27 / 12 / 2024

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

Tapu harçlarının yüksek olması nedeniyle, alım satımlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değerinin kullanılmasının gelir kaybına neden olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, çözüm önerilerini sıraladı.



Türkiye'de konut satışları 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 17,5 gerileyerek 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti.

İstanbul konut satışları sıralamasında 198 bin 739 satış ve yüzde 16,2 oranıyla en yüksek paya sahip oldu.

Rakamlara göre İstanbul'u 114 bin 432 konut satışı ve yüzde 9,3 ile başkent  Ankara  izlerken, üçüncü sırada 65 bin 465 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile  İzmir  yer aldı.

Tapu harçlarının,  taşınmazın belediyelerde belirlenmiş olan emlak vergisi beyan değerinden düşük olmamak üzere vatandaşların kendi beyanları üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar başlıklı 4 sayılı tarifesine göre alındığını ifade eden 2014-2018 arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, 23. Dönem Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Independent Türkçe’deki yazısında tapu harçlarını masaya yatırdı. Prof. Dr. Öztürk Tapu harç bedellerinde uygulanacak indirimin geliri artırıracağını ifade etti.

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince belediyeler tarafından mücavir sınırları içerisinde bulunan taşınmazlar üzerinden alınan emlak vergisine esas değerler, her sene belirlenen yeniden değerleme oranları üzerinden güncellendiğini ifade ederek, “Bu değerler hiçbir zaman belediyelerin oy kaygısı nedeniyle taşınmazın gerçek değerini yansıtmıyor” diyerek şunları anlattı.

Örneğin taşınmazın gerçek piyasa değeri 10 milyon iken emlak vergi beyan değeri 500 bin TL olabiliyor. Bu durumda, tapu harçlarının yüksek olması nedeniyle vatandaş alım ve satımlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor.

Tapu harçları tapudaki satış bedelinin emlak vergisine esas beyan değerinden düşük olmama şartıyla vatandaşın kendi beyanına göre yapılıyor, harçlar da vatandaşın beyanındaki değer üzerinden alınıyor.

Bu uygulama sonucu gerçek değeri 10 milyon TL olan bir taşınmaz tapudaki devir işleminde 600 bin TL gibi gerçek değerinin çok çok altında bir bedel gösteriliyor, tapu harcı da bu beyan edilen düşük değer üzerinden alınıyor.

Bunun temel sebebi harç oranlarının yüksek olmasından kaynaklanan fazla harç ödememe eğilimidir. 

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

KREDİ  TUTARI  DEVİR BEDELİ OLARAK GÖSTERİLİYOR

Kredi kullanmak suretiyle konut alımlarında öncelikle banka krediye konu taşınmazın gerçek değerinin tespiti için değerlemesini yaptırmak suretiyle bu değer üzerinden kredi talebini karşılıyor.

Bu şekilde yapılan kredili devir işlemlerinde tapu harcına esas beyan değeri kredi tutarının altında olması durumunda vergi dairesince taraflara işlem sonrasında eksik beyandan ötürü cezai işlem uygulandığı genel olarak bilindiğinden dolayı bu tür işlemlerde emlak vergisine esas beyan değeri yerine kullanılan kredi tutarı devir bedeli olarak gösteriliyor. Böylelikle kısmen de olsa harç kayıplarının önüne geçiliyor. 

Avrupa'da birçok ülkede gayrimenkul satışları bizdeki gibi bir gün değil, daha uzun sürmekte olup, her satış öncesinde gayrimenkulün değer tespiti eksperlerce yani gayrimenkul değerleme uzmanlarınca yapılıyor.

Yıllara sari olarak enflasyon artış oranına göre gayrimenkul rayiç değeri değişiyor.

ALANDAN VE SATANDAN BİNDE 5 ALINMALI!

Türkiye'de her taşınmaz satışı öncesi Avrupa'da olduğu gibi gayrimenkulün değerlemesi yapılmak suretiyle belirlenen bu değer üzerinden gösterilmek suretiyle işlem yapılsa, tapu harçları alandan binde 20, satandan binde 20 yerine alandan binde 5, satandan binde 5 alınsa tapu harç gelirleri şu anda elde edilen gelirden en az 10 kat fazla olur.

Bu işin çözümü her taşınmaz satışı öncesi zorunlu gayrimenkul değerlemesi yaptırılmasıdır.

Diğer türlü denetimlerle önüne geçmek pek mümkün değil.

Gayrimenkul değerlemeleri son zamanlarda yabancılara gayrimenkul satışı ile vatandaşlık verilmesinde zorunlu hale getirildi.

Bu şekilde suiistimallerin önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

İLK KONUTTAN TAPU HARCI ALINMASIN

Benim bu konuda ek önerilerimde olacak;

İlk defa konut edinenlerden tapu harcı alınmaması, buna karşın gayrimenkulü rant aracı görenler ile sürekli alıp satanlardan örneğin gayrimenkulü aldıktan beş (5) sene öncesi ticari amaçlı satanlardan normale göre iki kat tapu harcı alınması gayrimenkul piyasasında fiyat istikrarını da fayda sağlayacaktır. 

Gayrimenkul alım satımında tapu harçları yüzde 4'den yüzde 1'e indirilse, satışlardan önce gayrimenkul değer tespitine yönelik gayrimenkul değerlemeleri uzmanlara yaptırılıp, bu bedelleri kamu ödese, satışların değerleme raporunda belirtilen değer üzerinden yapılması halinde ve bu sistemin denetimleri yapılarak ve kurallara uymayanlara ağır yaptırım uygulanırsa bugünkü gelire göre gelir, En az 10 kat artar.

Taşınmaz değerlemesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesi görevi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne verilebilir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde Gayrimenkul Değerleme Dairesi Başkanlığı daha önce kurulmuştur.

Kuruluş amacı "Taşınmazların toplu değerleme yöntemleriyle değerini belirlemek, değer bilgi merkezini kurmak, yönetmek ve değer haritalarının üretilmesi ile güncel tutulmasını sağlamak, gereken durumlarda toplu değerleme çalışmalarında kullanılmak üzere tekil değerleme yaptırmak veya talep etmek" olarak belirlenmiş olup, bu amaç doğrultusunda tapu harçlarının yanında taşınmazlardan vergi almak hedeflenmiş fakat pekte sonuç alınamamıştır.

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

DEĞERLEME İŞLEMİNİ TAPU KADASTRO ÇALIŞANLARI YAPSIN

Tapuda işlem yapılmadan önce gayrimenkulün değerlemesinin yaptırılması olayının vatandaşa ek yük getireceği düşünülerek uygulamaya geçilmesine pek sıcak bakılmadığı söylendi.

Bu soruna çözüm olarak, gayrimenkul değerleme işleminin vatandaş tarafından ücret ödenmeden bu konuda eğitim almış yetkilendirilecek olan tapu ve kadastro çalışanları tarafından yaptırılması sağlanabilir. 

Esasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce çalışma yapılarak ülke genelinde taşınmazların değerleme haritası çıkarılmış olsa bu sorunlar olmayacaktır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde bu amaçla 4/5 yıl önce taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı kurulmuş olup, maalesef görevini tam manasıyla yerine getiremiyor.

Taşınmaz alım satımında tapu harcı oranı yüzde 4'den yüzde 1'e indirilse, denetimleri sıklaştırılsa ve kurallara uymayanlara ağır yaptırım uygulansa bugünkü gelirin 10 katı gelir artar.

Bu kanun taslağı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce daha önce hazırlanmış durumda. AB ve Japonya normları incelenerek revize edilebilir.

Diğer yanda bu kanun taslağını bazı müteahhitler istemiyor. Türkiye'de yaklaşık 450 bin, AB ülkelerinde ise toplam 35 bin adet müteahhit bulunuyor.

Konut sektörüne sadece inşaat yapımı olarak bakılmaması gerekir.

İnşaat sektörü ile ilgili İngiltere'de yapılan bir araştırmada; yeni yapılan bir konutta ortalama 150 farklı meslek alanını ilgilendiren 23 bin unsur olduğu ifade edildi.

Tapu harç bedelleri indirilirse, gelir 10 kat artar!

Yukarıdaki işlemin yanı sıra inşaat işlemlerinin her kaleminde elde ödemelere son verilirse inşaat sektöründen önemli miktarda gelir elde edilir. 

Her bir binadaki dairelerin "değerleme usulü" ile gerçek değeri belirlense dairelerin alım satımında gerçek faturalandırma yapılır ve buna göre gerçek vergiler alınır.

Daire alım-satımında yüksek oranda vergi kaçakçılığına son verilebilir. 

Aynı işlem arsa alım-satımında da uygulansa ciddi oranda vergi toplanır.

Vergi gaspı yapan konut ve arsa ağalarına son verilebilir!

Ve;

  • Ev, işyeri ve arsa alım satımlarında elden ödemelere son verilirse,
  • Ve vergi oranları düşürülürse,
  • Daire, işyeri ve arsa alım satımları şeffaf yapılırsa,
  • Daire, işyeri ve arsa alım satımları gerçek rayiç üzerinden yapılırsa,
  • Tapuda rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden işlem yapılırsa, 
  • İnşaat işlemlerinin her kaleminde elde ödemelere son verilirse,

mevcut duruma göre 10 kat daha fazla gelir elde edilir. 

Gayrimenkul Değerleme Sistemi'nin aktif olarak işletilmesi hem vatandaşı korur hem vergi kaybını önler.

Devlet ve vatandaşın menfaati, ekonominin kayıt altına alınması gibi birçok konunun çözümü için gayrimenkul alım satım harç oranlarının yüzde 1'e düşürülmesi faydalı olacaktır.

Son söz, tapu harç oranı düşürülür, gerçek değer üzerinden işlem yapılır ve illegal işlemlere son verilirse mevcut duruma göre 10 kat gelir artışı olur.

Ve vatandaş evinin gerçek değerini bilir. 

 

C35 hazır beton, inşaat demiri, çimento, kum, gazbeton fiyatları ne kadar? Kasım 2024 inşaat malzeme fiyatları!

Asgari ücret zammında hükümetin aklındaki rakam ortaya çıktı: 2025 asgari ücret 23 bin 292 TL! 

2 milyon TL'lik bütçe ile nasıl toprak yatırımı yapılır? 

Altında geri vites! 26 Kasım 2024 gram, çeyrek, gremse altın fiyatları son dakika!

 


Geri Dön