29 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Tünel kalıpla estetik evler ortaya çıkmıyor

Erdoğan Bayraktar: Tünel kalıpla estetik evler ortaya çıkmıyor

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yıkılan şehirlerde hızlı ve ucuz konut yapmak için Rusya ve Avrupa'da ortaya çıkan tünel kalıp sistemi, sonraki yıllarda geliştirilerek bütün dünyada uygulandı.



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, mimarisi güzel evler inşa etmek için artık tünel kalıp sistemini terk etmek gerektiğini söyledi. Tünel kalıpla yapılan binalar betonarme yapılara göre daha hızlı ve ucuza mal oluyor. Ancak okul, yurt, otel gibi birbirinin tekrarı odalara sahip yapılar için tünel kalıp uygun olsa da estetik konutlar ortaya çıkmıyor.  
 
 İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yıkılan şehirlerde hızlı ve ucuz konut yapmak için Rusya ve Avrupa'da ortaya çıkan tünel kalıp sistemi, sonraki yıllarda geliştirilerek bütün dünyada uygulandı. Türkiye'de de hem  TOKİ  (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) ve KİPTAşž gibi kamu inşaat şirketleri hem de özel sektör zamanla gelişen bu modern yöntemle binalar inşa ediyor. Ancak TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'dan ilginç bir çıkış geldi. Bayraktar, dün Yapı Endüstri Merkezi'nde katıldığı İstanbul Konut Fuarı'nda 'Artık tünel kalıp sistemini terk etmeliyiz.' dedi.

Artık insanların konuta ulaşma bilincinin değiştiğini, özel sektörde tasarım ve projenin sattığını belirten Erdoğan Bayraktar, 'Mimarlık kesimi tarafından uyarılıyoruz. Bu uyarı haklıdır. Mimaride çeşitliliğin artırılmasını geliştirmemiz lazım. Bunun için de çalışmalarımızı yapıyoruz. Artık tünel kalıp sistemini terk etmemiz lazım. Türkiye'mizi güzelleştiren mimari silüetleri Türkiye'mize kazandırmamız lazım.' diye konuştu. Alt gelir grubunun konut alımında sıkıntı oluşturduğunu söyleyen Bayraktar, 'Bu insanları ev sahibi yapmamız lazım. Burada biz bir kuruşun bile hesabını yapmak zorundayız. Biz TOKİ olarak üzerimize yüklenen 500 bin konut hedefini aşağı yukarı yakaladık. şžu anda 460 bin konuttayız. Bundan sonra ağırlığımızı kentsel dönüşümlere vereceğiz.' dedi.

Bugün artık hem özel sektörün hem de TOKİ'nin sitelerde bir yaşam tarzı bulunduğunu söyleyen Bayraktar, insanların kaçak yapıya, gecekonduya yönelme anlayışının kırıldığını anlattı. Bayraktar'a göre Türkiye'nin tamamında bulunan 16,5 milyon hanenin 13 milyona yakını kasaba ve şehirlerde. 13 milyondan fazla konutun yarısına yakını mimarlık silüetinden yoksun ve depreme dayanıksız. 'Ulaşımla, eğitimle, sağlıkla entegre edilmiş yeşili bol olan yerleşim birimleri üretmek zorundayız.' diyen Bayraktar, bunun şehirlerden başlayarak dalga dalga Türkiye'ye yayılmasını şart olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümü sadece devletin yapamayacağını vurgulayan Bayraktar, bunun halk bilinciyle yapılacağını, Amerika ve Japonya'da böyle gerçekleştiğini kaydetti. Bayraktar, gecekondu bölgelerinde, depremde riskli bölgelerde parselleri alıp, yeni konseptler meydana getireceklerini açıkladı.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı ve Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Başkanı Doğan Hasol da, 'TOKİ çok başarılı çalışmalar yapıyor ancak bir konuda bir miktar eksikliği var, o eksiklik mimarlık eksikliği.' dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya da konut kredilerinde kuvvetli artışın devam ettiğini, 8 ayın sonunda kredilerin yüzde 22 arttığını kaydetti. Gökkaya, bir kişinin konut kredisi kullanması için yılda 45 bin lira kazanmaya ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye'deki 16 milyon hane halkından sadece 1,8 milyon hane halkının bundan yararlanabildiğini söyledi. Soyak Holding CEO'su Emre çamlıbel de, her sene şartnamelere uygun 600 bin konut üretmek için, Türkiye'nin konut politikasının ortaya konulması için TOKİ'nin önderlik edebileceğini söyledi.
Zaman
 


Geri Dön