03 / 05 / 2024

Erden Timur: İstanbul'da 26 proje inşa ettim!

Erden Timur: İstanbul'da 26 proje inşa ettim!

Gayrimenkul sektörünün genç temsilcilerinden Nef İcra Kurulu Başkanı Timur, projelerinden ve yatırımlarından bahsetti. İstanbul'da 26 proje inşa ettiğini söyleyen Timur, hayatını anlattı.



Erden Timur, gayrimenkul sektöründeki en genç patronlardan biri. 2010'da 'nefes'ten ilham alarak kurduğu Nef'le bugüne kadar sadece İstanbul'da 26 projeyi hayata geçirdi. Konsolide aktif büyüklüğü 4 milyar TL'nin üzerinde. 18 patent ve faydalı ürün ile uluslararası ölçekte de faaliyetlerini sürdürüyor. Yurtdışındaki ilk projesi Nef New York'un ise geliştirme süreci devam ediyor. Erden Timur'la memleketi Mersin'de doğduğu evi, öğrenim hayatını tamamladığı Tarsus Amerikan Koleji'ni, hayata geçirdiği ilk apartmanı gezdik.


UÇMA TUTKUSU EVİNDEN ETTİ

Nasıl bir çocukluk geçirdiniz Erden Bey? Yaramaz mıydınız?

Çocukluğum çok güzel geçti. Ancak biraz yaramaz olduğum doğrudur. Pınar Apartmanı'nda doğdum. 4 yaşına kadar bu apartmanda oturduk. Çok güzel bir binaydı. Ancak benim yüzümden taşınmak zorunda kaldık.


Neden?

Çünkü uçmaya hevesliydim. Çok fazla da uçma deneyimim vardı. Bir gün, 'Pencereden bisikletle uçabilir miyim?' demişim ablama. Uçma hevesimden dolayı birinci kattaki bir daireye taşındık. Benim uçma hevesim tutku olmuştu, rüyamda da hep uçup bir yere konuyordum.


Tarsus Amerikan Koleji mezunusunuz. Nasıldı öğrencilik yıllarınız?

Okulun sosyal işleri ile ilgilendiğim için birçok derse giremediğim oluyordu. Sürekli okul için çalışıyorduk. Gazete çıkarmaktan, organizasyonlara, uluslararası festivallere kadar birçok konuda çalışıyorduk.


Aktif bir öğrenciydiniz yani.

Çok. Bir gün babam beni okula ziyarete gelmiş. Yeni başlayan bir hocaya beni soruyor ve hocam tanımıyor. Ben hiç derslere girmezdim. Okulla ilgili organizasyonlar, etkinlikler düzenlerdim. Hoca, fotoğrafı da bulamayınca, 'Kusura bakmayın, hatırlayamadım, tanımıyorum' demiş. Babam akşam eve gidince, 'Oğlum en azından hocana git kendini bir tanıt yahu' dedi.


HEP TİCARET İSTERDİM BABAM ENGEL OLURDU

Ayakkabı boyama hikâyem olsun isterdim, kıymetli bir hikâyeye dönüşürdü. Mersin Hastane Caddesi'nde çok boya sattım. Çünkü babamın boya üretim yeri vardı. Ben de boya satıyordum. Hep ticaret yapmak isterdim babam da hep engel olurdu, ticareti çok sever okumaz diye. Primle çalışıyorum ilkokul 5'ti sanıyorum. Bir gün alacağım primi bekliyorum. Onda birini verdiler. Babam da 'Çalışacaksan böyle' dedi.




BAŞBAKAN OLMAK İSTİYORDUM

Hukuk fakültesini bitirip, 22 yaşında gayrimenkul sektörüne girip patronluk koltuğuna oturmuşsunuz. Nasıl oldu? Ve neden hukuk?

Ben üniversite sınavları için sadece 27 gün çalıştım. Daha sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandım. Mezun olup, avukatlık diplomamı aldım. Aslında amacım sosyal işler yapmaktı, o yüzden hukuk okudum. Zaten o zaman bu işler yoktu kafamda. London School of Economics'de ekonomi eğitimi alıyordum, fakat babam kalp rahatsızlığı geçirince üçüncü ayda Mersin'e döndüm. Zaten inşaat sektörüne girmem de tesadüfi oldu. Çünkü babam 1977'den beri arazi geliştirme üzerine çalışıyordu. Hukuku bitirmiştim ama ben girişim sermayesi kurmak istiyordum; iş geliştirme alanında çalışmak istiyordum. Başta altı ay Mersin'deki projenin vizyon kısmıyla ilgileneyim dedim. Benim için geçici olduğunu sanıyordum ama olmadı. Okulu hukuk okumamın sebebi tamamen siyaset. 22 yaşına kadar başbakan olacağımı düşünüyordum.


İLK FOLD HOME MERSİN'DEN ÇIKTI

İlk projenizden biraz bahseder misiniz?

Üç kule var, zemin artı 16 kat. 132 adet daire var. Tamamını inşaat tamamlanmadan sattım. 2.5 yılda da tamamladım. İlk foldhome burada 17 ünite olarak yaptım. Sinema odası, playstation, minyatür saha, çok amaçlı oda gibi 17 farklı ünite vardı. Nef'in olmasında Mersin'deki projeler çok önemli idi. Özellikle LemonTri. 3 blokta, 90 daire vardı. 3 yılda tamamlandı.



Kızım Bade'ye 'Ben'siz olmasını öğütleyeceğim. 'Çıkar kendini aradan, kalsın sana Yaradan.' En çok bunu duyacak benden. Dünyada beni en mutlu eden şey başkaları için bir şey yapmak. Dedem mesela sürekli verdiğine şükür der, rıza makamı işte bu.


MALATYALI DAYIYI ATLAMADIM 10 BİN KONUT SATTIM

Yeni Nesil Girişimci Manhattan'da Soho'da bir kişi ile de Malatya'daki bir dayı ile de sohbet edebilmeli. Genelde Manhattan'da sohbet etmeyi biliyorlar ancak Malatyalı dayı kısmını atlıyorlar. Nef bunun hikayesidir. Gültepe'de kimse yapmıyordu, bu bir kitleyi tanımamaktan geliyor. Ben bir kitleyi tanıyarak on bin konut sattım.


DENİZİN ORTASINDA 15 GÜN KALMAK İSTİYORUM

Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Üsküdar Üniversitesi'nde tasavvuf üzerine sertifika programına gidiyorum ama boş vaktim olursa master yapmayı çok istiyorum. 1 ay Amerika'da high tech (ileri teknoloji) veya inovasyon laboratuarları var. Öyle yerleri dolaşıp 1 ay kalmak istiyorum. 1 ay olmasının sebebi aynı zamanda iyice anlamak ve zihnimi tazelemek. Çünkü ekmeğimi hayal kurmaktan kazanıyorum, yaptığım şey o. Hayal kurmak da ne gördüğünle alakalı tabi. Yeni hayaller de kurmak istiyorum ama bunun için de hem zaman hem de sorumlulukları düzenlemek lazım. Bir de denizin ortasında 15 gün kalmak istiyorum.



Sabah


Geri Dön