Ekonomi

Enflasyon rakamlarından sonra emekli maaşlarına ek zam ve sosyal yardım seçeneği

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra emekli maaşları da enflasyonun çok altında kaldı. İşçiler ve çalışanlar asgari ücrete Temmuz'da ikinci bir zam bekliyor. Olası zamla asgari ücretin 850-950 civarında artması ve 5 bin 100 lira civarına çıkması öngörülüyor.4A emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg

Emekli maaşı iş hayatında geçirilen süre, bu sürede ödenen prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanıyor. 4A emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi için kritik olan enflasyon oranı açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 23,65 oranında zam almıştı. En düşük emekli maaşı bin 500 lira yerine 2 bin 500 lira olmuştu.

"ENFLASYON FARKI MAAŞLARA YANSITILSIN"

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra emekliler Temmuz gelmeden maaşlara ek zam ve sosyal yardım desteği istiyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, "Kamu çalışanları ve emekliler için temmuz ayını beklemeden, enflasyon farkı ücret, maaş ve aylıklara yansıtılmalıdır. Milyonlarca çalışanın aldığı asgari ücret aynı zamanda ücretler genel seviyesi için bir göstergedir. Bu nedenle aralık ayı beklenmeden yeniden belirlenmelidir" dedi. 

 

EMEKLİYE ZAM VE SOSYAL YARDIM TALEBİ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkan Kazım Ergün, emeklilerin alım gücünün düştüğünü belirterek, emeklilere sosyal yardım yapılması talebinde bulundu.

Ergün, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mart ayında Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 5,46 olarak açıklandığını anımsattı.

Açıklanan enflasyon ile çarşının ve pazarının enflasyonun farklı olduğuna dikkat çeken Ergün, şunları kaydetti:

Gıda ve konutun zorunlu harcamalardaki payı yüzde 60'ı geçmesine rağmen bu, TÜİK sepetinde 39 düzeyinde. Gıda ve konutun ağırlıklarının düşürülmesi TÜFE artışlarını da aşağıya çeken bir etki yapmaktadır. Ekmek, çay, şeker, bulgur, pirinç, yumurta, baklagiller ve sebzeye erişim, emekliler için lüks olmaya başladı. Emeklilere ödenen aylıklar yetersiz kaldığından, emekli pazara gidemiyor. Emekli aylıklarına sosyal yardım yapılmaması, en önemli eksiklik olarak görülmeli ve 2000 öncesi dönemde olduğu gibi, emeklilerimize sosyal yardım yapılmalıdır. Alım gücünün düşen emeklilerimiz ek zam bekliyor.