15 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Türkiye tüm dünyada gıptayla izleniyor!

Erdoğan Bayraktar: Türkiye tüm dünyada gıptayla izleniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Of-Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nce, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Of'un Kurtuluşunun 95. Yılı'' etkinliğinde konuşma yaptı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer'' dedi. Of-Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nce, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Of'un Kurtuluşunun 95. Yılı'' etkinliğinde konuşan Bakan Bayraktar, davetlilere izlettirilen ''Bir Yürek Siperi, Of Direnişi'' belgeseline atıfta bulunarak, ''Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer. Bunu çok iyi bileceğiz, tarihimizi çok iyi bilmemiz lazım'' ifadesini kullandı.

 

Bakan Bayraktar, Of-Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin önemli bir geceye imza attığını kaydederek, bu tür etkinliklerin insanların tanışması için fırsat olduğunu söyledi. Of'un sıradan bir ilçe olmadığını dile getiren Bakan Bayraktar, Of'un Türkiye tarihine imza atmış, iz bırakmış bir yörenin adı olduğunu vurguladı.

 

Bakan Bayraktar, Of'un 19. yüzyıldan itibaren değişen nüfus yapısına dikkati çekerek, 1900'lerde 40 bin civarı olan nüfusun bugün de yaklaşık 43 bin olduğunu aktardı.

 

İstanbul'daki Ofluların nüfusunun ise 250 bin kadar olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

 

''Of'un gelişmesi, kalkınması lazım. Of'un bu kadar göç vermemesi lazım. Oralara 4-5 katlı büyük evler yapıyoruz, tabiatı olabildiğine bozuyoruz ama evler boş. Of'ta şimdi bir gayret var. Tabii çay fabrikaları var. Hem Eskipazar tarafındaki devlet çay fabrikası hem Soyaklı Deresi'ndeki çay fabrikası, bunun yanında özel çay fabrikaları, 10'un üzerinde fabrika var. Onlara bir canlılık getirilmeye çalışılıyor. İşte Of'a fakülte kuruldu, bir canlılık getirilmeye çalışılıyor.''

 

Bakan Bayraktar, Ofluların memleketleriyle bağını koparmaması gerektiğini belirterek, akrabalarla ilginin kesilmemesini istedi.

 

İş adamları dahil olmak üzere Of'a yatırım çekmek için çaba harcadıklarını anlatan Bakan Bayraktar, teknik altyapı konusunda gayret içinde olduklarını söyledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'a önem verdiğini ve yatırımı teşvik ettiğini kaydeden Bakan Bayraktar, Türkiye'de son 10 yılda yaşanan gelişmelerden bahsetti.


-''Türkiye, şu anda tüm dünyada gıptayla izleniyor''-     


Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yurt dışından algılanışının değiştiğini aktararak, şöyle devam etti:

 

''Türkiye, şu anda tüm dünyada gıptayla izleniyor. Tüm dünya Türkiye'ye inanın parmak ısırıyor ve Türkiye'yi takip ediyor. Şu anda size birkaç rakam vereceğim. Türkiye'nin dünyaya verdiği fotoğraf nedir- Dış dünya tarafından algılanışı nedir- 10 yıl önce iktidara geldiğimiz zaman Türkiye'nin GSMH'si 230 milyar dolardı, bugün 800 milyar dolar. Dünyada şu anda 17. büyük ekonomiyiz. 27. büyük ekonomiden 17. büyük ekonomiye geldik. Gecelik enflasyon yüzde 30 ile 600 arasındaydı, faiz ayyuka çıkmıştı, şu anda faiz yüzde 6-7 seviyelerinde. İhracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 152 milyar dolar.''

 

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin IMF'nin kapısında talep eden durumdan borç verecek duruma geldiğini belirtti. Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi için olanca güçleriyle çaba sarf edeceklerini dile getiren Bakan Bayraktar, halkın iktidara duyduğu güvene layık olmaya çalışacaklarını söyledi.

 

Trabzon'u üniversite şehri haline getirmek istediklerini anlatan Bakan Bayraktar, Trabzon'un altyapısının iyileştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti. Bakan Bayraktar, Trabzon'un bir AB şehri olması gerektiğini, bu hedefe ulaşmada büyükşehir statüsü kazanmanın önemli bir aşama olduğunu ifade etti.

 

Bakan Bayraktar, konuşmasına, Ali Rıza Şişman'ın ''Of Muharebeleri'' şiiriyle son verdi. Trabzon yöresi halk oyunu ekiplerinin gösteri yaptığı, yöresel sanatçıların sahne aldığı etkinlikte, ''Bir Yürek Siperi, Of Direnişi'' adlı belgesel izlettirildi.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Erdoğan'ın kutlama mesajı gönderdiği etkinliğe, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral da katıldı.


Geri Dön