29 / 06 / 2024

Elektrik faturalarına büyük zam! Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği güncelleme istedi! 

Elektrik faturalarına büyük zam! Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği güncelleme istedi! 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu durum gerçekleşirse elektrik faturalarına büyük zam gelecek. İşte detaylar...



Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerini temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz, Türkiye'de elektrik tüketiminin yaklaşık yarısının sübvansiyonlu tarifeden aldığına dikkat çekti. 

Barış Eldeniz, söz konusu açıklamasında elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye'de hanelerin ve küçük işletmelerin tükettiği elektrik sübvansiyonlu tarife üzerinden satılıyor. Elder, geçtiğimiz sene hükümetin sübvansiyon harcamasının 120 milyar TL'yi bulduğunu dile getirdi. 

Elektrik faturalarına büyük zam! Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği güncelleme istedi! 

Elder Başkanı Barış Eldeniz, gerçekleştirilen basın toplantısında, elektrik tüketimine sağlanan sübvansiyon yerine piyasadaki fiyatları yansıtan bir fiyat modeline geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Eldeniz, "Elektrik maliyetleri artmayı sürdürürken fiyatların sabit kalması her geçen gün sübvansiyon ihtiyacını artırıyor. Gerçek maliyetine yaklaşacak fiyatlara yaklaşmamız, sürdürülebilir bir enerji piyasasına gelmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğini dile getiren Eldeniz, "Sürdürülebilir olmayan fiyat politikaları karşılığında bu sene devletin 5,7 milyar dolar seviyesinde bir sübvansiyon ihtiyacı olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatların bu seviyelerde enerji arz güvenliğini tehdit etmemesi için gerçek maliyet bazlı fiyatlama politikasına geçilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 

Elektrik faturalarına büyük zam! Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği güncelleme istedi! 

Elektrik dağıtım şirketlerinin çağrısının hayata geçirilmesi halinde elektrikte konut tarifesinde büyük zam gündeme gelmiş olacak.

EPİAŞ verilerine göre elektrikte mayıs ayı için ortalama piyasa fiyatı 2 bin 333 Türk Lirası.  EPDK tarifesine göre ise konutta günlük 8 kilovatsaat tüketimin altında 48 kuruş, üstünde ise 113 kuruşluk fiyat bulunuyor.

Yani bu rakamlaea göre; bir megavatsaat fiyatı konutlarda 480 TL ve 1130 TL oluyor. 

Bunların yanı sıra, Halk TV Ekonomi Yazarı Olcay Aydilek de geçtiğimiz günlerde elektrik zammı konusunu gündeme getirmişti. Olcay Aydilek, konu ile ilgili "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK kulislerinde (toplantılarda gündeme getirilen) elektriğe yüzde 70 düzeyinde zam konuşuluyor. Haziran ya da yüksek olasılık temmuzda... Nihai kararı ekonomi yönetimi verecek." açıklamasında bulunmuştu. 

Doğalgaza yeni sistem geliyor! 81 ilde sayaçlar sökülecek!

BİM 24 Mayıs 2024 aktüel ürünler kataloğu: BİM'de Iphone 12 Cep Telefonu 27.999 TL! Philips Buhar Kazanlı Ütü 4.299 TL! 

Akademisyen İnşaat Mühendisi: İnşaat işlerine yönelik özel bir kanun çıkartılmalı!


Geri Dön