01 / 01 / 2025

Erdoğan Bayraktar: Zenginliğin temeli gayrimenkule yatırım

Erdoğan Bayraktar: Zenginliğin temeli gayrimenkule yatırım

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelişmenin zengin olmanın en temel ögelerinden birisinin gayrimenkul olduğunu söyledi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelişmenin zengin olmanın en temel ögelerinden birisinin gayrimenkul olduğunu belirterek, "Ölü yatırım gibi görünse de tetiklediği yan sektörlerle birlikte çok önemli bir aktivitedir" dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, "Gelişen Kentler Zirvesi", Almira Otel'de başladı.

Erdoğan Bayraktar, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, artık şehirleşmenin kaçınılmaz bir gelişim sürecine girdiğini belirterek, özellikle Türkiye'de nüfusun yüzde 70'inden fazlasının şehirlerde yaşadığını söyledi.

Bayraktar, son dönemde ülkede şehirleşmeyle ilgili çok ciddi değişimler ve gelişmeler yapıldığını ifade ederek, şehirleşmenin gelişimini gecekondu yapımları ve göçler kadar belde belediyelerinin de tıkadığını belirtti.

Bunu söylerken belde belediye başkanlarını kötülemek ya da küçümsemek istemediğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Büyükşehirler, siluet ve dizayn bakımından bir yapılaşma rejimi getiriyorlar. Ama hemen kenarında bir belde belediyesi bunu kırıyor ve hemen orada değişik bir mimari yapı meydana getiriyor. Bu şehirleri olanca nispette bozuyordu. Yasa çıkararak Türkiye'deki 16 büyükşehiri bu yapıdan kurtaran TBMM'ne teşekkür ediyorum. Belde belediyelerinin büyükşehirlerle bütünleşmesi lazım." Bayraktar, şehirlerin kalkınmasında en önemli etkeni ulaşım aksının oluşturduğunu dile getirerek, şehirlerin mutlaka çöküntü alanlarından ve gecekondu bölgelerinden arındırılması gerektiğini söyledi.

Ulaşım aksı sağlıklı olmayan bir şehri kalkındırmanın mümkün olmadığını anlatan Bayraktar, "Eğer biz şehirleri kaçak yapılardan, gecekondulardan arındıramazsak şehirleri kalkındıramayız. Dolayısıyla ülkemizi kalkındıramayız" diye konuştu.

Bayraktar, şehirlerin kategorize edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Altyapı sağlıklı oluşmadığını için İstanbul'da tarih kentinden sanayi kentine kadar tüm özellikleri görürsünüz. Bursa da buna benzerdir. Diyarbakır'da da bir yoğunlaşma ve boğulma olmaktadır. Türkiye'de düzgün Kayseri ve Konya şehirlerimiz var. Bunlar, güzel fotoğraf veren iki kenttir."

-"PARALAR YASTIK ALTINDAN ÇIKARILMALI"-
Gelişen ekonomik şartlar doğrultusunda akıllı yatırımlar yapmak gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Gelişmenin, zengin olmanın en temel öğelerinden biri gayrimenkul yatırımlarıdır. Ölü yatırım gibi görünse de tetiklediği yan sektörlerle birlikte çok önemli bir aktivitedir. İnsanların yastık altındaki paralarını çıkartıp, ekonomiye katmalıdır" dedi.

Bayraktar, "Bugün ülkede barınmaya ihtiyacı olan insanların ev almaya parası yok" diyerek, devlet olarak bu insanlara ev vermek gibi bir zorunluluklarının bulunduğunu ifade etti.

İnsanların evlerine taşındıktan sonra kira öder gibi 15-20 yıla varan vadelerle kendi evinin parasını ödemesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Devlet olarak bunu yaparak insanlarımızın devlete olan aidiyet duygusunu artırmalıyız" dedi.

-SPK BAŞKANI AKGİRAY-
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da Bursa'nın tarih, kültür, turizm ve sanayi şehri olduğunu belirterek, buna rağmen serbest piyasada ve borsada yer alan Bursalı firmaların sayısının çok az olduğunu vurguladı.

Sermaye piyasası olarak finans piyasalarını düzenlemek, denetlemek ve piyasaları büyütmeyi misyon edindiklerini dile getiren Akgiray, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü ve politik yetkinliğine göre sermaye piyasalarının maalesef biraz küçük kaldığını söyledi.

Akgiray, önümüzdeki dönemde bu alanda rahatlatıcı, iş adamları, firma sahipleri ve yatırımcıları borsaya özendirici yollar açmaya çalışacaklarını anlattı.

SPK olarak tüm destekleriyle iş dünyasının arkasında olduklarını dile getiren Akgiray, şunları kaydetti:

"SPK olarak gayrimenkul sektörünün önünü açacak çalışmalara imza attık. Yatırımcıları borsaya özendirmeye çalışıyoruz. Gayrimenkul ve inşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleridir. Global ekonomik krizden çıkışta gayri menkul ve inşaat sektörünün katkısı çok büyük olacaktır. Sektörü desteklemek için SPK olarak yakın zamanda gayrimenkul yatırım ortaklığını kolaylaştırdık. Toplam sermayenin yüzde yaklaşık yüzde 49'unu halka açmak gerekliydi bunu yüzde 25'e indirdik, sermaye zorunluluğunu rahatlattık."

-GYODER BAŞKANI TANES-
GYODER Başkanı Turgay Tanes ise global krizin etkisiyle 2009'un ülke ve sektör için bir küçülme yılı olduğunu belirtti.

Gelişmeye açık potansiyele sahip illeri ön plana çıkarmak için böyle etkinlikler düzenlediklerini hatırlatan Tanes, şunları kaydetti:

"Global kriz nedeniyle gayrimenkul sektöründe önemli bir küçülme yaşandı. Ancak 2010'un sektör açısından toparlanma yılı olmasını bekliyoruz. Yaşadığımız bu dönemin ardından 2010'un toparlanma yılı olmasını bekliyoruz. Bu dönemde gayrimenkul sektörüne yönelik yatırımların tüm Türkiye'yi kapsaması ve artarak devam etmesi ülkemiz ekonomisinin menfaati için çok önemlidir. Kazanımların bölge bazlı değil, ülke çapında olması, büyük şehirlerin yanı sıra orta büyüklükteki diğer şehirlerin de yatırımlardan doğru oranlarda pay alabilmesi gerekmektedir."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Zenginliğin temeli gayrimenkule yatırım

Bayraktar, gayrimenkulün gelişmenin temel ögelerinden olduğunu belirterek “Yastık altındakileri ekonomiye kazandırın” dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelişmenin, zengin olmanın en temel ögelerinden birinin gayrimenkul olduğunu belirterek, “Ölü yatırım gibi görünse de tetiklediği yan sektörlerle birlikte çok önemli bir aktivite” dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Gelişen Kentler Zirvesi' başladı. Bayraktar, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, gelişen ekonomik şartlar doğrultusunda akıllı yatırımlar yapmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

YASTIK ALTINDAKİNİ ÇIKARIN

“Gelişmenin, zengin olmanın en temel öğelerinden biri gayrimenkul yatırımlarıdır. Ölü yatırım gibi görünse de tetiklediği yan sektörlerle birlikte çok önemli bir aktivitedir. İnsanların yastık altındaki paralarını çıkartıp, ekonomiye katmalıdır” dedi. Bayraktar “Bugün ülkede barınmaya ihtiyacı olan insanların ev almaya parası yok” diyerek, devlet olarak bu insanlara ev vermek gibi bir zorunluluklarının bulunduğunu ifade etti. İnsanların evlerine taşındıktan sonra kira öder gibi 15-20 yıla varan vadelerle kendi evinin parasını ödemesi gerektiğini belirten Bayraktar “Devlet olarak bunu yaparak insanlarımızın devlete olan aidiyet duygusunu artırmalıyız” dedi.

Sektörün önünü açacağız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da sermaye piyasası olarak finans piyasalarını düzenleme, denetleme ve büyütmeyi misyon edindiklerini dile getirdi. Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü ve politik yetkinliğine göre sermaye piyasalarının maalesef biraz küçük kaldığını söyleyen Akgiray, önümüzdeki dönemde bu alanda işadamları, firma sahipleri ve yatırımcıları borsaya özendirici yollar açmaya çalışacaklarını anlattı. Akgiray, şunları kaydetti: “SPK olarak gayrimenkul sektörünün önünü açacak çalışmalara imza attık. Gayrimenkul ve inşaat, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri. Krizden çıkışta gayrimenkul ve inşaat sektörünün katkısı çok büyük olacak. Sektörü desteklemek için SPK olarak yakın zamanda gayrimenkul yatırım ortaklığını kolaylaştırdık. Toplam sermayenin yaklaşık yüzde 49'unu halka açmak gerekliydi bunu yüzde 25'e indirdik, sermaye zorunluluğunu rahatlattık.”
Star

'Köseoğlu, Beyoğlu ya da Ağaoğlu fark etmez, hepsi borsaya gelmeli'

SPK Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul sektörünün önünü açacak çalışmalara imza attıklarını hatırlatarak "Köseoğlu, Beyoğlu, Ağaoğlu fark etmez. Hepsinin borsaya gelmesini istiyoruz" dedi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) bu yıl ilkini Bursa'da düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi dün başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen organizasyonda konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul yatırımı yapan şirketlere seslenerek, "Halka açılma oranını yüzde 49'dan 25' indirdik. Sermaye zorunluluğunu rahatlattık. Köseoğlu, Beyoğlu, Ağaoğlu fark etmez. Hepinizin borsaya gelmesini teşvik etmek istiyoruz" dedi. Akgiray, borsaya davet ettiği şirketleri aynı zamanda kayıt içine de çağırdığını ifade ederek "Bu şekilde şirketler kar zarar hesaplarını da daha iyi kontrol eder" dedi. Konuşmasında örnek verdiği şirketler arasında Ağoğlu'nun da bulunduğunu hatırlattığımız Akgiray, "Ben mesajı verdim. Alırsa iyi olur" yorumunu yaptı. Akgiray, ayrıca Türkiye ekonomisinin 10 yıl gibi kısa sürede Avrupa'nın birinci ekonomisi olmamasını da yanlışlık olarak göreceğini vurguladı ve ekledi: "Bu hayal değil. Desteğimiz iş dünyasının arkasında."

12 GYO KURULUŞ İZNİ ALDI
Akgiray, toplam 14 halka açık GYO bulunduğunu, 12 adet de kuruluş izni alan GYO bulunduğuna işaret ederek, "Bu 12 GYO'nun 10'unun halka açılmak için süreleri 2010'da doluyor. Bunlar halka açılacak, ayrıca birçok firma da kuruluş izni için başvurmuş ya da başvurma hazırlığında" dedi.

AĞAOĞLU: MESAJI ALDIM HIZLANIRIZ
SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın konuşmasını dinleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, çağrıya hemen yanıt verdi. Ağaoğlu "Mesaj adrese ulaştı. Biz zaten GYO için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Tam tarih vermeyelim ama hem şirketin kurulumunu hem de halka arzı 2010'a sığdırmaya çalışacağız. Bizim yavaştan almamızın gerekçesi de şu: Şu anda GYO'ların çoğu temettü dağıtmıyor. Biz borsaya girmiş olmak için girmeyiz. Tüm altyapımızı hazırlayarak halka böyle açılacağız" dedi.

"TOKİ'yi kumbara gibi görüyorlar"

Zirvedeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2009'da iade edilen konut sayısında ilk defa artış olduğunu belirterek, "8 bin konut iade edildi" dedi. Bayraktar, "Beğenmedikleri için, maddi imkansızlıklardan ya da gecikmeler yüzünden iade edenler oluyor. Parayı hemen geri veriyoruz. Bazen de bizi kumbara gibi görüyorlar. Parayı alıp başka yere yatırım yapıyorlar" diye konuştu. TOKİ'nin 2008'de 46 bin adet konut sattığını dile getiren Bayraktar, "2009'da bu rakam 44 bine düştü. Ancak cirosal kaybımız olmadı çünkü İstanbul Kayabaşı'ndan 18 bin konut sattık. Onların fiyatı biraz yüksek; hasılatımızı yukarı çektiler" dedi. TOKİ'nin 2010'da 65 bin-70 bin konut satmayı hedeflediğini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti: "100 TL taksitle 15 bin konut sattık. Başbakanımızın talimatıyla bu tip konutların sayısını 50 bine çıkaracağız."


Sabah

 


 


Geri Dön