndü! Temmuzda fiyatlar yüzde 12,38 arttı!

HAZİRANDA AÇLIK SINIRI 10.373 LİRAYDI

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Haziran ayı sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  10.373,28 TL olarak açıklanmıştı. Bu rakam temmuzda 11.658 TL oldu.

Gıda harcamasına ilave olarak giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı 33.788,80 liraydı. Bu rakam temmuzda 37.974 liraya çıktı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de haziranda 13.471,30 lirayken temmuzda 15.123 liraya çıktı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön