Ekonomi

EPDK duyurdu! Elektrik faturalarına eylül ayında zam yapılmayacak...

Eylül ayında elektrik faturalarına zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken konuya ilişkin EPDK'dan tarafından açıklama yapıldı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığında önceki gün gerçekleşen Kurul toplantısında elektriğe Eylül ayında zam yapılmaması kararı alındığını kaydetti. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), perşembe günü yaptığı kurul toplantısında Eylül ayında elektriğe zam yapılmaması kararı alındığı öğrenildi. Böylece aylık 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan konutlar için fatura tutarı 207,23 Türk Lirası olarak uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.

EYLÜL AYINDA ZAM OLMAYACAK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığında önceki gün yapılan Kurul toplantısında elektriğe Eylül ayında zam yapılmaması kararı alındı. ahaber.com.tr'de yer alan habere göre; Elektriğe en son enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeni ile  1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere zam yapılmıştı. Temmuz başından itibaren mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapılmıştı. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat (kwh) elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 Türk Lirası olmuştu. Elektrik fiyatı Eylül ayında da bu şekilde devam edeceği belirtildi. 

FATURALARIN YÜZDE DEVLETTEN

Dünya, son senelerde Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile yüksek enerji faturaları ile karşı karşıya kalırken, Türkiye'de ise alınan önlemlerle faturaların en düşük düzeyde kalması sağlanmış oldu. Türkiye'de uygulanan sübvansiyonlarla elektrik ve doğalgaz faturalarına milyarlarca liralık destekte bulunuldu. Bu ay itibarıyla halen uygulamada olan desteklemelerle vatandaş uluslararası enerji fiyatları baz alındığında 1.000 lira gelecek elektrik faturasının 400 lirasını kendi öderken bunun 600 lirasını ise devlet karşılıyor. Benzer şekilde doğalgazda ise 1000 liralık faturanın 300 lirasını vatandaş öderken yüzde 70'i yani 700 lirasını devlet karşılıyor. 2023'te doğalgaz ve elektrikte toplam destekleme tutarı 280 milyar lirayı aşarken, 2024 yılı geneli için ise faturalara 584 milyar liralık bir destek verileceği de ifade edildi. 

GÜVENCE BEDELİ ALINMAYACAK

İhtiyaç sahibi hanelerden elektrik tüketimine göre 680 TL ile 1.135 TL arasında değişen oranlarda alınan güvence bedeli alınmamaktadır. EPDK'nın yaptığı taslak çalışmaya göre ise artık fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinin tümünden sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacağı kaydedildi. Düzenleme ile sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında unutularak talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli de elektrik perakende şirketleri tarafından bütün imkânlar kullanılarak hak sahiplerine ulaştırılacak.

Elektrik zammı elektrikli araç sahiplerini de etkiledi! Yeni tarife bugün başladı...

Elektriğe yüzde 38 zam geldi: 100 kWh elektrik tüketimi için 207,23 TL ödenecek!

Elektrik ve doğalgaza büyük zam geliyor!

Elektrik faturalarına büyük zam! Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği güncelleme istedi!