Ekonomi

Enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Mayıs 2022 enflasyon beklentisi nedir?

Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi raporu için gözler Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) çevrildi. Bilindiği üzere her ay enflasyon oranı, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim ile hesaplanmaktadır. Peki Enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Mayıs 2022 enflasyon beklentisi nedir?Enflasyondaki artışın en önemli iki nedeni, pandemi ve tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanan talep artışı oldu

Enflasyondaki hızlı artış, agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmesine neden oluyor. Enflasyondaki artışın en önemli iki nedeni, pandemi ve tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanan talep artışı oldu. Pandemi sürecinin gevşemiş olması ve vaka sayılarının düşmesi ile birlikte enflasyon oranlarında düşüş olması bekleniyor. Peki Mayıs ayı enflasyon oranları ne olacak, yükseliş mi düşüş mü yaşanacak, beklenti ne yönde?

Enflasyon oranının bu yılın geri kalanında daha da gevşemesi bekleniyor, ancak muhtemelen 2022'yi yaklaşık %6,3 gibi yüksek bir oranla kapatacak. 2023'te oranın daha hızlı düşmesi, yıl sonuna kadar %3,0'a düşmesi gerekiyor. Daha yüksek konut maliyeti, enflasyon oranlarını bir süre daha yüksek tutacak.

ENFLASYON ORANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Mayıs ayı enflasyon oranları TÜFE tahmini 3 Haziran 2022 tarihinde Cuma günü borsalar açılmadan önce açıklanacak.

MAYIS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?

Haziran ayında açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon beklentisi, tüm kalemlerin oranlarında düşüş yaşanması yönünde.

Geçtiğimiz ay Nisan ayı için TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon yüzde 7,25 artmıştı. Yıllık bazda ise yüzde 69,97 oranında bir yükseliş yaşanmıştı.

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %34,46 artış gerçekleşmişti.