05 / 05 / 2024

Ercişte 19 ağır hasarlı binanın yıkımına başlandı!

Ercişte 19 ağır hasarlı binanın yıkımına başlandı!

Depremde ağır hasar oluşan tehlike oluşturan 19 bina, iş makineleriyle yıkılmaya başlandı. Yıkım sırasında bina sakinleri kullanılabilecek eşyaları kurtarmanın, genç ve çocuklar ise gelir kapısı demirleri toplamanın telaşını yaşadı



Vanın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde ağır hasar oluşan ve tehlike oluşturan 19 bina, iş makineleriyle yıkılmaya başlandı. Alınan bilgiye göre gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından ihaleyi alan iki müteahhit firma, ilçe merkezinde belirlenen binaların yıkımını yapıyor.

Sabah erken saatlerinde başlayan yıkımlar sırasında bina sakinleri, kullanılabilecek eşyalarını kurtarmanın, genç ve çocuklar ise gelir kapısı demirleri toplamanın telaşını yaşıyor. Çocuklar, kilosunu 25 kuruşa sattıkları demirleri toplamak için zaman zaman tehlikeler atlatıyor.

Vatandaşların meraklı ve bir o kadar da acılı bakışları arasında yıkılan binaların içinden çıkan bazı eşyalar bina sakinlerini üzüyor. Özellikle yakınlarını kaybedenler, fotoğraf ya da özel eşyalara ulaştıklarında gözyaşlarını tutamıyor.

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, 23 Ekimde meydana gelen depremde, 191 binanın yıkıldığını, 5 bin hanenin ağır ve 6 bin hanenin hasarlı, ancak oturulabilir olduğunu söyledi. Hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından ağır hasarlı binaların yıkımına başladıklarını ifade eden Fani, "Özel iki firmadan hizmet satın alındı. Öncelikle toplum açısından tehlike oluşturan 19 binanın yıkılmasına başlandı" dedi.

ENKAZLARDAN DEMİRLERİ TOPLUYORLA

Vanın Erciş ilçesinde birçok genç ve çocuk, enkazlardan güçlükle topladıkları demirleri kilosu 25 kuruştan satıyor. Kaldırılan ve sırada bekleyen enkazlardaki demirler, depremin yaşandığı ilk günlerden bu yana çok sayıda genç ve çocuk için gelir kapısı oldu.

Genç ve çocuklar, betonlardan binbir güçlükle çıkardıkları demirleri, enkaz altında kalarak hurdaya dönen araçlardan söktükleri jant gibi parçaları satarak para kazanmaya çalışıyor.

Daha önce 50 kuruş olan fiyatın toplayan sayısının artmasıyla 25 kuruşa gerilediğini belirten gençler, enkazın döküleceği alanda da demir toplamaya devam edeceklerini söyledi.Önümüzdeki günlerde yıkılacak binalardan da tonlarca demir çıkacağını ifade eden gençler, zor olsa da günde bir ton demirden 250 lira kazandıklarını, şu anda demir toplamaktan daha iyi bir iş olmadığını kaydetti.

AA


Geri Dön