Ekonomi

Enflasyon düşünce aylık doğal gaz faturası, sigara parası, benzin gideri de düşecek mi?

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 40 - 50 düşeceğini belirterek, "Enflasyonun düşmesi olarak ifade edilen bu kavram enflasyon hızının düşmesidir" dedi.Enflasyonun düşmesi ile fiyatların gerilemesinin kesinlikle aynı anlama gelmeyeceğini vurgulayan Aktaş, "İsteniyor ki insanlar enflasyon hızı düşünce fiyatların da gerilediği algısına kapılsın

Siyasilerin enflasyon hızındaki düşüşü fiyatların düşüşü gibi lanse etmeye çalışacaklarını kaydeden Aktaş, enflasyonun martta yüzde 35'e kadar düşeceğini bunun matematiksel bir gerçek olduğunu söyledi. Enflasyonun düşmesi ile fiyatların gerilemesinin kesinlikle aynı anlama gelmeyeceğini vurgulayan Aktaş, "İsteniyor ki insanlar enflasyon hızı düşünce fiyatların da gerilediği algısına kapılsın. Zaten fiyatların gerilemesi durumunda artık enflasyon kavramı rafa kaldırılır. Tüm fiyatların sürekli gerilemesi halinde artık enflasyondan değil deflasyondan söz edilir" ifadesini kullandı.

Aylık faturalar düşecek mi? Giderler azalacak mı?

Aylık doğalgaz masrafında, aylık sigara parasında, aylık benzin giderinde bir azalma olmayacağını ancak vatandaşın cebinden çıkan paranın artış oranında gerileme olacağını anlatan Aktaş, enflasyon hızı yavaşlasa bile vatandaşın cebinden çıkan paranın artarak çıkmaya devam edeceğini ifade etti. Vatandaşın cebindeki paranın artarak çıkmaya devam edeceği süreçte yıllık enflasyon hızında ise düşüş kaydedileceğini çünkü enflasyon hesaplamasında yıllık hesaptan 2022'nin yüksek oranları çıkarken 2023'ün düşük oranlarının gireceğini belirten Aktaş, "2023’ün ilk dört ayında yıllık enflasyon hızı gerilemeye devam edecek. Çünkü bu yılın ilk dört ayındaki oranlar çok yüksek gerçekleşti" ifadesini kullandı.

Enflasyon inecek geçim derdi bitecek mi?

 

Her şey planlandığı, orta vadeli programda öngörüldüğü gibi giderse 2023 sonunda yıllık enflasyon hızının yüzde 24.90’a ineceğini ifade eden Aktaş, "Peki yıllık enflasyon oranındaki artış şimdiki yüzde 80’lerden, bu yıl sonunda yüzde 65’ten yüzde 25’lere inecek inmeye de vatandaşın geçim derdinin sona erdiği anlamına gelecek mi? Geçim derdi bir şartla sona erer ya da hafifler. Vatandaşa bir dönem enflasyonun çok üstünde zam verilirse ve sonrasında da enflasyon hız keserse" değerlendirmesinde bulundu.

Ücretler ve fiyatlar dondurulsa bile mevcut gelirle ve bu fiyatlarla "insanlar refah içinde yaşayabilir durumda mı; örneğin rahatlıkla ev ya da otomobil alabiliyor mu, rahatlıkla tatile gidebiliyor mu?" sorularını yönelten Aktaş, "Dolayısıyla enflasyonun artış hızındaki düşüş, fiyatlar düşmüş ve sanki vatandaş çok daha rahat bir geçime kavuşmuş gibi lanse edilecek. Önümüzdeki aylarda temel propaganda malzemesi bu olacak" şeklinde değerlendirme yaptı.

Ekonomide yeni yol haritası açıklandı… Türkiye’yi neler bekliyor? Tek haneli enflasyon hedefi ve daha fazlası…

Ifo, gelecek yıl Alman ekonomisinde resesyon ve rekor enflasyon şimdiden öngördü!

OVP ile emlak sektörüne yeni düzen!