27 / 04 / 2024

Engin Yeşil: Ayazağa'dan riske girmeden çekildik

Engin Yeşil: Ayazağa'dan riske girmeden çekildik

Yeşil İnşaat’ın Başkanı Engin Yeşil, “İmar davalarıyla El Maktum’un ya da Zorlu’nun durumuna düşmek bizi üzerdi. Riske girmeden çekildik” dedi...



EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) Ayazağa’daki 240 dönümlük dev arazi düzenlediği ihalede, 3 milyar 251 milyon liralık ciro ve 1.2 milyar TL arsa payı teklifi vererek  TOKİ  Başkanı’nı bile şaşırtan, Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişimi projeden çekildi. Arsanın imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açılması üzerine Emlak GYO’dan ek süre isteyen bu talebin olumsuz cevaplanması üzerine ön peşinatı ödemeyen konsorsiyumundan Yeşil İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, “Arazi üzerinde imar değişikliği yapılırsa ve metrekare miktarı düşerse, öngördüğümüz kadar ciro elde edemeyiz. Arsa payı olarak da 1.2 milyon TL Emlak Konut GYO’ya ödemek zorundayız. Beklediğimiz ciroyu yapamazsak, bu kadar taahhütün altında kalırız. Burası büyük bir inşaat olacağı için ufak bir projede yapılacak bir hesap gibi değil, çok detaylı düşünmek gerekir. İmar davaları nedeniyle El Maktum’un ya da Zorlu’nun durumuna düşüp yıllarca inşaat yapamamak bizi üzerdi. Onun için riske girmek istemedik ve çekildik” diye konuştu.

Yatırımı riskli buluyoruz
İnşaat için 1 ay önce proje çalışmalarına başladıklarını belirten Engin Yeşil, şunları söyledi: “İmar davasının açılmasıyla, işlerin sürüncemede kalacağı gözüküyor. Dolayısıyla böyle bir işte zaman kaybetmek istemiyoruz. Eğer dava kazanılırsa yeni yapılacak imara göre, çıkacak planın ne getireceği, bizim ne kadar zarar edeceğimiz belli değil. Bu kadar büyük bir işte önünü net görmediğimiz bir arazide böyle bir yatırıma girmeyi kendimiz açısından riskli bulduk. Biz bu parayı da yatırmış olabilirdik. O zaman imar planıyla ilgili gelişmeleri tereddüt içerisinde bekliyor olacaktık. Meblağ küçük değil. Ne olacağını bilmediğimiz ucu açık bir noktada 1.2 milyar lira taahhütte bulunmak istemedik.”

Ek süre vermesini istedik
Dava sonucunda imar planlarının değişmemesi gibi bir sonucunda çıkabileceğini anlatan Yeşil, şöyle konuştu: “Eğer imar planları aynı kalırsa projeden çekildiğimiz için tabi ki üzülürüz. Ancak imarlarda devamlı iptal oluyor, devamlı yenileri yapılıyor. Biz burda maksimum verilebilecek rakamı verdik. Bizim istediğimiz emlak GYO’nun bize bir ek süre vermesi ve bizim bu durumu değerlendirmemizdi. Sözleşmede değişiklik de yapılabilridi ama Emlak GYO taviz vermek istemedi. 180 milyon TL nakit ve 163 milyon TL’lik teminat mektubunu hazırlamıştık. Son gün yatırmama kararı aldık.”

Ağaoğlu: Bu araziye de ‘Yaptım olacak’ diyeceğim resmi teklif bekliyoruz

AYAZAĞA arazisi için girdiği ihaleyi kaybeden Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu arazi için hâlâ istekli olduğunu belirtiyor ve bu konuda Emlak Konut GYO’dan gelecek tebligatı bekliyor. İmar planı iptali davası ve yürütmenin durdurulması davasının projenin ilerlemesinde herhangi bir sorun oluşturmayacağını belirten  Ali Ağaoğlu, şunları söyledi: “Bir sorun olacağını zannetmiyorum. Ne olursa olsun, bu araziye gireceğiz. Şu anda şifai teklif geldi ancak resmi teklifi bekliyoruz. Ağaoğlu’nun sermayesi, teknolojisi ve bilgi birikimi bu projenin altından kalkabilecek durumda. Bu araziye bu proje için de ‘yaptım, olacak’ diyeceğim.”

En yüksek teklifi veren firmalarla görüşülecek

İHALEYİ kazanan konsorsiyumun çekilmesinin ardından Emlak Konut GYO iki yol izleyebilir. Durum şirket yönetim kuruluna sunularak ihalede en yüksek teklifi veren 2’nci ve 3’ncü firma ile masaya oturulabilir ya da ihalenin iptal edilmesine karar verilebilir. Bu durumda Emlak Konut GYO’nun 3 milyon 250 bin lira hasılat ve 1.153 milyon TL arsa payı öneren Ağaoğlu Şirketler Grubu’na bağlı Akdeniz İnşaat ile görüşmeye başlaması bekleniyor. Eğer Ağaoğlu ile görüşmelerden bir sonuç alınamazsa, 3 milyon 50 bin lira hasılat önererek 3’ncü en yüksek teklifi veren Eser Taahhüt ve Eser Üst Yapı ile masaya oturulacak.
Hürriyet/Meltem Kara

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler:

Mağdur olduk, yasal yollara başvuracağız

Yeşil İnşaat, Dubai Şeyhi El Maktum’un Levent arazisinde başına gelen talihsizlikleri yaşamamak için Ayazağa ihalesinde geri adım atarak çekildiğini açıkladı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ve TOKİ’nin geçen ay Ayazağa’daki 242 bin metrekarelik arsa için yaptığı dev ihaleyi 1.2 milyar TL gibi rekor bir fiyatla kazanan Yeşil İnşaat ve Metal Yapı liderliğindeki konsorsiyum, ‘risk almamak’ için ihaleden çekildi. Yeşil İnşaat’ın ihaleden çekilme nedeni ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin TOKİ aleyhine imar planı iptali ve yürütmenin durdurulması davası açması. Arsada imar planı iptali söz konusu olduğu için risk almak istemediklerini belirten Yeşil inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, o arsada 1 milyar TL’lik dev konut projesi yapmak için tüm planlarının hazır olduğunu ancak bu gelişmeyle birlikte mağdur edildiklerini söyledi.
Yapacakları sosyal yaşam projesi için ön talep bile almaya başladıklarına dikkat çeken Engin Yeşil, “Mağduriyetimizin giderilmesi için gereğini yapacağız. İlk etapta geçici teminat mektuplarımızın nakde döndürülmesini durdurduk. Yasal yollardan haklarımızı almak için araştırma yapıyoruz. Maslak’taki 220 bin metrekarelik arazi çok özel ve bir daha bulunması zor bir bölgeydi” dedi.

Ağaoğlu: Bu araziyi kaçırmam
Yeşil İnşaat’ın ihaleden çekilmesinin ardından gözler 1.1 milyar TL ile en yüksek ikinci teklifi veren Ağaoğlu’na çevrildi. “Şimdi prosedür gereği bize teklif edecekler” diyen Ali Ağaoğlu, resmi tebligat beklediklerini söyledi. Böyle bir araziyi kaçırmayacaklarını belirten Ağaoğlu, Yeşil İnşaat’ın kararına saygı duyarken, yatırımda herhangi bir risk görmüyor. Ağaoğlu, Maslak’ta İstanbul’a yakışır bir proje yapmayı düşündüklerini kaydetti.
Radikal/Nuriye Doğu

 


Geri Dön