29 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Sit alanlarını bilimsel koruyacağız!

Erdoğan Bayraktar: Sit alanlarını bilimsel koruyacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, sit alanlarıyla ilgili KHKya açıklık getirdi. Sit alanlarının yok edilmesinin söz konusu olmadığını anlatan Bayraktar Sit alanları bilimsel olarak korunacak dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sit alanlarıyla ilgili düzenleme getiren ve tartışma konusu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevlerini ve yapısını düzenleyen 648 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili konuştu. Değerlendirmede bulunan Bayraktar Sit alanlarının yok edilmesi söz konusu değil. Sit alanları artık geleneksel değil, bilimsel olarak korunacak dedi. Bayraktar, KHK ile bakanlığın olağanüstü yetkilerle donatıldığı haberlerine karşılık, yatırımların hızlandırılması, bürokratik sürecin kısaltılması için düzenlemeye gittiklerini, olağanüstü yetkinin söz konusu olmadığını savundu. Bayraktar, şöyle konuştu: Bakanlığımız, sürdürülebilir çevre ve yaşam kalitesi yüksek yerleşmeler hedefine ulaşmak için çalışmalarına başladı. Ülkemizin doğal afetlerle ilgili risk düzeyi üst seviyede bulunuyor. Bu riski yönetebilmek ancak hızlı ve etkin teşhis ve müdahale ile mümkündür. Birikimimizi depreme karşı dayanıksız yapılar ile heyelan, taşkın, su baskını gibi nedenlerle afet riski bulunan yerlerdeki imar mevzuatına aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini ve uygulamalarını yapmak veya yaptırmak üzerine yoğunlaştırmak durumundayız. Daha önce deprem gibi afetlerde yaşadığımız büyük acılar, ekonomik ve sosyal kayıplar ülkemiz için dönüşüm projelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bakanlığımızın özellikle 648 sayılı KHK ile aldığı yeni yetkilerin asıl mahiyeti de budur.

Bir telefonla karar verilmez

Bayraktar, düzenlemeyle çok başlılığı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını da belirterek sit alanlarının kaderinin tek bir telefonla değişmesinin söz konusu olmayacağını savundu. Bayraktar Kesinlikle tek bir kişinin bir telefonla verebileceği bir karar değildir. 648 sayılı KHK ile bu süreç belirlenmiştir. Tüm doğal sit alanlarına ait dokümanlar Kültür ve Turizm Bakanlığından teslim alınacak. Öncelikle korunan alanlarda boşluk analizleri ve temel araştırmalar yapılarak envanter oluşturulacak dedi.

BİN 234 SİT ALANI KARARI YENİDEN İNCELENECEK

Erdoğan Bayraktar, bin 234 sit alanı kararının yeniden incelenmesinin yolunun açılacağını belirterek,  bugüne kadar alınan kararların aynen geçerli olacağını söyledi. Eskiden bölge kurullarında arkeolog, mimar, sanat tarihçisi, şehir plancıları meslek guruplarından uzmanların olduğunu belirten Bayraktar, yeni bölge komisyonlarında biyolog, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı yer alacağını belirtti.
Star/Nevin Bilgin


Geri Dön