28 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar'a 'yılın bürokratı ödülü' verildi!

Erdoğan Bayraktar'a 'yılın bürokratı ödülü' verildi!

Elazığ'da 8 Mart'ta yaşanan deprem sonrasında, duyarlı tutumu sebebiyle Erdoğan Bayraktar'a yılın bürokratı ödülü verildi



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm işi için prosedürlerin yerine getirilmesi halinde, kaynağın mutlaka geleceğini belirterek, "Bize inanın, bak samimi söylüyorum belki burada söylemem doğru değil ama inanın bize Allah gönderiyor parayı" dedi.

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) öğrenciler arasında yapılan anket sonucu, Elazığ'da 8 Mart'ta yaşanan deprem sonrasında, duyarlı tutumu ve başarılı kurumsal yöneticiliği vasfı sebebiyle  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'a yılın bürokratı ödülü verildi.

Bayraktar, Bahaddin Ögel Konferans Salonu'nda gerçekleşen törende, ödülünü Vali Muammer Erol'dan aldı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, öğrenciler tarafından yapılan ankette TOKİ'nin takdir edilmesinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, teşekkür etti.

Zonguldak'taki maden ocağında hayatını kaybeden 30 işçiye rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Bayraktar, afetlerde can kayıplarının yaşanmaması dileğinde bulundu.

Elazığ'da 8 Mart'ta meydana gelen depremde, hükümetin duyarlılık gösterdiğini, kısa sürede deprem bölgesine ulaşarak, ev inşaatlarına başladıklarını anlatan Bayraktar, "İnşallah önümüzdeki 5 ay içerisinde bunları bitirip yaklaşık 1500 konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yine Valiliğimiz tarafından ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda köylerde münferit şekilde afette yıkılan evleri de yapmak için yeni bir çalışmamız var. Bunların yasal süresi nedeniyle tespitlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

-81 İLDE 430 BİN KONUT
Erdoğan Bayraktar, daha sonra "TOKİ Faaliyetleri ve Deprem Dönüşümü" konulu konferansa katıldı. Bayraktar, 1940'lı yıllardan itibaren Türkiye'deki şehirlere göç ve sanayileşmeyle orantılı olarak yeterli ve gerekli konutun üretilemediğini, bu durumun şehirlerde kaçak yapı ve gecekondulaşmayı getirdiğini söyledi.

Bayraktar, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa,  Adana  gibi şehirlerde yaşanan gecekondulaşmanın yanı sıra son dönemlerde de özellikle Diyarbakır, Batman ve Van'da da gecekondulaşmanın çok ciddi oranda arttığını kaydetti.

1984 yılında kurulan TOKİ'nin oluşturulan fonla bizzat konut üretimi yaptığı gibi kooperatifler ve belediyelere konut kredisi vermek suretiyle de konut yapımını ciddi şekilde desteklediğini anlatan Bayraktar, 1987-88'lere kadar başarılı olunduğunu, fakat daha sonra kooperatiflere verilen kredilerin birim konut maliyetinin yüzde 5-10'a ulaşması sonucu kooperatif inşaatlarının bitmediğini, Türkiye'de çok ciddi kooperatif mağdurlarının oluştuğunu bildirdi.

TOKİ'nin aynı işleri yapan diğer kuruluşların da çatı altında toplanarak, Başbakanlığa bağlandığını belirten Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi:
"TOKİ bugüne kadar 81 ilde yaklaşık 700 ilçede 1700 şantiyede 430 bin konut rakamına gelmiştir. 30 milyar liralık ihalesinde yaklaşık 20 milyar lira hak ediş ödemesi yapmıştır. Bu paranın tamamını bütçeden nakit almadan, hazineden almış olduğu arsaları değerlendirmek suretiyle ve kendi yapmış olduğu konut ve iş yerlerinin satışından elde etmiş olduğu kaynakla kendi çarkını döndürmeye çalışmaktadır. TOKİ'nin bu hızlı çalışmasının ve gayretin altında yatan unsurların başında gelen en önemli iki faktörden bir tanesi vatan, millet, üretim eksenli, heyecanlı bir ekip yaratmaktır. Bir diğeri de kendi kaynağını üretme şevki içerisinde olmaktır. Yani TOKİ olarak paramıza çok ciddi bir şekilde sahip çıkma gayreti içerisinde çalışarak bu noktalara geldik."

-KENTSEL DÖNÜŞÜM-
Bayraktar, konuşması sırasında Rektör Prof. Dr. Feyzi Bingöl'ün "Deprem yönetmeliği yayınlanmadan önceki yapılarda bir çarpıklaşma, dayanıksızlık var.

Acaba bu konuda belediyelerle ne tür ilişki içerisindesiniz? " sorusu üzerine şunları söyledi:
"Deprem riski altında bulunan binaların tespiti noktasında da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile yeni bir çalışma başlattık. TBMM'de bir deprem komisyonu kuruldu. Bu komisyon da çalışmalarını devam ettirmektedir. TOKİ olarak zaten Cumhuriyet tarihinde görülmeyecek derecede 150 belediye ile deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm noktasında çalışmalarımız var. Fakat bu çok zor bir şey. Sadece kaynak gerektirmiyor. Aynı zamanda insanlar deprem riski altında bulunan evlerde otursalar bile bu insanları o evlerden çıkartmanız zor. İnsan bulunduğu evden başka bir semte başka bir yöreye gitmek istemez. İnsanları kendi bulundukları yerlerde ev sahibi yapmak durumundasınız."

Kentsel dönüşüm işi devletin, hükümetin, yerel yönetimlerin üniversite ve ilgili odaların birlikte yapması gereken bir iş. Bu şekilde bunun üstesinden gelebiliriz. İlk etapta belki 20 milyar dolar kaynak gerekmektedir. Ama devletin otoritesi, kararlılığı, ciddiyeti ve sahip çıkması, mahalli idarelerin bu işe sarılması ve halkın nabzını tutması ve halkın bu konuda çok ciddi bilinçledirilmesi ve ilgili tüm aktörlerin millete anlatması ve tetiklemesi gerekmektedir."

-"AMA İNANIN BİZE ALLAH GÖNDERİYOR PARAYI"
Bu iş için prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, kaynağın mutlaka geleceğini söyledi.

Erdoğan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bize inanın, bak samimi söylüyorum belki burada söylemem doğru değil ama inanın bize Allah gönderiyor parayı. Çok samimi söylüyorum. Bağışlayın beni. Biz şimdi 20 katrilyon lira para bulduk. Bu para hazinenin elinde arsalar bugüne kadar vardı. İşte geçen gün arsa sattık ve 50 trilyona aldığımız arsayı 300 trilyona sattık. Bu şekilde bereketi kendinden oluşuyor. TOKİ olarak iddia ediyorum, dünyada en iyi para ödeyen kuruluşuyuz. Bugün müteahhitlerimiz var. Belediyelerde, Bakanlıklarda iş yapıyorlar. Bizde kar marjı düşüktür ama çalışanın alnının teri kurumadan parasını ödemeye çalışıyoruz. Türkiye depreme dayanıksız yapılardan mutlaka kurtulmalıdır. Türkiye eğer kalkınacaksa, gelişecekse Avrupa ile bütünleşecekse, çağdaş dünya konumuna gelecekse savaş yapılı, çarpık yapılı şehirlerden, depreme dayanıksız yapılardan kurtulmak zorundadır."

-AFET KONUTLARI-
Bayraktar, 60 yıldır Türkiye'de oluşan afetler sebebiyle yapılmayan konutların büyük bir bölümünün son 7 yıl içinde yapıldığını kaydetti.

Bugüne kadar sadece afet kapsamında TOKİ olarak 13 bin konut ürettiklerini, bunun yanı sıra 614 tane ilköğretim okulu ve lise, 80 sağlık ocağı ve 75 eğitim ve araştırma hastanesi yaptıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Fakat bu kesinlikle yeterli değildir. Bugün Türkiye'deki şehirlerimizde gecekondulaşma çok ciddi kaynak israfına sebep olmaktadır. Türkiye mutlaka şehirlerini düzeltmek zorundadır. Türkiye, şu an yüzde 24'lere düşen köy nüfusunu, şehirde ne varsa köye de götürmek, köylerini modernize etmek suretiyle artırmak durumundadır."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Erdoğan Bayraktar YILIN BÜROKRATI

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Fırat Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan oylama ile "yılın bürokratı" seçildi. Bayraktar'a ödüllü düzenlenen törenle Elazığ'da Vali Muammer Erol tarafından verildi. Bayraktar yaptığı konuşmada, "TOKİ'nin en önemli görevlerinden biri heyecanlı bir ekip oluşturmak ve kendi kaynağını üretmektir. TOKİ'nin bu hızlı çalışmasının altında yatan unsurlardan iki tanesinin biri vatan eksenli, diğeri ise üretim eksenli heyecanlı bir ekip oluşturmaktır" diye konuştu.
Türkiye


Geri Dön