Ekonomi

Erdoğan beklenen rakamı açıkladı

Türkiye'nin gıda sektöründeki en önemli ihracat kalemlerinden biri olan üzümde üreticilerin büyük bir merakla beklediği alım fiyatı açıklandı.1 Eylül'de ihracat sezonu başlayacak Sultani üzümün alım fiyatı yüzde 100'ün üzerinde arttı

Manisa'da bir dizi açılışa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üreticilerin dört gözle beklediği Sultani çekirdeksiz üzümün de fiyatını açıkladı. 1 Eylül'de ihracat sezonu başlayacak Sultani üzümün alım fiyatı yüzde 100'ün üzerinde arttı. Alım fiyatının hasat döneminin başında açıklamasının nedeninin çiftçinin emeğinin heba edilmemesi ve istismarların engellenmesi olduğunu belirten Erdoğan, yılda 5000 milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan 9 numaralı Sultani çekirdeksiz kuru üzümün daha önce 13 lira olan fiyatının 27 lira olarak belirlendiğini söyledi. Erdoğan üreticilerden bir an önce üzümlerinin toplanıp, bir hafta içinde kurutulup ihracat yoluna çıkarılmasını istedi.

 

 

 

 

Muhalefet 35-36 TL istemişti

Öte yandan muhalefetin üzüm fiyatı için alım fiyatı önerisi 35-36 lira civarındaydı. İYİ Partili Ümit Özlale, çitçilerle yaptıkları görüşmeler ve maliyet artışları nedeniyle bu yıl 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının en az 35,60 lira olması gerektiğini belirtirken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ise 35-36 liranın altında açıklanacak fiyatın kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

Geçen yıl resmi rakamlara göre 270 bin ton olarak açıklanan rekolte tartışma yaratmış borsalarda yaklaşık 300 bin ton üzümün işlem gördüğü belirtilmişti. Üreticiler bu yıl mazot ve gübre fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok hızlı artığını ve üretimin geçen yılın altında kalacağını açıklamıştı.

 

Türkiye kuru üzüm ihracatında ilk sırada

Türkiye çok önemli bir üretici ve ihracatçı konumunda.Toplamda 4 milyon hektar bağda yılda ortalama 4 milyon ton üzüm üretilirken, bu üretimin 2 milyon tonu sofralık, 1,5 milyon tonu kurutmalık ve 450 bin tonu da şaraplık olarak kullanılıyor. Dünya kuru üzüm ihracatında Türkiye birinci sırada yer alıyor. 2021 yılı verilerine göre ihracattaki payımız yüz 31.3. İkinci sırada yüzde 10,4 ile İran, üçüncü sırada ise yüzde 9,4 ile ABD yer alıyor.  Dünya yaş üzüm üretiminde ise İspanya, Çin ve Fransa ilk üç sırayı alıyor.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi açıkladı! Kırmızı mercimek alım fiyatı belli oldu!

Fındık fiyatları ile ilgili beklenmedik gelişme! İşte detaylar!

TMO, 22 Ağustos'ta fındık alımına başlayacak! Tam 11 noktada! 14 Ağustos 2022 fındık alım fiyatları...