Ercan Çimen: Gümüşhane özgün projelerle yeni bir şehir haline gelecek!
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, ''Kuruluşu M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir'' dedi.
Gümüşhane, Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, Çin-Trabzon Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde, tarih ile doğal güzelliklerin kucaklaştığı, zengin gümüş madeni ocakları ile Doğu Karadeniz Bölgesinin güneye ve doğuya açılan kapısı durumundadır.
İlk olarak Süleymaniye Mahallesine kurulan şehrimiz, Cumhuriyetle beraber bugünkü yerleşim yerine taşındı. İlk belediyecilik hizmetlerini 1871 yılında almaya başlayan ve tarihinde farklı inanç ve kültürlere sahip insanların bir arada dostça, kardeşçe yaşadığı şehrimiz, ismini yeraltında bulundurduğu madenlerden dolayı Gümüşhane olarak alsa da gerçekte altın kalpli insanların şehridir.
Kuruluşu M.Ö. 3 bin yıllarına dayanan Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir. Coğrafi konumu itibariyle de Karadeniz'i doğuya bağlayan geçiş noktası üzerinde konumlanmış, her uygarlıktan bir parçayı bünyesinde banndıran eşsiz doğal ve tarihi değerleri olan Gümüşhane, il merkezi ortasından geçen Harşit Çayının iki yakasına yaslanmış durumdadır. Gümüşhane tarihi kalıntılar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Denize 100 kilometre uzaklıkta olan ilimiz, klima özelliğine sahip havası, eşsiz doğal güzellikleri, yeraltı resim sergisini andıran zengin olu-şumlu mağaralan, 450'ye yakın yaylası, çok sayıda antik kentleri, doğal park alanlan, aynca zengin flora ve faunası ile bakir bir turizm potansiyeline sahiptir. İlimizde, son yıllarda çeşitli teşvik unsurlarının katkısıyla sanayi tesisi sayısında az da olsa artış görülmüştür. Madencilik ilimiz sanayisinin geleceği için en önde gelen sektör olarak görülmektedir. İlimizde küçük ve orta ölçekli işletmelerde 2014 yılı itibariyle toplam 3 bin 636 kişi istihdam edilmektedir.
İLK HEDEF 2018 SONRA 2023
Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü ifade eden 2018e kadar kentin temel altyapı ve çevre sorunlarının çözülmesini hedefliyoruz. Ülkemizin büyük hedefine ulaşabilmesinde şehirler, önemli görevler üstlenmelidir. Bu nedenle, Gümüşhane olarak 2023'e kadar, değer üreten bir marka kent haline gelmeyi amaçlıyoruz Bunun için, yeni şehirlerarası otobüs terminali, gençlik merkezi ve sosyal alan projesi, katı atık aktarma istasyonu ile atık su antma istasyonunun kapasitelerinin artırılması, nüfusun yoğun olduğu rampalara yürüyen merpenlerin kurulması, Ahmet Ziyauddin Gümüşhanevi Kültür ve Kongre Merkezi, Atatürk Caddesinin yayalaştırma projesi, küçük sanayi sitesi Bağlarbaşı Mahallesinde kaldınlması ve her mahalleye park projelerimizi hayata geçireceğiz. Şehir meydanı ve şehri büyütme projesi ile hali hazırda bir meydanı olmayan şehrimize meydan kazandırmak amacıyla Zafer Meydanı bölgesindeki kamu binalannın başka bölgelere taşıyacağız.
Şehrimiz bulunduğu yerde vadi içerisine sıkışmış durumdadır. Bu çerçevede, hemen hemen tamamı tek bir bina çatısı altında hizmet veren kamu kuruluşlannm kendi özel hizmet binalannın yapılmasıyla sıkışmış olan şehrimizi doğu ve batı yönünde büyümesine katkı sağlayacak şekilde yeniden planlanacak.
TÜNEL OTOPARK MODELİ
Şehir merkezinde yaya ulaşımının rahatlatılması için, taşıt trafiğinde temel düzenlemeler yapmanın zamanı çoktan geçti. Öncelikle, Mordut, Karşıyaka ve hastane kavşaklanna battı/ çıktılar inşa edeceğiz. Şehrin trafik sorunu kısa zamanda çözülecektir. Ayrıca şehrimizde kangren haline dönüşen trafik keşkemeşine son verilerek modem bir Gümüşhane'nin silüeti çizilecektir.
İlimiz tüm Türkiye'de başlayan kişi başına araç sayısında ki büyük artıştan payına düşeni almıştır. Bu övünülecek ekonomik bir gelişme olarak hepimizi sevince boğarken, Gümüşha-nemiz aynı oranda bir gelişme süreci yaşamadığından, kentte trafik keşmekeşi alıp başını gitmiştir. Bu kapsamda şehir merkezinde yaşanan otopark sorununun halledilmesi doğrultusunda, tespit edilecek mahallerde ‘tünel otoparklar açılarak, sorunun çözülmesine bu projeyle katkı sunulacak.
Öte yandan yeni inşa edilecek toplu konutlar için otopark zorunluluğundan asla taviz verilmeyecektir. Bizler yaşadığı anı düşünerek değil geleceği düşünerek hareket edeceğiz.
SOKAKLARA YÜRÜYEN MERDİVEN
Dağlık arazi nedeniyle yaya ulaşımında yaşanan aksaklıklar için şehre yeni bir vizyon getiriyoruz. Şehirde ilk etapta 6 noktaya yapılacak yürüyen merpenlerle komşu illerde adımızdan söz ettireceğiz. Birinci etap TOKÎ, ikinci etap TOKİ, İnönü Mahallesi, Hasanbey Mahallesi, Özcan Mahallesi ve Karaer Mahallelerinde öncelikle yapılacak bu yürüyen merpenler için daha sonra yaya trafiğinin yoğun olduğu yollar belirlenecek ve buralarda da inşa edilecektir.
Gümüşhane kent merkezinde dedelerimiz, ninelerimiz, annelerimiz ve çocuklarımız için yürünmesi zulme dönüşen 200 ayaklı ilkel merpenler tarihe kanşacak, örnekleri gelişmiş ülkelerde bulunan yürüyen merpenler mahallelerimizde halkımızın yaşam standartlan-nı yükseltecektir.
Artık devir değişmiştir. Belediyemizin birinci vazifesi, milletimize her alanda modem dünyanın tüm imkanlarını sunmaktır. Milletimize hizmetkar olmak en büyük övüncümüz olacaktır.
81 İlin Karnesi Dergisi