Yeni Şirketler

Erdoğan Bayraktar: Ataköy arazisi 28 yıldır işgal altındaydı

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ataköy sahil şeridindeki arazilerin 28 yıldır Bakırköy Belediyesi'nin işgalinde olduğunu söyleyerek "Bizim projemiz halka yarar sağlayacak" dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan Ataköy sahil şeridinde bulunan arazilerin 28 yıldır Bakırköy Belediyesi'nin işgali altında olduğunu söyledi. Arazilerin "kiralanması ve satışıyla sahilin halka kapatılacağı'' yönündeki iddialara cevap veren Bayraktar, "Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiçbir zaman halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor. Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. Onların işgali varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi biz İstanbul'a ve turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, bunu engellemeye çalışıyor. Üstelik bu proje halka da yarayacak. Devlete, hükümete zarar vermek adına bu yapılıyor'' diye konuştu. Bayraktar "Ataköy'de şimdi olan, belediyenin kamu malına zarar vermesidir" dedi.

'28 YILDIR GELİRDEN MAHRUM'
Bayraktar, bölgede yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacaklarını açıkladı. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, proje kapsamında ki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağaç, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na (İKTVKK) tescil ettirilerek koruma altına alındı. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler satış kapsamından çıkarıldı ve İKTVKK'nın denetiminde kiralanması kararlaştırıldı.Arsanın bir bölümü halkın kullanımına açık rekreasyon alanı geliştirilmesi, kalanı ise imar planına uygun turizm amaçlı modern yapılar inşası koşuluyla satıldı. Arsanın diğer bölümleri de bu ilkeler gözetilerek satılacak.

'Sulukule'de Romanları istihdam edeceğiz'
Bayraktar, Sulukule projesiyle ilgili "Roman kültürünü yaşatmaya yönelik arayış içindeyiz'' dedi. Bayraktar, konut projesinde bir değişiklik yapmayacaklarını söyleyerek Romanların bölgede istihdamı için bedesten ve kervansaray otel projesini ihale kapsamından çıkardıklarını da açıkladı.

Rami Kışlası kütüphane olacak
Halen toptancı hali olarak kullanılan Rami Kışlası'ndaki işletmelerin boşaltılacağını da söyleyen Erdoğan, yapıların tarihi değeri korunup kütüphane olarak düzenleneceğini açıkladı. Bayraktar, "Rami Kışlası, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak'' diye konuştu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ataköy isgal altındaydı TOKİ halka kazandırdı

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ataköy sahil şeridinin devlete doğru düzgün kira vermeyen esnafın işgalden kurtarıldığını, o arazileri yeşillendirip park alanı yapıp halkın kullanımına açacaklarını açıkladı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan ve kamuoyunda tartışılan Ataköy sahil şeridindeki arazilerin 'kiralanması ve satışıyla sahilin halka kapatılacağı'' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bayraktar şunları söyledi: Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiçbir zaman halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor. Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. Onların işgali varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi biz İstanbul'a, Ataköy'e, turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, bunu engellemeye çalışıyor.''

Ataköy'ün 1991 ve 1997 yıllarında yapılan imar planlarında 'turizm ve rekreasyon alanı'' olarak belirlendiğini hatırlatan Bayraktar şöyle devam etti: Ataköy'ün en değerli arsalarından olan bu arsa, 28 yıl önce, 1981'de, iki ayrı bölüm halinde, Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmeleri ile Emlak Bankası tarafından özel şahıslara kiralanmıştır. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamış ve bankanın sözleşmenin feshi için 1992'de açtığı davalar 16 yıl sürmüştür. Devlet, bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden 28 yıl mahrum kalmış, kiracılar arsayı cüzi bir bedelle kullanmaya devam etmiştir. 28 yıldır genel olarak yıkık metruk binalar bulunan ve mezbelelik görünümünde olan arsa,  halkın serbest kullanımına açık olmamış ve kiracı özel şahıslar tarafından arsa üzerindeki otel ve tatil köyü işletilmiştir.

Belediye kamu malına zarar veriyor
YAKLAŞIK 16 yıldır süren davaların sonuçlandırılmasıyla devletin bölge üzerinde tasarrufta bulunma imkanı doğdu. Ataköy'de şimdi olan, belediyenin kamu malına zarar vermesidir. Oranın imar planları 1991 ve 1997'de yapıldı. TOKİ, bu planlarda hiç bir değişiklik yapmadı. Orası beton yığını idi, biz betonları yıktık, sahili halka açmak için 3 tane yol yaptık ve sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Tüyü bitmemiş yetimin de hakkı var orada. Orası Ataköylülerin olduğu kadar 71-72 milyonun da malı. İhaleye çıkarılan yerleri de düzenleyeceğiz. Yeşil alan olacak. Yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacağız.
Akşam

TOKİ Başkanı: Ataköy sahili halka açılacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 19 Ağustos'ta ihalesi yapılacak Ataköy arazilerinin halka kapatılacağı iddialarına karşı, "Burası 28 yıldır işgal altındaydı. Hiçbir zaman halkın kullanımına açık olmadı. Halk etrafından bile geçemiyordu" dedi. Bayraktar, şunları söyledi:

"Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor. Bu yerlerde bazı yasadışı işlerin yapıldığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında da yer almıştır. Kiracılar arsayı yıllarca cüzi bir bedelle kullandı. Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. İşgal varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi biz Ataköy'e, turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, bunu engellemeye çalışıyor."
16 yıl süren dava sonucunda arsaları devraldıklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
"1991 ve 1997'de yapılan imar planlarında hiç bir değişiklik yapmadık. Orası beton yığını idi, biz betonları yıktık, sahili halka açmak için 3 tane yol yaptık ve sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Oradaki imar, rekreasyon ve turizm amaçlıdır. Bu araziler çevre bütünlüğüne, tarihi niteliğine ve imar planına uygun, hem devletin mahrum kaldığı geliri en üst düzeyde sağlayacak hem de halkın ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayacak, rekreasyon ve benzeri serbest kullanım alanlarını içerecek. İhaleye çıkarılan yerleri düzenleyeceğiz. Yeşil alan olacak. Yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacağız."

Yapılar tescil edildi
Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, proje kapsamında bölgedeki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağaç, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na (İKTVKK) tescil ettirilerek koruma altına alındı. Bölgenin görünümü ve ekolojisini bozan fiziksel yapılar temizlendi. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler satış kapsamından çıkarıldı ve tarihi kimliği korunarak kullanılmak üzere İKTVKK'nın denetiminde kiralanması kararlaştırıldı.

`Sulukulelilerin derdi konut değil'
Bayraktar, Sulukule'yle ilgili eleştirilere karşı da, "Sulukule kültürünü yaşatacak imkan olursa yaşatırız. Konut projesi konusunda değişiklik yapamayız" dedi. Bayraktar, şunları söyledi:
"Sulukule'de 1-2-3 katlı binalar yapıyoruz. Kültüre aykırı bir şey yok ki. Onların derdi konut değil. Tapusu olanlara 620 konut verdik. TOKİ olarak konut almadık. Kiracılar para ödemeden daire sahibi olmak istiyor. Kiracılara Taşoluk'ta 15 yıl vadeli, 150-200 lira taksitle ev verdik. Bir kısmı dairesini devretmiş. Romanların bazıları kervansaray otelde, bedestende istihdam edilecek."

Rami Kışlası kütüphane olacak
Bayraktar, toptancı hali olarak kullanılan Rami Kışlası'nın boşaltılarak, kütüphane olarak düzenlenmesi konusunda proje geliştirildiğini bildirdi. Esnaf için bedeli alınarak yeni işyerleri yapılacağını açıklayan Bayraktar, "Rami Kışlası, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışıyor" dedi.
Milliyet

Ataköy'de 28 yıllık işgali biz bitirdik sahili halka açıyoruz

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ataköy sahilinde 517 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıkardıkları arazinin 28 yıldır kaçak yapılarla işgal altında olduğunu ve bu araziyi kendilerinin kurtardığını belirterek, "Ataköy sahili bu işgalciler yüzünden halka kapalıydı. Hiç kimse endişelenmesin yeni proje ile sahili asıl biz şimdi halka açacağız" dedi.

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta yaklaşık 517 milyon TL muhammen bedelle satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan Ataköy sahilindeki arazinin, üzerinde yapılacak projelerle `sahili halka kapatmayacağını' söyledi ve "Bu arazi 28 yıldır işgal altındaydı. Sahil de bu işgalciler yüzünden halka kapalıydı. Hiç kimse endişelenmesin Ataköy sahilini yeni projeyle asıl biz şimdi halka açacağız" dedi. Ataköy sakinlerinin bazı çevreler tarafından yanlış bilgilendirildiğini ileri süren TOKİ Başkanı Bayraktar şöyle konuştu: "Sahilin halka kapanacağı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiç bir zaman da halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile çok biliyor. Biz o arazileri temizlemek için uğraşırken, Bakırköy Belediyesi bize evrak bile vermedi. Oralar işgal altındayken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi İstanbul'a, Ataköy'e, turizme katkı sağlayacak büyük bir projeyi engellemeye çalışıyor."

1991-1997'de yapıldı

Sözkonusu arazide TOKİ'nin yetkisiyle plan yaptığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Erdoğan Bayraktar şöyle devam etti: "Ataköy'ün en değerli arsalarından olan bu arsa, 1981'de, iki ayrı bölüm halinde, Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmeleri ile Emlak Bankası tarafından özel şahıslara kiralanmış. 1991 ve 1997 yıllarında Turizm Bakanlığı'nca turizm ve rekreasyon alanı olarak imar planı yapılmış. TOKİ, bu planlarda hiç bir değişiklik yapmadı. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamışlar ve bankanın sözleşmenin feshi için 1992'de davalar açmışlar, davalar 16 yıl sürmüş. Devlet, bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden 28 yıl mahrum kalmış, kiracılar arsayı cüzi bedelle kullanmaya devam etmiş. 28 yıldır genel olarak yıkık metruk binalar bulunan ve mezbelelik olan arsa, hiç bir zaman halkın serbest kullanımına açık olmamış ve kiracı özel şahıslarca arsa üzerindeki otel ve tatil köyü işletilmiştir."

3 tane yol yaptık

Arsanın bakanlar kurulu kararıyla Emlak Bankasından TOKİ'ye devrinden sonra, hukuki takip sonucunda 16 yıldır devam eden davaların sonuçlandırılarak kiracıların tahliye edildiğini anlatan Bayraktar, "Davalar sonuçlandı ve devletin bölge üzerinde tasarrufta bulunma imkanı doğdu. Biz oradaki betonları yıktık ve sahili halka açmak için 3 tane de yol yaptık. Yakında sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Oradaki imar, rekreasyon ve turizm amaçlıdır. Çevre bütünlüğüne, tarihi niteliğine ve imar planına uygun, hem devletin hak ettiği geliri en üst düzeyde sağlayacak hem de halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, rekreasyon ve benzeri serbest kullanım alanları içerecek bir değerlendirme yöntemi geliştirildi" dedi.

Halka açılacak araziye otel rezidans yapılır mı

BAKIRÖY Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın söylediği "28 yıldır işgal altındaydı" sözünün doğru olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: "Ancak 28 yıldan önce orası tamamen halka açıktı. Orada Ataköy Plajı vardı. Şimdi işgal son buluyor ve biz oranın tamamen yeşil alan olmasını istiyoruz. Tamamı yeşil alan olmazsa halka açılmaz. Halka açılacak yerde otel, rezidans olmaz. Orası satılınca halka açık olabilir mi? Bir yere halka açacaksanız yeşil alan ilan edersiz olur biter. Bizim isteğimiz sahilimizi tamamen halka açmak. Düşünün Bakırköy Belediyesi'nin 30 kilometre sahili var ama 1 metre kendi yeri yok. Versinler bize gösterelim halka nasıl açılıyormuş. Direnebileceğimiz kadar direneceğiz.Her haklarımızı kullanacağız."

76 anıt ağaç tescil edildi

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, proje kapsamında bölgedeki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağacın, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na (İKTVKK) tescil ettirilerek koruma altına alındığını belirtti. Bayraktar, şöyle konuştu: "Bölgenin görünümü ve ekolojisini bozan fiziksel yapılar temizlendi. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler ise satış kapsamından çıkarıldı."

Rami kışlası kütüphane olacak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halen toptancı hali olarak kullanılan tarihi Rami Kışlası'nda yürütülen çalışmalar konusunda da bölgedeki ticaret hanelerin boşaltılarak, yapıların tarihi değeri korunarak kütüphane olarak düzenlenmesi konusunda proje geliştirildiğini bildirdi. Bölgedeki esnaf için Bayraktar, bedeli alınarak yeni işyerleri yapılacağını açıkladı.
Hürriyet

Ataköy sahilindeki araziler 28 yıldır işgal altındaydı, biz halka açıyoruz
 
İstanbul Ataköy sahilinin halka kapatılacağına ilişkin iddialara Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan itiraz geldi. Bakırköy Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının gündeme getirdiği iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Bayraktar, "Bu arazi aslında 28 yıldır işgal altındaydı. Biz ise yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacağız." dedi. 
 
Tartışmalara konu olan arazi, İstanbul'un gözbebeği olarak adlandırılan Ataköy sahilindeki 125 bin metrekarelik alanı kapsıyor. TOKİ bu araziyi 1981 yılında çok düşük bedelle kiralayıp amaç dışı kullanan işletmelerden uzun süren bir hukuk mücadelesi ile geri almıştı. Buradaki tesisleri yıktıran İdare, 94 bin metrekarelik üç parsel için 19 Ağustos'ta 517 milyon TL muhammen bedel ile ihaleye çıkacak. Ancak Bakırköy Belediyesi ile bazı sivil toplum kuruluşları, söz konusu arazinin ihale sonrası halka kapatılacağını ileri sürüyor.

TOKİ Başkanı Bayraktar, Ataköy sahilindeki araziyi 28 yıl önce kiralayan işletmelerin sözleşmede belirtilen yatırımları yapmadığını söyledi. Devletin bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden mahrum kaldığını bildiren Bayraktar, "Genel olarak yıkık metruk binalar bulunan ve mezbelelik görünümünde olan arsa, hiçbir zaman halkın serbest kullanımına açık olmamıştır. Kiracılar, arsa üzerindeki otel ve tatil köyünü işletmiştir. Ayrıca bu yerlerde bazı yasadışı işlerin de yapıldığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında yer almaktadır." diye konuştu. 16 yıldır devam eden hukuk mücadelesini kazanarak buradaki kiracıları tahliye ettiklerini ifade etti. Erdoğan Bayraktar, araziyi tekrar aldıktan sonra buradaki beton yığınlarını yıktıklarını anlatırken, "Sahili halka açmak için 3 tane yol yaptık ve sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Oradaki imar, rekreasyon ve turizm amaçlıdır. Çalışmalar sonucunda çevre bütünlüğüne, tarihî niteliğine ve imar planına uygun, hem devletin mahrum kaldığı geliri en üst düzeyde sağlayacak hem de halkın ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayacak, rekreasyon ve benzeri serbest kullanım alanları içerecek bir değerlendirme yöntemi geliştirildi." açıklamasını yaptı. Söz konusu arazide Ataköylüler ve İstanbullular kadar 72 milyonun da hakkı olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bizim Ataköy'de başka parsellerimiz de vardı. Hiçbirini satmadık. Ataköylülere park olarak bahşettik. Zaten parkta, 'Bakırköy Belediyesi bu parkın arazisini TOKİ'den almıştır' diye yazar." değerlendirmesinde bulundu. Bu konuda kendilerine gösterilen tepkilerin haksız olduğuna dikkat çeken Erdoğan Bayraktar şöyle konuştu: "Burası 28 yıldır işgal altında idi. Halkın kullanımına açık değildi. Kimse bir şey demiyordu. Biz buradaki kaçak binaları tespit ederken, Bakırköy Belediyesi'nden evrak alamadık. İşgale sesi çıkmayan Belediye, şimdi bizim turizme katkı sağlayacak projemizi devlete ve hükümete zarar vermek için engellemeye çalışıyor."

İstanbul Sulukule projesiyle ilgili eleştirilere de cevap veren Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Burada zaten çok düşük katlı konutlar yapıyoruz. Yaşam tarzının korunması açısından konut projelerinde bir değişiklik yapmak mümkün değil, ancak Romanların orada istihdamına imkan sağlamak açısından bedesten ve kervansaray otel projesini ihale dışına çıkardık." diye konuştu.
Zaman

TOKİ: Belediyeye rağmen Ataköy'deki işgali bitirdik

TOKİ Başkanı Bayraktar, Ataköy'deki arazilerin satışının engellenmek istendiğini söyledi. Bayraktar "28 yıllık işgali bitirdik. Halka açtık. Şimdi ihaleyi engellemeye çalışıyorlar" dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan ve kamuoyunda tartışılan Ataköy sahil şeridindeki arazilerin kiralanması ve satışıyla sahilin halka kapatılacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak sert konuştu. Ataköy'ün en değerli bölgesindeki arazilerin yıllardır işgal altında olduğunu ve temizlenerek kullanıma uygun hale geldiğinde projelerin engellenmeye çalışıldığını söyledi. Bayraktar "Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiç bir zaman halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor. Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. Onların işgali varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, engellemeye çalışıyor" dedi.

ZAMANINDA YASADIŞI İŞLER YAPILMIŞ

TOKİ Başkanı Bayraktar, Ataköy'ün 1991 ve 1997 yıllarında yapılan imar planlarında turizm ve rekreasyon alanı olarak belirlendiğini hatırlatırken, şu bilgiyi verdi: "Ataköy'ün en değerli arsalarından olan bu arsa, 28 yıl önce, 1981'de, iki ayrı bölüm halinde, Emlak Bankası tarafından şahıslara kiralanmıştır. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamışlar. Devlet, bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden 28 yıl mahrum kalmış, kiracılar arsayı cüzi bir bedelle kullanmaya devam etmiştir. Ayrıca bu yerlerde bazı yasadışı işlerin yapıldığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında da yer almıştır" diye konuştu.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ ZARAR VERİYOR

Arazi üzerindeki kiracıların uzun davalar sonucunda çıkartıldığını belirten Bayraktar "Ataköy'de şimdi olan, belediyenin kamu malına zarar vermesidir" dedi. Bayraktar "Tüyü bitmemiş yetimin de hakkı var orada. Bizim orada bir sürü parsellerimiz vardı. Ataköylüler tarafından ağaçlandırılmış, yeşillendirilmiş. Hiç birini satmadık. Ataköylüler'e park olarak bahşettik. Zaten parkta da (Bakırköy Belediyesi bu parkın arazisini TOKİ'den almıştır) diye yazar. İhaleye çıkarılan yerleri de düzenleyeceğiz. Yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacağız" dedi. o AA

Sulukule'ye iki otel yapıp Romanlar'a iş vereceğiz

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Sulukule projesiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Roman kültürünü yaşatmaya yönelik arayış içinde olduklarını söyleyen Bayraktar, projede inşaat aşamasına gelindiğini, konutların 1, 2 ve 3 katlı olarak planlandığını söyledi. Bayraktar "Romanlar'ın orada istihdamına imkan sağlamak açısından Bedesten ve Kervansaray otel projesini ihale dışına çıkardık" diye konuştu. Romanlar'ın para vermeden konut sahibi olmak istediklerini belirten Bayraktar "Kiracı olan Romanlar para ödemeden daire sahibi olmak istiyor. Orası kıymetli. Orada yaptığımız daireleri, tamamen hak sahiplerine verdik. Tapusu olanlara daire verdik. Bir kısmı para alıp dairesini devretmiş. Oturan var mı bilmiyorum. Orada oturan 30-40 tane Roman vardı. Onları da bir şekilde yaşatacağız. Gündüz çalışacaklar. Roman kültürünü yaşatmak için onlar Kervansaray otelde ve Bedesten'de istihdam edilecek. Sulukule kültürü konusunda gerçekten yaşatacak imkan olursa yaşatırız" dedi.
Star

TOKİ: Bakırköy Belediyesi işgalcilerle işbirliği yaptı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan Ataköy sahil şeridindeki arazilerle ilgili Bakırköy Belediyesi'ne ağır suçlamalar yöneltti.
   
TOKİ, Ataköy'de Galleria alışveriş merkezinin yanındaki 153 dönümlük arsasını 19 Ağustos'ta ihale edecek. Bu satışa Ataköylüler günlerdir sürdürdükleri eylemle karşı çıkıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar'dan dün tepkilere yanıt geldi. Bölgenin imar planlarında `turizm ve rekreasyon alanı' olarak belirlendiğini anlatan Bayraktar şunları söyledi: "Bu arsa 1981'de Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmeleri ile Emlak Bankası'nca özel şahıslara kiralanmış. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamışlar ve açılan davalar 16 yıl sürmüş. Buraları düşük kiralarla kullanmışlar." TOKİ'nin araziyi devralmasından sonra davaların sonuçlandığını belirten Bayraktar, "Burası 28 yıl işgal altında idi. Kimse bir şey demiyordu. Halkın kullanımına da açık değildi. Burada kimin ne yaptığını herkes, uçan kuşlar bile biliyor" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz burayı temizlerken Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. Onlarla işbirliği yaptı. Biz oradaki kaçak binaları tespit ederken, belediyeden evrak alamadık. Onların işgali varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, biz turizme katkı sağlayacak proje uygulamak isterken engellemeye çalışıyor.

Sulukule'de mağdur yok
Erdoğan Bayraktar Sulukule ile ilgili ise şunları söyledi: "Roman kültürünü yaşatmaya yönelik arayış içindeyiz. TOKİ bölgede yapılan 620 konutun tamamını hak sahiplerine verdi. TOKİ olarak konut almadık.
Radikal

'28 yıldır işgal altındaki arazileri halka açıyoruz'

TOKİ Başkanı, Ataköy sahil şeridindeki arazilerin halka kapatılacağı yolundaki iddiaları cevapladı: Bu araziler halka kapalıydı biz açıyoruz

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan ve kamuoyunda tartışılan Ataköy sahil şeridindeki arazilerin 'kiralanması ve satışıyla sahilin halka kapatılacağı' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. "Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiçbir zaman halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor" diyen Bayraktar, "Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. Onların işgali varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi biz İstanbul'a, Ataköy'e, turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, bunu engellemeye çalışıyor" şeklinde konuştu. Bayraktar, Ataköy'ün 1991 ve 1997'de yapılan imar planlarında 'turizm ve rekreasyon alanı' olarak belirlendiğini hatırlatarak, şu bilgiyi verdi: "Ataköy'ün en değerli arsalarından olan bu arsa, 28 yıl önce, 1981'de, 2 ayrı bölüm halinde, Yap-İşlet-Devret sözleşmeleri ile Emlak Bankası'nca özel şahıslara kiralanmıştır. 1991 ve 1997'de de Turizm Bakanlığı'nca turizm ve rekreasyon alanı olarak imar planı yapılmıştır. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamışlardır. Bankanın sözleşmenin feshi için 1992'de açtığı davalar 16 yıl sürmüştür. Devlet, bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden 28 yıl mahrum kalmış, kiracılar arsayı cüzi bir bedelle kullanmaya devam etmiştir. Bu yerlerde bazı yasa dışı işlerin yapıldığı Emniyet kayıtlarında da vardır."

'BELEDİYE ZARAR VERİYOR'
Arsanın Bakanlar Kurulu kararıyla Emlak Bankası'ndan TOKİ'ye devrinden sonra, hukuki takip sonucunda 16 yıldır süren davaların sonuçlandırılarak kiracıların tahliye edildiğini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: "Ataköy'de şimdi olan, belediyenin kamu malına zarar vermesidir. Oranın imar planları 1991 ve 1997'de yapıldı. TOKİ, bu planlarda hiçbir değişiklik yapmadı. Orası beton yığını idi. Betonları yıktık, sahili halka açmak için 3 yol yaptık ve sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz."

TARİHİ YAPILAR KORUMA ALTINDA
Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre; proje kapsamında bölgedeki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağaç, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na tescil ettirilerek koruma altına alındı. Bölgenin görünümü ve ekolojisini bozan fiziksel yapılar temizlendi. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler satış kapsamından çıkarıldı ve tarihi kimliği korunarak kullanılmak üzere kiralanması kararlaştırıldı.

SULUKULE PROJESİ...
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Sulukule projesiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Bayraktar, "Sulukule kültürü konusunda; gerçekten yaşatacak imkan olursa yaşatırız. Konut projesi konusunda bir değişiklik yapamayız. Ancak Romanların bölgede istihdamı için, bedesten ve kervansaray otel projesini ihale kapsamından çıkardık" dedi. Bayraktar, ayrıca toptancı hali olarak kullanılan Rami Kışlası'nın da kütüphane olacağını kaydetti.
Takvim