27 / 12 / 2024

Erbil'de günlük ortalama 1000 kişiye çalışma ve oturum izni veriliyor!

Erbil'de günlük ortalama 1000 kişiye çalışma ve oturum izni veriliyor!

AA muhabirinin IKBY yetkililerinden aldığı bilgiye göre 3 bin yabancı şirketin faaliyet yürüttüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde günlük ortalama 1000 kişiye çalışma ve oturum izni verildiği bildirildi.




AA muhabirinin IKBY yetkililerinden aldığı bilgiye göre Kürt bölgesinde 2013 yılında 109 bin 444 Türk vatandaşı çalışma izni aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre geçtiğimiz yıl Habur Sınır Kapısı'ndan Kürdistan bölgesine 1 milyon 203 bin 886 Türk vatandaşı geçti. 

Konuyu AA'ya değerlendiren Erbil İkamet Müdürü Yadigar Enver Ferec, günlük 1000 yabancı ülke vatandaşına çalışma ve oturum izni verdiklerini belirterek, "En çok Türkiye vatandaşlarına ikamet veriyoruz. Bu da Türkiye ile ticaret ve iş birliği potansiyelimizin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor" dedi. 

Ferec, Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran, Etiyopya, Somali, Hindistan ve Amerika'dan da çalışmak için bölgelerine gelen çok sayıda insan olduğunu ifade etti. 

Kürdistan bölgesine hava ve karakoluyla gelen yabancılara ilk önce 15 günlük vize verdiklerini belirten Ferec, daha fazla kalmak isteyen kişilerin, gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra İkamet Müdürlüğüne başvurduklarını dile getirdi. 

Ferec, 6 ay veya 1 yıl oturum izni almak isteyenlerden iş yerlerinden alınacak çalışma belgesi, kan testi ve emniyetin güvenlik soruşturmasından geçtiğine dair belgelerin istendiğini aktararak, şöyle devam etti: "Bu belgeleri getirmeyen hiç kimseye ikamet veremeyiz. Çünkü böyle bir durumda hastalık kontrolü yapılmamış ve güvenlik soruşturmasından geçmemiş birçok kişi bölgemize gelmeye başlar. 

Bu, hem bizim için hem buraya gelen insanların güvenliği için risk oluşturur. 

Mesela aids ve hepatit hastalığı olan kişileri sınır dışı ediyoruz. Bunu yasalara bağlı olarak yapmak zorundayız." Bavurulara yetişmek için işlemleri elektronik ortamlara aktardıklarını dile getiren Yadigar Enver Ferec, "Sadece bir şehirde günde 1000 yabancıya ikamet vermek kolay değildir. Bu konuda her geçen gün sistemimizi geliştiriyoruz. Bütün işlemleri elektronik ortamda yapıyoruz. Kimsenin dosyası eskisi gibi kaybolmuyor" diye konuştu. 

Ferec, merkezi Bağdat hükümetinin, Kürdistan hükümetinin vermiş olduğu oturum ve çalışma iznini tanımaması nedeniyle yabancı ülke vatandaşlarının zaman zaman mağdur edildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Buraya gelen bir yabancı ülke vatandaşı, bizim verdiğimiz vize ile Süleymaniye ve Duhok'a gidebiliyor ancak merkezi hükümet kontrolündeki Irak'ın diğer topraklarına geçemiyor. 

Zira Bağdat hükümeti, bizim vermiş olduğumuz bu vize ve çalışma iznini tanımıyor. Biz, Kürdistan hükümetinin vermiş olduğu vize ve çalışma izninin, bütün Irak'ta geçerli olmasını istiyoruz. 

Hükümetimizin bu konudaki girişimleri devam ediyor." KAMPLARDA OFİSLER AÇTIK Bölgede kalan Suriyeli sığınmacıların durumu hakkında da bilgi veren Ferec, mültecilerin kaldığı Dareşekran, Başırma, Kuştepe ve Kevırgosık kamplarında da ofisleri açtıklarını kaydetti. Ferec, çadır kamplarda açtıkları bürolardan Suriyelilere ikamet verdiklerini, bu konuda Erbil Valiliği ve UNESCO ile ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, "Çünkü kamptan çıkarak ev kiralamak isteyen kişilerin kesinlikle resmi oturma iznine ihtiyacı var" ifadesini kullandı. 

Ferec, Erbil İkame Müdürlüğii'nün yanı sıra ayrıca İran sınırındaki Hacı Ümran ile Erbil Uluslararası Havalimanı'nda da şubelerinin olduğunu aktardı.



Belde


Geri Dön