Ekonomi

EPDK'dan inanılmaz hamle! Sınırsız ve ucuz! Böylesi görülmedi...

'Güneş seferberliği' başlıyor. Yenilenebilir enerji hâlihazırda dünyanın birçok kısmında en ucuz seçenek durumuna gelmiş durumda. Yeni düzenleme önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü 8 bin megawatta erişti

Türkiye güneş enerjisinde hızlı yükselişini sürdürüyor. Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücü 8 bin megawatta erişti. Lisanssız enerji; güneşten yararlanarak en düşükten en yüksek seviyeye belli bir sınır olmaksızın elektrik üretimine imkan sağlanması anlamına geliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu alanda yaptığı düzenlemelerle son senelerde sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler, turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşlarımız tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldi. Bu alanda yapılan yatırımlar 3 buçuk ya da 4 yıl içinde kendini amorti edebilme/elektrik faturasını karşılama potansiyeline sahip.

EPDK BAŞKANI YENİ DÜZENLEMEYİ ANLATTI

EPDK, sektördeki yeni talepleri karşılamak ve sektörün gelişmesini engelleyen girişimlerin önüne geçmek için yeni düzenlemeleri kabul etti. Sektör temsilcilerinin katılımıyla kesinleşen yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yakın zamanda yürürlüğe girecek.
 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz Habertürk'e yaptığı açıklamada, aynı satış bölgesine sahip olma zorunluluğunun kaldırılmasının, inşaatın yoğun olduğu bölgelerde organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesislerinin faaliyet göstermesine izin verilmeyeceği anlamına geleceğini söyleyerek şunları söyledi:

"Örneğin bir sanayicimiz artık ister OSB içinde olsun ister dışında olsun başka bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Lisanslı veya lisanssız kojenerasyon tesisleri bulunan tüketiciler de belirli şartlar altında kojen santrali ile karşılayamadığı tüketimleri için lisanssız üretim tesisi kurabilecek"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2019 cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve Mart 2022 mevzuat değişikliğinin bazı abone grupları için bu gücü iki katına çıkardığını hatırlattı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ardından şu cümleleri kurdu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte yerli ve yenilenebilir enerjiye verdiği destek bizim en büyük güvencemizdir. Bu düzenlememizle; 'tüketim kadar üretim' hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarlarını belirledik. Düzenlememiz Cumhurbaşkanlığı kararı ve ilgili kanunun amacına sahada en iyi şekilde hizmet edecek."

BEDELSİZ ENERJİ'NİN SİSTEME KATKILARI NE OLACAK?

Yılmaz, yönetmeliğe göre tüketimden üretilen enerjinin tüketim oranında faturalandırılacağını ve tüketimden üretilen fazla enerjinin satışa konulacağını söyleyen Yılmaz "bu orandan daha fazla yapılan üretim ise bütün tüketicilerimize fayda sağlayacak şekilde 'bedelsiz enerji' olarak sisteme yansıyacak. Üretilen miktar yükseldikçe tüketicilerimizin faturaları da düşüş yönünde etkilenecek inşallah" şeklinde konuştu.

TOKİ'den emekliye, dar gelirliye, asgari ücretliye, gençlere son dakika müjdesi geldi! Duyan bayram etti! Hemen bakın!

Emlak Konut GYO, Kartal ihalesine 3 firma katıldı!

EYT’de hiçbir formül doğru değil! Çalışma Bakanı Vedat Bilgin açıkladı! EYT’nin çözümleri ne zaman açıklanacak?