29 / 04 / 2024

Erdinç Varlıbaş: Varyap Meridian İstanbul'a değer katacak

Erdinç Varlıbaş: Varyap Meridian İstanbul'a değer katacak

Türkiye'nin ilk LEED  sertifikalı lüks yeşil konut projesi olan Varyap Meridian'ı firmanını CEO'su Erdinç Varlıbaş anlattı



Varyap Meridian projesi nasıl ortaya çıktı?

Batı Ataşehir'in son kalan arsasında proje yapmaya karar verdiğimizde mimari tasarımı için konkur açtık. Aralarında İtalyan, İngiliz, Türk ve Amerikalı sekiz mimarlık şirketi yarıştı. Neticede projenin mimarlığını dünyanın dört bir yanında farklı tasarımları ve yeşil binalarıyla tanınan İngiliz kökenli RMJM'de karar kıldık. Böylesine büyük ve önemli proje için 150 kişi aylarca üzerinde çalıştık. Projenin tüm mühendislik danışmanlığınıysa yüksek bina uzmanı İngiliz kökenli Büro Hoppold firması gerçekleştiriyor.

Proje LEED sertifikasına sahip. LEED kriterleri nelerdir ve nasıl projeler bu sertifikaya sahip olabilir?
ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen LEED (The leadership in energy and environmental design - enerji ve çevre dostu tasarımında liderlik), yeşil binalardaki standartlar için bir kategorizasyon sistemi. Dünya çapında var olan en ileri düzeydeki değerlendirme sistemi de diyebiliriz. Amerika dışında 30 farklı ülkede kullanılıyor. Biz bu projenin karma kullanım tipinde, LEED sistemi kullanılarak yapılmış ilk proje olmasını istiyoruz. Sistem, bir projedeki kaynakları nasıl kullandığımızı ölçme olanağı tanıyor, böylece tasarruf fırsatı sağlıyor. Tasarım aşamasında alınan önlemler, çevreci malzeme seçimi ve atık yönetimiyle, projede yüzde 40'a varan enerji ve su tasarrufuyla birlikte, proje sakinlerine yüksek konforda, minimum tüketim maliyeti sağlanacak. Projeyi yeşil bina kategorisine sokacak en önemli detayların başında atık maliyetlerinin yüzde 50 ila yüzde 90 arasında azaltılması, yüzde 30 su tasarrufu sağlanması ve karbondioksit salınımının yüzde 35 azaltılması geliyor. Kullanılacak teknolojilerle bina maliyetleri yüzde 7.5 artsa da projenin LEED sertifikası kriterlerine uygun olması nedeniyle otopark ve açık alanlarda hibrid araçları teşvik eden yazılar asılacak Solar paneller ve rüzgar tribünleriyle ortak alanların enerjisi üretilecek. Aydınlatma solar sistemle gerçekleştirilecek. Su tüketimini en aza indiriyoruz, Yağmur suları toplanacak ve yeşil alanların sulanmasında kullanılacak. Rezervuarlarda yüzde 50 su tasarrufu da olacak Binaların tasarımı rüzgar ve manzaraya göre yapıldı. Dairelerin neredeyse tümünde teras bahçe olacak. Biz bu projeyle konut sahiplerine enerji tasarruflu ve özel tasarımlı konforlu bir yaşam alanı sunmayı hedefliyoruz.

Projenin doğaya ne gibi katkıları olacak?
Amacımız gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak. Tabii ülkemizde her alanda çevreye duyarlı üretim bilincinin oluşması gerekiyor. Varyap olarak bugüne kadar projelerimizi uygularken duyarlı olduk. Çevreye zarar vermeyen inşaat malzemeleri kullanmaya çalışıyoruz. Ama maalesef pek çok firma buna dikkat etmiyor. Ayrıca tüketicilerin gayrimenkul alırken bilinçli olması ve seçici davranması gerektiğini düşünüyoruz. Varyap Meridian Projesi'nde enerji üretimine dikkat edeceğiz. Güneş enerjisini kullanacağız. Su tüketimini nasıl azaltacağımıza ve atık suyu tekrar nasıl kullanacağımızın yolların da planladık Yani burada yağmur suyu kontrolü, yağmur suyunun depolanması ve yeniden kullanılması konusu önemli. Tuvaletlerde minimum su tüketimi yapılacak. Kullanılan malzemeler mümkün olduğunca doğal olacak Ancak konfor ve lüksten de taviz vermeyecek iç mekan konforunu maksimum seviyeye çıkaracak ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerini en modern dış cephe sistemleriyle de birleştirdik.

Tasarımın en dikkat çekici özellikleri hakkında neler söyleyebiliriz?
Varyap Meridian'in tasarım konsepti, panoramik manzarayı artırmak ve güneşin sıcaklığını minimum etkilemek üzerine kuruldu. Tasarımcılar binaların çeşitliliğini kullanarak ve yapının kütlesini yeşil alan ve arazi tasarımına göre dağıtarak, bu dengeyi sağladı. Tasarımda Sultanahmet Camii'nin kubbe ve minarelerinden esinlenildi, Dış cepheler soft renk düzenekleriyle dekore edildi ve böylece cennetten yeryüzüne inen mavi ışık huzmelerine benzemesi sağlandı. Boğaz'daki gün batımı ve Sultanahmet Camii'nin çinilerinden esinlenerek bu renk kullanıldı. LEED'de yerel kaynakların ve yerel malzemenin kullanımıyla ilgili olarak pek çok farklı kriter var. Peyzaj alanlarındaki bitkilendirme yerli bitkilerle yapılacak Her dairenin doğal havalandırması olacak. Bu da enerji tüketimini oldukça düşürecek.

Projenin İstanbul ve Türkiye'ye nasıl bir değer katacağını düşünüyorsunuz?
Projenin hem mimari hem de teknolojik özellikleri açısından literatüre gireceğini düşünüyoruz ve İstanbul'un kültürel zenginliğini açığa çıkaracak nitelikte bir proje olacağına inanıyoruz. Türkiye'nin yeni Finans Merkezi'nde gerçekleştirilen bu proje, bölgenin ilk uluslararası yapısı. Proje birinci yılını doldurmadan çok önemli uluslararası üç ödül elde etti. Finansal olarak müşterilere yüzde yüze varan prim sunmasının yanı sıra mimari olarak dünyada bir ilk. Bu nedenle İstanbul'un daha da tanınmasına büyük katkı sağlayacak.
Ekonomist Çevre


Geri Dön