19 / 05 / 2024

Erdal Eren: Rusya'da Türk işçi çalıştırma kotası düşük!

Erdal Eren: Rusya'da Türk işçi çalıştırma kotası düşük!

Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, 'Rusya'dan aldığımız doğalgazın  karşılığında biz buraya müteahhitlik hizmeti yaparsak bunun yılda 5 milyar  dolarlık ilave iş hacmi yaratacağını düşünüyoruz' dedi



Devlet Bakanı Zafer çağlayan, Rusya 'da gerçekleştirecekleri üst düzey stratejik işbirliği  toplantısıyla ticaret hacminin geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması ve üçüncü ülkelerde ikili işbirliklerinin tesis edilmesinin amaçlandığını bildirdi. Bakan çağlayan, Moskova 'daki Radisson Otel 'de Türk iş adamları için Rusya  hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Rusya 'da bu akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin 'in de katılacağı Türkiye-Rusya İş Forumu 'nun  düzenleneceğini söyleyen çağlayan, ayrıca iki ülke firmalarının ikili iş  görüşmelerinde bulunacaklarını kaydetti. Üst düzey stratejik işbirliği toplantılarının son yıllarda bir çok  ülkeyle gerçekleştirdiklerini anlatan çağlayan, bu tür toplantıların sorunların  çözümü noktasında önemli olduğunu belirtti. çağlayan, Rusya 'da gerçekleştirecekleri üst düzey stratejik işbirliği  toplantısıyla ticaret hacminin geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların  artırılması, üçüncü ülkelerde ikili işbirliklerinin tesis edilmesinin  amaçlandığını dile getirdi.

çarşamba günü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kazan 'a gideceğini ifade eden çağlayan, perşembe günü Türkiye 'ye döneceklerini söyledi. Daha sonra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı  Halim Mete, Moskova Gümrük Müşaviri Recai şžen, Moskova Ticaret Başmüşaviri Atilla  Kızılarslan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim  Kurulu Başkan Vekili Osman Reis, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim  Kurulu Başkan Vekili Mustafa çıkrıkçıoğlu ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı  Erdal Eren, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret ve Rusya ekonomisine ilişkin iş  adamlarına sunum gerçekleştirdiler.

TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİÄžİ BAşžKANI

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Rusya 'da yapılan iş hacminin önemli bir kısmının müteahhitlik ve müteahhitlikten dolayı başlatılan  inşaat malzemeleri ihracatından oluştuğunu vurguladı. Rusya 'nın, Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü için 1 numaralı pazar  olduğunu ifade eden Eren, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yaptıkları toplam  iş hacminin yüzde 18 'inin Rusya Federasyonu 'nda gerçekleştirildiğini dile getirdi. Rusya 'da 1988 yılından 2010 yılı sonuna kadar toplam 33,7 milyar dolarlık iş yaptıklarını anlatan Eren, bunun da yaklaşık yüzde 75 'inin son 8 yılda  gerçekleştirildiğini söyledi.

Özellikle 2004, 2006 arasında yılık ortalama 4,5-5 milyar dolar iş yaparken bir anda global ekonomik kriz nedeniyle Rusya 'da işlerin olumsuz  etkilendiğini , 2009 yılında bu rakamın 1,2 milyar dolarlara düştüğünü ama 2010  yılında 1,6 milyar dolara çıktığını söyledi. Rusya 'nın yeni konut ihtiyacının bulunduğunu, turizmi ve alt yapısını  geliştirmeye çalıştığını ve inşaat sektörü için büyük bir pazar olduğunu ifade  eden Eren, 'Bu ülkede kış olimpiyatları düzenlenecek. Rusya Federasyonu bunun  için 12 milyar dolarlık yeni yatırım planladığını açıkladı. Ayrıca 2018 yılı FİFA  Dünya Kupası finalleri için de 10 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağını bildirdi. Bu nedenlerle global ekonomik krizin duraklattığı yatırımların 1 yıl  içinde eski seviyelerine geleceğini düşünüyorum' dedi.

Eren, bir soru üzerine, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde Rusya 'dan alınan doğalgaz karşılığında bu  ülkede müteahhitlik hizmetleri yaptıklarını anlattı. Bunun yeniden  yapılabileceğini ifade eden Eren, 'Eğer bu ülkeden aldığımız doğalgazın  karşılığında biz buraya müteahhitlik hizmeti yaparsak bunun yılda 5 milyar  dolarlık ilave iş hacmi yaratacağını düşünüyoruz' diye konuştu.

Rusya ile inşaat sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Eren, inşaat makinalarının Rusya 'ya sokulması sırasında ciddi beklemeler yaşandığını, teminat  mektubu sorununun devam ettiğini, bu ülkede Türk işçisi çalıştırmak için  belirlenen kotaların da oldukça düşük olduğunu söyledi. Eren, Rusya ile  karşılıklı sosyal güvenlik anlaşması olmaması nedeniyle bu ülkeye getirdikleri her işçi için hem Rusya 'da hem de Türkiye 'de prim ödemek zorunda kaldıklarını  kaydetti.

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de son yıllarda hükümetin izlediği  komşularla sıfır sorun politikası doğrultusunda Rusya ile çok iyi ilişkilerin kurulduğunu söyledi. Bir zamanlar düşman olarak nitelendirilen Rusya 'nın şimdi en yakın komşu ülkelerden biri haline geldiğini anlatan Mete, ancak bu ülkede iş  yapmak için çok çalışmak ve emek vermek gerektiğini kaydetti.

TUSKON BAşžKAN VEKİLİ

TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Reis ise Rusya 'da yapılacak ikili iş görüşmelerinin maksimum seviyede verimli geçmesi için büyükelçilik ticaret müşavirliği ile yaklaşık 2 haftadır çalışmalar yaptıklarını anlattı. İkili iş görüşmelerinde müteahhitlik, inşaat malzemeleri, enerji  ürünleri, tekstil, otomotiv yedek parça, lojistik, taşımacılık, makine parçaları,  tıbbi malzeme, gıda ürünleri, bankacılık gibi konularda 200 Rus iş adamanın  Türkiye 'den gelen iş adamlarıyla görüşmek için kendilerine müracaatta bulunduğunu  bildirdi.

Rusya 'da bu sektörlerde çalışan 100 Türk iş adamının da bu toplantılara katılacağını ifade eden Reis, bu görüşmeler sırasında iş adamlarına yardımcı  olmak için 50 tercümanın görevlendirildiğini söyledi.

AA


Geri Dön