26 / 12 / 2024

EPDK'dan serbest tüketici düzenlemesi!

EPDK'dan serbest tüketici düzenlemesi!

Kurul, doğalgaz piyasasında konut tüketicileri hariç tüm tüketicilerin serbest tüketici statüsünde sayılmasını, konut tüketicileri için serbest tüketici olma sınırının ise 75 bin metreküp olmasını kararlaştırdı




Kurul, doğalgaz piyasasında konut tüketicileri hariç tüm tüketicilerin serbest tüketici statüsünde sayılmasını, konut tüketicileri için serbest tüketici olma sınırının ise 75 bin metreküp olmasını kararlaştırdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), doğalgaz piyasasında konut tüketicileri hariç tüm tüketicilerin serbest tüketici statüsünde sayılmasını, konut tüketicileri için serbest tüketici olma sınırının ise 75 bin metreküp olmasını kararlaştırdı. 


EPDK'nın konuya ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı. 2015 yılı boyunca doğalgaz piyasasındaki tüketicilere uygulanmak üzere serbest tüketici olma sınırını belirleyen Kurul kararı, 1 Ocak 2015'ten itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre, konut tüketicileri (evsel tüketiciler) hariç olmak üzere, tüm tüketiciler serbest tüketici statüsünde sayılacak. Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) için, serbest tüketici olma sınırı 75 bin metreküp olacak ve serbest tüketici için tek sayaçtan ölçülen tüketim miktarı dikkate alınacak. 


Şehir içi doğalgaz dağıtım lisansı ihalesi sonucunda dağıtım lisansı sahibi olan tüzel kişilerin dağıtım bölgesinde uygulanacak serbest tüketici olma sınırına ilişkin lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere ilk 5 yıllık sürenin dolmasından sonra kararın birinci ve ikinci maddeleri geçerli sayılacak. Tüketim miktarına bakılmaksızın elektrik ve ısı enerjisi üreten kojenerasyon tesisi sahibi kişiler ve kullanıcı birlikleri serbest tüketici statüsünde olacak. 


Kurul ayrıca "Yer Altı Depolama Tesisleri Kullanım Usul ve Esasları Hazırlama Yönetmeliği'nin 5'inci maddesi ve Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esasları 20'nci maddesi" çerçevesinde, kullanım usul ve esaslarında değişiklik yapılması hakkında karar aldı. Devirlerde, devralan tüzel kişi bir "hizmet alan" ise devraldığı yeni kapasiteye uygun mevcut kesin teminat mektubunun kapsamını genişleterek ek teminat mektubunu ve kapasite devri başvuru formunu depolama şirketine sunmasının ardından depolama şirketinin onay vermesiyle devir gerçekleşecek. Devirlerde, devralan tüzel kişi eğer bir hizmet alan değilse, söz konusu tüzel kişinin kesin teminat mektubunu ve kapasite devri başvuru formunu depolama şirketine sunmasının ardından şirketin onay vermesi halinde DHS imzalamasıyla devir gerçekleşecek. 


Devirlerde devreden hizmet alan devir işleminin gerçekleşmesinden sonra devredilen kapasiteyi kullanamayacak. Devralan hizmet alanın devraldığı kapasiteye ilişkin ödeme sorumlulukları devrin gerçekleştirildiği ayı takip eden ayın başında başlayacak. 



Dünya




Geri Dön