26 / 11 / 2024

EPDK elektrik fiyatlarındaki indirim kararını geri çekti

EPDK elektrik fiyatlarındaki indirim kararını geri çekti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarında bugünden itibaren geçerli olacağını açıkladığı indirim kararını geri çekti




Enerji Üst Kurulu, bugünden itibaren geçerli olacak yüzde 3,2 - 4,49'luk indirim kararından TETAŞ'ın 'maliyet artışlarının fiyata yansıtılması'na ilişkin talebi sebebiyle vazgeçti. Elektrik üretim santrallerine verilen doğalgaz fiyatlarının ucuzluğu engellediği dile getiriliyor.

EPDK vazgeçmeseydi elektrik yüzde 3,2 ile yüzde 4,49 arasında ucuzlayacaktı. Kurul, indirimi geri çekme gerekçesini kamunun toptan elektrik satış şirketi TETAŞ'ın (Türkiye Elektrik Ticaret AŞ) "maliyet artışlarının fiyata yansıtılmasına ilişkin talebine" dayandırdı. EPDK, 3 ay daha mevcut tarifenin devamına karar verdi. Barajların dolmasıyla elektrik üretiminde suyun payı yüzde 16'dan yüzde 32'ye çıkmış, bu da maliyetlerde ciddi bir iyileşme sağlamıştı. Ancak elektrik üretim santrallerine verilen doğalgazın fiyatı indirim yapılmasını engelliyor.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "TETAŞ'ın, EÜAŞ'ın, DUY'un ve farklı kurumların fiyatlarla alakalı talepleri EPDK havuzuna konur. EPDK havuzundan çıkacak karar 1 Temmuz'dan önce açıklanır. Bu anlattığım süreç ihmal edildi. Bu konuyu EPDK'ya sorun isterseniz." dedi. "Enerji Bakanlığı'nın bir müdahalesi oldu mu?" sorusuna ise Yıldız, "Bakanlığın fiyatlara müdahalesi olamaz." karşılığını verdi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 23 Haziran'da dağıtım şirketlerinin sattığı sanayi elektriğinin fiyatında 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 3,89, konutlarda ise yüzde 3,65 indirime gidildiğini açıklamıştı. EPDK, dün ise indirimden vazgeçildiğini bildirdi. Kurul, 23 Haziran'da elektrik fiyatlarının mesken veya işyeri abone gruplarına göre yüzde 3,20 ile yüzde 4,49 arasında değişen oranlarda indirim kararı almıştı. 21 elektrik dağıtım şirketinin 1 Temmuz'da uyacakları yeni perakende elektrik satış tarifelerini belirleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, sanayide yüzde 3,89, meskenlerde yüzde 3,65 oranında indirim yapılmasına karar vermişti. Sanayide elektriğin kilovatsaati 18,434 kuruştan 17,716 kuruşa, konutlarda ise 21,659 kuruştan 20,869 kuruşa düşürülmüştü. Ticarethanelerde ise 25,238 kuruştan 24,286 kuruşa indirilmişti. Doğrudan dağıtım şirketinden elektrik alan iletim sistemi kullanıcıları için de yüzde 4,49 indirim öngörülmüştü. Doluluk oranı yüzde 100'ü bulan barajlarda tam kapasite elektrik üretimi yapılıyor. Elektrik üretiminde suyun payı yüzde 30'u geçti. Barajlardaki üretim artışı maliyetlerde ciddi iyileşme sağladı. Eğer EPDK indirim kararını geri çekmeseydi, iyileşme elektrik fiyatlarına da yansıyacaktı. Maliyetlerde suyun olumlu etkisinin fiyatlara yansımamasının en önemli nedeni olarak Hazine'nin kamu şirketlerine verdiği kârlılık hedefi doğrultusunda, elektrik üreten santrallere doğalgazın pahalı verilmesi gösteriliyor. BOTAŞ Ocak 2010'dan itibaren geçerli olmak üzere konutta tüketilen gaz fiyatlarına zam yapmazken elektrik santrallerine verilen gazın fiyatını yüzde 19 artırmıştı. Özellikle elektrik santrallerine verilen gaza ocakta yapılan zam, maliyetleri olumsuz etkiledi. Fiyat artışları, şubat-mayıs dönemlerinde de devam ettti. Zamlarla birlikte santrallerin kullandığı doğalgazın bin metreküpü Aralık 2009'da 464 lira iken bu rakam Mayıs 2010'da 579 liraya yükseldi. Türkiye'de tüketilen gazın yüzde 52'si elektrik üretiminde kullanılıyor. Bu nedenle, gaza yapılan her zam birim elektriğin üretim maliyetini artırıyor.

TOPTAN ELEKTRİK FİYATLARI ARTTI

Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) dağıtım şirketlerine sattığı elektrik fiyatı bugünden geçerli olmak üzere 0,35 kuruş arttı. EPDK'nın konuyla ilgili kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, 1 Temmuz 2010'dan itibaren TETAŞ tarafından dağıtım bölgelerinde faaliyet gösteren Perakende Satış Lisansına Sahip Bölgesel Dağıtım şirketlerine, 15,28 Krş/kWh'den satılan aktif enerji bedeli 15,63 Krş/kWh olarak değiştirildi.

Doğalgazı özel sektör getirecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 6 milyar metreküplük doğalgazın özel sektör eliyle ülkeye getirilmesine izin verileceğini açıkladı.  Ankara  Sanayi Odası meclis toplantısında konuşan Bakan Yıldız, "6 milyar metreküplük doğalgazın Türkiye'ye özel sektör eliyle getirilmesini sağlayacak süreci açıyoruz. Değişik girişimcilerimiz bu konuya katkı sağlayacakları gibi, OSB'lerin bunu blok olarak almasını da açıkça desteklediğimizi söylemeliyim." dedi. Rusya ile 2011'de 6 milyar metreküplük kontratın yenilenmeyeceğini, ithalatın özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini söyleyen Yıldız, rüzgar enerjisinde ise 5,5 Euro/cent olarak öngörülen alım fiyatını artırmayacaklarını kaydetti.

Nabucco Doğalgaz Hattı Projesi'nin 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalandığını hatırlatan Yıldız, "Bu anlaşmayı tehdit eden birçok unsur vardı, biz bu tehdit unsurlarını kaldırdık." dedi. 3 bin 300 kilometrelik boru hattının minimum 2 bin kilometresinin Türkiye'den geçtiğini belirten Yıldız, "Bunu dizayn eden biziz. Türkiye'deki yerli yatırımcıların da projeden en üst seviyede istifade edebilmesi için bunu yaptık. Bu proje uzun soluklu, acele etmeden, sabırla izleyeceğimiz bir süreç. Ben 'bu iş problemsizdir' demiyorum. 6 ülke, 6 ayrı şirket... Uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük bir işten bahsediyoruz. Ama sıkıntıya kapılmamıza gerek yok." diye konuştu. Bakan Yıldız, rüzgar enerjisiyle ilgili olarak, "Yatırım maliyetleri düştü, o zaman bunlarla alakalı artırımı beklemek doğru bir beklenti değil. Yerli kaynaklarla alakalı fiyatlama mekanizmasını yaparken her zaman vatandaşı ve sanayiciyi finanse eden bir yapı kurulmalıdır. O yüzden rüzgar yatırımcıları 5,5 Euro/cent üzerinden yatırımlarını kurguluyor. Bunun yükselmesini beklemek fayda vermez." değerlendirmesini yaptı.
 
Bu arada Ankara'da Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Kethaguri ile de görüşen Bakan Yıldız, Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut 100 megavatlık elektrik ticareti kapasitesini, 1.100 megavata çıkarmak için altyapı çalışmalarını bitirdiklerini duyurdu. Yıldız, "Tahminen 2012'nin ortalarında bitmiş olacak ve enerjiyle ilgili ticaret kapasitemiz de artacak." dedi. Hattın maliyetinin 255 milyon Euro olduğunu belirten Yıldız, bunun 15 milyon Euro'sunu Türkiye'nin, 240 milyon Euro'luk bölümünü de Gürcistan'ın karşılayacağını dile getirdi.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Elektrikte indirim geri çekildi, Bakan 'Sanıyorum süreç ihmal edildi' dedi

EPDK elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan geçerli olacak yüzde 3.2- 4.49'luk indirimi geri çekti. Kararı değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 'Süreç ihmal edildi zannediyorum. Konuyu EPDK'ya sorun' dedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik fiyatlarında, abone gruplarına göre 1  Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde aldığı yüzde 3.2 ile yüzde 4.49 arasında değişen indirim kararını, TETAŞ'ın yeni maliyet artışlarına ilişkin raporu doğrultusunda dün geri çekti. Bu karar doğrultusunda temmuz-eylül döneminde elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

İndirimde ihmal var
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarının otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde belirlendiğini hatırlattı. Yıldız “Bildiğiniz gibi TETAŞ'ın, EÜAŞ'nin, DUY'un ve farklı kurumların fiyatlarla alakalı talepleri EPDK havuzuna konur. EPDK havuzundan çıkacak karar 1 Temmuz'dan önce açıklanır, mekanizma bu. Bu anlattığım süreç ihmal edildi zannediyorum. Bu konuyu EPDK'ya sorun isterseniz” diye konuştu.
Yıldız ‘Enerji Bakanlığı'nın bir müdahalesi oldu mu?' şeklindeki sorulara ise ‘Olamaz. Enerji Bakanlığı'nın fiyatlara müdahalesi olamaz” sözleriyle yanıt verdi.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş geçen hafta çarşamba günü yaptığı açıklamada, dağıtım şirketlerinin sattıkları sanayi elektriğinin fiyatında 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 3.89, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında ise yüzde 3.65 indirime gidildiğini bildirmişti.

İndirim ne olacaktı?
Buna göre ‘dağıtım şirketlerinden enerji alan sistem kullanıcılarının', fon ve vergiler hariç olmak üzere, tek terimli tarifelerde, orta gerilim sanayi elektriğinin kilovat saat fiyatı 18.434 kuruştan 17.716 kuruşa, mesken elektrik fiyatı da 21.659 kuruştan 20.869 kuruşa düşmesi öngörülüyordu.
1 Temmuz'dan itibaren üç ay süreyle geçerli olacak indirim ile ticarethane elektrik fiyatı da yüzde 3.77 oranında azalışla 25.238 kuruştan 24.286 kuruşa düşmesi, doğrudan dağıtım şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcısı tüketicilere de indirimin yüzde 4.49 oranında yansıması bekleniyordu.
Enerji KİT'lerinde fiyatlar Yüksek Planlama Kurulu tarafından, 1 Temmuz 2008'den itibaren yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde belirleniyor.

Kararı EPDK veriyor
Mevzuat gereği TETAŞ önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na başvurarak toptan elektrik satışına ilişkin tarife değişikliği talep ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu bu tarifeyi onaylayınca alınan karar dağıtım şirketlerine bildiriliyor. Dağıtım şirketleri de toptan satış ve diğer maliyet artış/düşüşlerini hesaplayarak EPDK'ya perakende satış fiyatları için başvuru yapıyor.

Yine mevduaz gereğince elektrik fiyatlarındaki artış ya da indirimlerin, nihai tüketiciye ne oranda yansıyacağına yönelik son kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu veriyor.

Rüzgâr enerjisinde fiyat artmayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ASO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada ise rüzgâr enerjisinde 5.5 avro/cent olan alım fiyatının artmayacağını söyledi. ASO üyesi olan ve elektrik tüketen sanayicilerin elektrik fiyatlarının yüksekliğinden, ASO üyesi elektrik üreticilerinin ise elektrik fiyatlarının düşüklüğünden yakındığını söyleyen Enerji Bakanı, “Bence oturup konuşun ve tek bir karar bildirin. Elektrik fiyatları tüketiciler için her zaman pahalı, üreticiler için her zaman ucuz olarak nitelendirilen bir konu olmuştur. Bunun makul noktasını yakaladığımız sürece bunlar dengede gider, ben bu dengeyi biraz oluşturduğumuz kanaatindeyim” diye konuştu.

Yıldız, rüzgâr maliyetlerinin düştüğünü ve alım fiyatının değişmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Bakan Yıldız, “Yatırım maliyetleri düştü, o zaman bunlarla alakalı artırımı beklemek doğru bir beklenti değil. Yerli kaynaklarla alakalı fiyatlama mekanizmasını yaparken her zaman vatandaşı ve sanayiciyi finanse eden bir yapı kurulmalıdır. O yüzden rüzgâr yatırımcıları 5.5 avro/cent üzerinden yatırımlarını kurguluyor. Bunun yükselmesini beklemek sektöre ve  sanayiciye fayda vermez” dedi.

‘Kararlar ciddiyetle alınmalı'
İndirim kararının geri çekilmesini değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, kararın sanayiciler arasında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
Nejat Koçer, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: “Bu tür hayal kırıklıkları yaşamamak için yapılacak açıklamaların ciddiyet içerisinde yapılmasını bekliyoruz.
Ayrıca sanayinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik başta elektrik fiyatları olmak üzere, maliyet azaltıcı birçok tedbirin alınması için yapılan çalışmaların devamını bekliyoruz.”
Radikal


Geri Dön