01 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda tüketiliyor!

Erdoğan Bayraktar: Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda tüketiliyor!

Türkiyede 19 milyonun üzerinde konut stoğu bulunduğunu ifade eden Bayraktar, enerjinin yüzde 40tan fazlasının konutlarda tüketildiğini, bugünkü konut stoğunun enerjiyi savurduğunu, çok ciddi şekilde enerji kayıpları olduğunu söyledi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiyenin, doğanın, tabiatın kirletilmesinde çok fazla günahı olmadığını belirterek, "Biz yeni yeni sanayileşiyoruz, gelişiyoruz. Biz dünyayı kirletme noktasında çok gerideyiz" dedi.

Bayraktar, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Karadeniz ve Hazar Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliğinin (UBCCE) düzenlediği "Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 ve Sonrası için Beklentiler" başlıklı konferanstaki konuşmasında, dün Diyarbakır-Batman karayolunda meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulundu.

Bayraktar, Fransa meclisinde bugün görüşülecek yasa teklifiyle ilgili olarak, "Bugün Fransada oylama yapılacak. İnsanlığın düşüncesine çok aykırı, çok üzücü bir oylama... Bunun için de Türkiye olarak sıkıntılı, üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Türkiyede 19 milyonun üzerinde konut stoğu bulunduğunu ifade eden Bayraktar, enerjinin yüzde 40tan fazlasının konutlarda tüketildiğini, bugünkü konut stoğunun enerjiyi savurduğunu, çok ciddi şekilde enerji kayıpları olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Eğer biz bu yılın başından itibaren uygulamaya başladığımız binalara enerji kimlik belgesi verilmesi ve eski binalara da yine önümüzdeki yıllardan itibaren enerji kimlik belgesi verilmesi stratejisini gerçek anlamda hayata geçirebilirsek bu, konutlarda yüzde 45-50 tasarruf sağlayacak. Bu da toplamda yüzde 20lik bir tasarruf demek. Bu çok ciddi bir oran" şeklinde konuştu.

Bakanlığının çalışmalarına değinen Bayraktar, Türkiyenin, afet riski taşıyan bölgelerin dönüştürülmesi için büyük bir seferberlik yapması gerektiğini, ülkede 24 bin kilometre fay bulunduğunu, deprem aksı üzerinde bulunan çevreden başlamak üzere depreme dayanıksız, kaçak, eskimiş ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yıkılması, yenilenmesi gerektiğini, bunun çevreye de çok ciddi fayda sağlayacağını söyledi.

"KARBONDİOKSİTİ BİZİM İNSANIMIZ SOLUYOR"

Erdoğan Bayraktar, çevrenin sanayi, tarım ve enerji ile yakından ilişkisi bulunduğunu ifade ederek, "Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Gelişeceğiz, kalkınacağız, bir taraftan da atmosferi kirletmeyeceğiz, karbon salınımını azaltacağız" dedi.

Dünyaya bakıldığında çevreciliğin son 30 yılda çok önem kazandığını dile getiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayileşen, kalkınan, gelişen ülkeler baktılar ki Biz dünyayı çok kirletiyoruz. Atmosfer kirlendi. Sıcaklık artıyor, buzullar eriyor. Dünyanın dengesi bozuluyor, bir taraftan çölleşme bir taraftan seller oluyor. Bunun artık durdurulması lazım diye Kyoto, BM olsun ciddi şekilde başlarını ellerinin arasına koyarak düşünmek zorunda kaldılar. Emisyonu azaltalım diye ciddi tedbirler alınmaya başladı.

Bizim doğanın, tabiatın kirletilmesinde çok fazla günahımız yok. Biz yeni yeni sanayileşiyoruz, gelişiyoruz. Esas itibariyle şu anda zengin ülkeler atmosferi, suyu, toprağı kirlettiler. Bugün de hala öyle... Bugün Türkiyede emisyon gazı değeri ortalama 5 ton, karbondioksit, yıllık değer... OECD ülkelerinde bu oran ortalama 15 ton, Avrupa ülkelerinde 10 ton. ABDde 19 ton, Kanadada 17 ton. Biz dünyayı kirletme noktasında çok gerideyiz. Biz BM, Kyoto kararlarına uyuyoruz. Biz ülke olarak dünyanın bu hassasiyetine azami derecede dikkat gösterirken gelişmiş ülkelerin de bize ciddi manada yardım etmesi, bizi desteklemesi lazım. Bizim ürettiğimiz bir malı, aynı malı eğer Çin 20 liraya üretiyorsa, biz bunu 40 liraya üretirsek o zaman kalkınmamızda sıkıntı olacak demektir. Avrupa şimdi buzdolabını bize yaptırıyor, gelip otomobilleri burada yapıyor. Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5inci sırada ve biz çimentoyu yurt dışına biraz daha ucuz satıyoruz. Karbondioksiti bizim insanımız soluyor ama fiyat olarak da ihraç ederken daha ucuza veriyoruz. Mecburen... Çünkü bize döviz gelecek."

Zenginlerin paylaşımı daha iyi yapması halinde dünyanın çok daha rahat edeceğini belirten Bayraktar, "Bu süreçte Türkiye olarak çevre konularında üzerimize düşeni mutlaka yapacağız. Emisyon azaltımında, karbondioksit salınımında, bunları azaltmak için gerekli tedbirleri alacağız. Bakanlık olarak çok ciddi şekilde çalışıyoruz. Çevreyi koruyarak kalkınmak, gelişmek, insanlarımızı zenginleştirmek, ihracatımızı artırmak zorundayız. Bütün bu dengelere dikkat edeceğiz" diye konuştu.

Bundan 20-30 yıl önce Avrupadan gelen gemilerin atıklarını bizim denizlere bırakıp gittiğini kaydeden Bayraktar, "Şimdi Avrupanın, dünyanın dediği hususları biz elimizden geldiğince kabul ediyoruz. ABD, Çin, Hindistan da buna uysun diyoruz. Onlar da uysun ki gerçekten dünyanın istediği çevre dostu bir dünya oluşabilsin" dedi. Bayraktar, Türkiyenin, bulunduğu coğrafya itibariyle dünyadaki çevre hareketlerinden, karbon salınımından, atmosferin kirlenmesinden en çok etkilenen ülke konumunda olduğunu, buna çok dikkat ettiklerini söyledi.        

AA


Geri Dön