17 / 05 / 2024

Engelli Hamide Kurt ödülleriyle ailesine ev aldı!

Engelli Hamide Kurt ödülleriyle ailesine ev aldı!

9 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Hamide atletizmde madalyaları topluyor, hedefi olimpiyatlar. Uğur'un bacakları ise doğuştan yok. O da yüzmede uluslararası başarılara imza atıyor



Hamide Kurt ve Uğur Yumuk... Biri 16, diğeri 21 yaşında... Bedensel engelli iki genç, atletizm ve yüzmede elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. Kurt ve Yumuk, yeterli destek görmemelerine rağmen kazandıkları madalyalarla hem ailelerinin, hem de Türkiye'nin gururu olmayı başardı. 2012 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak olan Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanan ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nin televizyon ve gazetelerdeki çarpıcı reklamlarında boy gösteren iki genç sporcu, SABAH'a konuştu.

9 YAŞINDA SAKAT KALDI
Mahalle arasında bir otomobilin çarpması sonucu 9 yaşında tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Hamide Kurt, Avrasya Maratonu'nda tekerlekli sandalye dalında son 5 senedir birinciliği kimseye kaptırmıyor. Akdeniz Oyunları'nda 800 metre tekerlekli sandalyede 3'üncü olmayı başaran Kurt'un şimdiki hedefi, önce 2010 Dünya, ardından da 2012 yılındaki Paralimpik Oyunları'nda şampiyon olmak. Bağcılar Engelliler Gençlik Spor Kulübü'nde spor yapan Kurt, 2005 yılında babası ile yardım istemek amacıyla gittiği Bağcılar Belediyesi Özürlüler Koordinasyon Merkezi'nde, Ahmet Karaca ile tanışınca tüm hayatının değiştiğini söylüyor. Merkezin sorumlusu olan Karaca, kaza sonrası hayata küsen ve ağzını bıçak açmayan Hamide'ye önce tiyatro, ardından da spor yapma şartı getirdi.

GÜNDE 3 SAAT ANTRENMAN
Belediyenin sağladığı destek ile Atatürk Olimpiyat Stadı'nda her gün 3 saat antreman yapmaya başlayan Hamide, o yıl yapılan Avrasya Maratonu'nun da birinci olunca, atletizme dört elle sarılmaya başlamış. Günden güne hızını artıran Hamide, değeri 8 bin lirayı bulan tekerlekli sandalyesi ile 40 kilometre kadar hıza ulaşmayı başardı. "Uzun süre tekerlekli sandalyede olmayı kabullenemedim. Ama spor yapmak hayatımı değiştirdi" diyen genç kız, değişen yaşamını ve umutlarını şöyle anlatıyor: "Başarılı oldukça daha da hırslandım. Antremanlarımız oldukça yorucu ama bir o kadar da zevkli geçiyor. Hayatım ev ile antreman sahası arasında geçiyor. Değişik insanlarla tanışmanın mutluluğunu yaşıyorum. Belediyenin bize sağladığı imkanlarla, en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Aileme kazandığım ödüllerle bir ev aldım. Şimdi en büyük hedefim olimpiyatlarda rekor kırarak, altın madalya kazanmak. 400, 800 ve 1200 metrede yarışacağım. Sponsor desteği çok önemli. Biraz ilgi bekliyoruz."

DOĞUŞTAN...
Slovakya'da 2008 yılında yapılan Uluslararası Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası'nda 50 ve 100 metre sırt üstünde üçüncü olmayı başaran, doğuştan iki bacağı olmayan 21 yaşındaki Siirtli Uğur Yumuk da, elde ettiği başarılarla parmak ısırttırıyor. Yüzmeye, babası Abdullah Yumuk'un desteği ile 5 yıl önce başlayan genç sporcu, kısa sürede elde ettiği şampiyonluklarla dikkat çekti. Yumuk'un en büyük sıkıntısı, gerekli desteğin verilmemesi. Siirt'te bulunan kapalı havuzun kışın ısıtılmaması nedeniyle sadece yazın yaptığı 3 aylık antremanlarla yarışlara katılan Yumuk, "Hergün 4 saat çalışmam lazım ama sadece 3 ay, o da günde 1 saat çalışabiliyorum. Bu yıl gerekli destek verilmezse, bu sporu tamamen bırakmayı düşünüyorum. Gerekli destek sağlanırsa da, 3 senelik çalışmayla altın madalyayı boynuma takarım" diyor.

ENGELLİLER OLİMPİYATI
Tüm dünyadan engelli sporcuların katılımıyla gerçekleştirilen Paralimpik Oyunları, Engelliler Olimpiyatı olarak da biliniyor. Yaz Olimpiyatları'nın hemen ardından aynı kentte yapılıyor. İlki 1960 yılında gerçekleştirilen oyunların, 2012 yılında Londra'da 14'üncüsü yapılacak.
Bülent ERGÜN/Sabah

Engelleri aşmak için bir el de siz verin...

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler ve kutlamalar düzenlendi.
 İSTANBUL: Taksim'de çeşitli engelli derneği üyeleri, "3 Aralık şovuna alet olmayacağız, Yaşasın örgütlü mücadelemiz, İşsiz mağdurlarız" dövizleri açtı. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) 334 ilde toplam 200 tekerlekli sandalyeyi ücretsiz dağıttı. Galatasaray Kulübü ve Galatasaray Store, engellilerin kendi kendilerine yeterlilik ve işlevsellik kazanmaları için hazırlanan ve at ile terapiyi içeren ''Atım, kanadım'' projesine sponsor oldu.
 KARABÜK: Sakatlar Derneği önünden Atatürk Anıtı'na kadar yürüyen engelliler, aileleri ve protokol üyeleri, araçların park etmemesi için kilitli tutulan parkın demir kapısı açılmayınca diğer girişe kadar yürümek zorunda kaldı.
 ORDU: Ordu Bedensel Engelliler Derneği, Valilik tarafından kendilerine verilen sözler tutulmadığı için Ordu Valisi Düzgün'ü ziyaret programını iptal etti. Liderler ve siyasiler de engellilerle ilgili mesaj yayımladılar. İşte o mesajlar:
 Abdullah Gül (Cumhurbaşkanı): Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir.
 Recep Tayyip Erdoğan (Başbakan): Özürlülerimizin başkalarına muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmaları ve daha iyi hayat şartlarına kavuşabilmeleri için yapılan çalışmalar, hepimizin ilgi ve desteğiyle hız kazanacaktır.
 Ali Rıza Ertemür (CHP Milletvekili): Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "Çalışamayan, çalışamayacak durumda olan engellilere verilen aylık, yaşamlarını insan onur ve saygınlığına yakışır bir şekilde sürdürmeleri ve asgari temel ihtiyaçlarını karşılamaları için yeterli midir?" diye sordu.
 Mehmet Şandır (MHP Grup Başkan Vekili): Özürlü vatandaşların sorunlarının çözümünde maliyet hesabı yapılmamalıdır. Uygulamaların, hükümet politikası olarak değil, devlet politikası olarak algılanmalıdır.
Mustafa KAYA-Hanefi CEYHAN-Mehmet BONCUK-Gamze ARAS/SABAH


Geri Dön