09 / 01 / 2025

Erdoğan Bayraktar: Konut fiyatlarını TOKİ düşürdü

Erdoğan Bayraktar: Konut fiyatlarını TOKİ düşürdü

TOKİ Başkanı Bayraktar kira ve konut fiyatlarının düşmesi ve kiraların gerilemesinde TOKİ'nin yaptığı 420 bin konutun etkisi olduğunu söyledi



TOKİ Başkanı Bayraktar'dan kira ve konut alımıyla ilgili önemli açıklamalar...Başkan Bayraktar Türkiye'de konut fiyatlarının düşmesi ve kiraların gerilemesinde TOKİ'nin yaptığı 420 bin konutun etkisi olduğunu, bu nedenle muhalefetin dahi kendilerini eleştirirken katı davranamadığını kaydetti...

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin konut sektöründe yüzde 10'luk paya ulaştığına işaret ederken, Türkiye'de konut fiyatlarının düşmesinde de kiraların gerilemesinde de büyük pay sahibi olduklarını söyledi.

ANA GİBİ DÖVÜYORLAR

Başkan Bayraktar, kahvaltı sohbetinde buluştuğu BUGÜN'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. TOKİ'nin icraatlarının toplumun geniş kesimlerince beğenildiğine işaret eden Bayraktar, “Çünkü herkes biliyor ki  TOKİ  çalışıyor ve devlet malına kast etmiyor. 3 bin ihale yaptık, hiçbirinde soruşturma geçirmedik. En sert muhalif kesimler dahi bizi eleştirirken sert vuramıyor, ana gibi şefkatle, sever gibi dövüyor” dedi.

Bayraktar, 420 bin konut yaparak kiraları düşürüp ev fiyatlarını ucuzlattıklarını, bundan yapsatçı müteahhitler dışında geniş kitlelerin memnun olduğunu söyledi.

KONUT ALMANIN TAM SIRASI

Başkan Bayraktar, kentsel dönüşümün işsizlik ve Güneydoğu ile birlikte çözülmesi gereken en acil sorunların başında geldiğini söyledi. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Diyarbakır gibi kentlerde gecekondu sorununu çözmek için çok acil olarak 1,5 milyon konut yapılması gerektiğini belirten Bayraktar, “Kentsel dönüşüm tek başına TOKİ'nin altından kalkabileceği bir iş değil. ABD bile bu tür yerleri dönüştürmek yerine öylece bırakıp başka yerlere konut yapıyor. İspanya ve Kore oluk oluk para akıtarak bu sorununu çözebildi. Biz 150 yerde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Sadece Kuzey  Ankara  girişindeki dönüşüm için şimdiye kadar 400 milyon lira harcadık, tek kuruş henüz gelmedi” dedi.

Erdoğan Bayraktar, kriz sonrası konut yatırımı konusunda kafası hâlâ karışık olan vatandaşa “alım” tavsiyesinde bulundu. Bayraktar, “Konut alımının tam sırası. Demir şu anda bin 400 lira. Demirin inşaat maliyeti içindeki payı yüzde 10. Stokta bekleyen konutlar demir 600-700 liradan alınarak yapılmıştı. Konut şişti. Paraya döndürmek için stoklar hızla satılıyor. Stok bitince yüksek maliyetli konutlar devreye girecek, fiyatlar artacak” diye konuştu.

YURTDIŞI TALEBE YETİŞEMEM

Bayraktar, TOKİ'nin başarısını duyan Moritanya'dan Cezayir'e, İran'dan Fransa'ya kadar çok sayıda ülkeden davet aldıklarını ancak ülke içindeki işlerin yoğunluğu nedeniyle dışarıya bakamadıklarını söyledi. Bayraktar, “Deprem oluyor koş TOKİ, stada ihtiyacım var koş TOKİ, bakanlık binası lazım koş TOKİ! Konut işi özelinin çok dışına kaydık. Zıvanadan çıktık. İş yükümüz öylesine arttı ki trafiğe çıksak, fazla yükten polis çevirir. Suriye kentsel dönüşüm için beni çağırıyor. Eve lazım olan komşuya haramdır. Dışarı gideceksek para kazanmaya gideriz” dedi.

300 BİN KONUT AYAKTA ZOR DURUYOR
TOKİ Başkanı Bayraktar, bugüne kadar yaşanan depremlerin başta İstanbul olmak üzere, deprem hattı üzerinde bulunan illerdeki konutlara büyük zarar verdiğini söyledi. Bayraktar, “Hiç şakası yok. Onbinlerce konut ayakta zor duruyor. 150 bini İstanbul'da geri kalanı da Gebze, Adapazarı, İzmit, Bolu, Afyon- Burdur, Elazığ- Bingöl'de olmak üzere en az 300 bin konutun çok acil, bugünden yarına hemen yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması gerekir” dedi.

35 MİLYAR TL GEREKLİ
Başkan Bayraktar, depreme yönelik konut yıkımı ve yeniden yapımının acilen devlet politikası olarak ele alınması ve sivil kuruluşların da desteğiyle projenin tamamlanması gerektiğini söyledi. Bayraktar, büyüklüğü 6,5 ve daha üzerinde olabilecek bir depremin 300 bin konutu yerle bir etme riski bulunduğuna işaret ederken, bu sayıda konutun yıkılıp yeniden yapılması için en az 30-35 milyar TL'lik kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti. Bayraktar, bu paranın tamamına yakınının da devletin kasasından çıkacağına dikkat çekti.

RAKAMLARLA TOKİ
81 il, 800 ilçede, bin 662 şantiyede 362 bini sosyal konut olmak üzere toplam 420 bin 532 adet konut yaptı. Üretilen konut sayısı 100 bin nüfuslu 16 şehre eşit.

Sosyal konutların 185 bini dar ve orta gelir grubu, 112 bini alt gelir grubu ve yoksullar, 49 bini gecekondu dönüşümü, 12 bini afet, 3 bin 565'i de tarımköy projesi kapsamında yapıldı.

Alt gelir grubu, 65-87 metrekare konutları 6 bin lira peşin, teslim tarihinden başlamak üzere 300 lira taksit ve 15 yıl vadeyle satın alabiliyor.

Konut dışında 600 okul, 607 spor salonu 49 yurt ve pansiyon, 80 sağlık ocağı, 337 binası olan 22 ayrı sevgi evi, 171 bina ve 69 hastaneden oluşan 14 ayrı engelsiz yaşam merkezi, 36 kütüphane, 15 atölye, 294 cami, 5 çok amaçlı salon, 367 adet ticaret merkezi yaptı; 3,7 milyon ağaç dikti. Yatırım maliyeti 35 milyar TL olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştirdi. 800 bin kişilik istihdam sağladı.
Vatan


Geri Dön